Πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους κατήγγειλαν την Τετάρτη οι εφοριακοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει και της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, κατονόμασαν συγκεκριμένα τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλη ότι ζήτησε να μην συγχωνευθούν οι εφορίες Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα, που βρίσκονται στην εκλογική του περιφέρεια και το αίτημά του έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα οι συγχωνεύσεις προχώρησαν κανονικά.
Την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι θα ασκήσουν ένδικα μέσα κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη για τις πρόσφατες δηλώσεις ότι υπάρχει αλισιβερίσι μεταξύ φορολογούμενων και φορολογικών αρχών με τελικό ζημιωμένο το κράτος και τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κ. Χαρ. Νικολακόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκαν στη διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με ευθύνη της πολιτείας και μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα καταγγέλλοντας ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να πραγματοποιείται ο έλεγχος και να εισπράττονται οι φόροι από ιδιώτες.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού, οι εκπρόσωποι των εφοριακών δήλωσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για το 2012 καθώς η ύφεση συνεχίζεται και οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού (εφεδρεία, αποχωρήσεις κτλ.)
Για την 48ωρη απεργία, οι εφοριακοί δηλώνουν ότι θα την πραγματοποιήσουν, ωστόσο αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και ίσως βρεθεί – έστω και την τελευταία στιγμή – η χρυσή τομή στα αιτήματά τους και δεν προχωρήσουν στην απεργία.
Οι εφοριακοί δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο τη διάλυση των Υπηρεσιών, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τις εφεδρείες – απολύσεις που έγιναν και αυτές που σχεδιάζονται, την κατασυκοφάντηση και στοχοποίησή τους, για να αποφύγουν οι πολιτικοί τις βαριές ευθύνες για την φοροδιαφυγή και να διευκολύνουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών τους μας, τη μείωση των αμοιβών τους, την άδικη φορολογική πολιτική των χαρατσιών και την μετατροπή των εφοριών, σε υπηρεσίες εκτόνωσης της λαϊκής οργής.
Το υπόμνημα των εφοριακών για τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και τη διαφθορά
Α) Την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες, δεν ήθελαν ούτε και θέλουν να την περιορίσουν και να την καταπολεμήσουν. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ (!!!) από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2011 και το 2012, ενώ αντίθετα περιλαμβάνονται δισεκατομμύρια από το «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων! Στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο, (όλα τα εισοδήματα εκτός μισθών και συντάξεων) το οποίο – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ – φορολογείται στη χώρα μας, με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 6%, όταν ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 12%.
Αν τα τελευταία 10 χρόνια φορολογούνταν το κεφάλαιο με 12%, τότε θα συγκεντρώνονταν ποσό 110 – 120 δις ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αρχικό μνημονιακό δάνειο.
Β) Για την απαράδεκτη φορολογική πολιτική, τη φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και την φοροαποφυγή δεν φταίνε οι εφοριακοί υπάλληλοι, όπως δεν φταίνε οι τραπεζικοί υπάλληλοι για τις «ληστρικές» τακτικές των τραπεζών.
– Δεν ψήφισαν οι εφοριακοί την φορολογική ασυλία και τα μερίσματα των πολυεθνικών.
– Δεν νομοθέτησαν οι εφοριακοί την εκτόξευση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, που με αίμα πληρώνουν τα νοικοκυριά, ούτε βέβαια τον μηδενικό φόρο πετρελαίου ναυτιλίας, των «σκαφάτων» και των εφοπλιστών.
– Δεν ψήφισαν οι εφοριακοί, τους κεφαλικούς φόρους και τα «χαράτσια», ούτε τις χαριστικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους μεγαλοφοροφυγάδες και στους μεγαλοοφειλέτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ας χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο.
– Δεν φταίνε οι εφοριακοί για την φορολογία των κερδών των ΑΕ. Προτείνουμε, τα φορολογητέα κέρδη των ΑΕ, να φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή, όταν επανεπενδύονται και συνδέονται με την απασχόληση.
