«Πράγματι την περίοδο 1993-1996 υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες για εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων ή άλλων ατόμων σε εκδήλωση πυρκαγιών αλλά μόνο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είχαμε σχετικές πληροφορίες από πράκτορες μας σε τουρκικό έδαφος ενώ υπήρχαν πολλές σχετικές ενδείξεις και από την διερεύνηση των πυρκαγιών. Είχαμε μάλιστα ειδοποιήσει σχετικά όλα τα συναρμόδια υπουργεία που ασχολούνται με τις δασικές πυρκαγιές. Ομως ποτέ δεν υπήρξαν απτές αποδείξεις».
Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ – από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 1996- ναύαρχος ε.α κ. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, μετά από τις καταγγελίες του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούντ Γιλμάζ ότι επί προεδρίας της χώρας από την Τανσού Τσιλέρ -την περίοδο 1995-1997 – χρηματοδοτούντο οι «Γκρίζοι Λύκοι» για να βάζουν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες από αυτές τις «ύποπτες» πυρκαγιές έχουν χάσει την ζωή τους δύο άτομα.
Οπως συμπληρώνει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ «ήταν για μας προφανές ότι ορισμένες πυρκαγιές