– Δεν φταίνε οι εφοριακοί για το φορολογικό καθεστώς των ενδοομιλικών συναλλαγών.
– Δεν φταίνε οι εφοριακοί που δεν υπάρχει ξεκάθαρο επενδυτικό – νομοθετικό πλαίσιο, που να προβλέπει την ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (πάταξη γραφειοκρατίας και αυστηρός έλεγχος των επενδυτικών προγραμμάτων).
– Δεν φταίνε οι εφοριακοί για τις συνεχείς «περαιώσεις» και φοροχαριστικές ρυθμίσεις, όλων των κυβερνήσεων, που αποδυνάμωσαν τις φορολογικές υπηρεσίες από τη δυνατότητα είσπραξης περισσότερων φόρων.
Γ) Η διαφθορά στον φορολογικό μηχανισμό, δεν αφορά την πλειοψηφία των εφοριακών υπαλλήλων, η οποία δουλεύει σκληρά και τίμια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να εξυπηρετήσει τον πολίτη και να υλοποιήσει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Εμείς ζητάμε, εξαντλητική εφαρμογή από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα και την Ποινική Δικαιοσύνη, της ισχύουσας, (ουσιαστικά «ιδιώνυμης»), νομοθεσίας για τους Εφοριακούς και την παραδειγματική τιμωρία των όποιων επίορκων συναδέλφων, αποδειχτεί ότι ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς ή σε αδικαιολόγητο πλουτισμό, κατά την αυστηρή εφαρμογή του «πόθεν έσχες» τους.
Τη διαφθορά τη συντηρεί η πολυδαίδαλη, η ασαφής και η αντιφατική φορολογική νομοθεσία. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς απαιτείται σαφής πολιτική βούληση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί νομικά το όλο πρόβλημα και να μην χαίρουν ασυλίας οι μεγαλοφοροφυγάδες. ώστε επιτέλους να υπάρξει φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη. Και επειδή θέλουμε να μιλάμε συγκεκριμένα και όχι γενικά και αόριστα, σχετικά με την ταυτότητα των μεγαλοφοροφυγάδων, που φυγάδεψαν τα κλοπιμαία τους στην Ελβετία:
– Είναι αυτοί που έφτιαξαν τους ελληνικούς δρόμους με κόστος επταπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Είναι αυτοί που πουλούσαν φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία 1.000% και 2.000%, πάνω από την πραγματική τους τιμή.
– Είναι αυτοί που θησαύριζαν και θησαυρίζουν, από τα υπερτιμημένα εξοπλιστικά προγράμματα.
– Είναι αυτοί που καταλήστεψαν τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
Δ) Η τεράστια ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης ολοένα και πιο συχνά στις εφορίες, είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών, που έχουν να κάνουν με:
– Τη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών (χιλιάδες οργανικές θέσεις είναι κενές! Σε αυτό συνέτειναν οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις – εφεδρείες).
– Τη σκόπιμη πολυνομία.
– Την απουσία ολοκληρωμένης και άρτιας μηχανοργάνωσης (Δεν έχουν την ευθύνη οι εφοριακοί, της μη εκκαθάρισης του ΕΤΑΚ του 2009, του ΦΜΑΠ του 2010 και του ΦΑΠ του 2011).
– Τη μεγάλη καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών που γίνονται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, αλλά με αποσπασματικές λογικές.
Όλα αυτά δεν είναι επιλογή των εφοριακών. Για την ακρίβεια, όλα αυτά μετατρέπουν σε θύμα τον εργαζόμενο στο γκισέ. Η δίκαιη αγανάκτηση του πολίτη είναι και αγανάκτησή μας.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ελληνική κοινωνία ότι για τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, δεν φταίνε η ύφεση και τα χιλιάδες «λουκέτα» που έφερε το μνημόνιο, αλλά οι εφοριακοί υπάλληλοι.
Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, για να ιδιωτικοποιήσουν τον φορολογικό μηχανισμό, προκειμένου να εκμηδενίσουν την φορολογία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και να φορτώσουν όλα τα βάρη στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους μικροεπαγγελματίες και στους αγρότες.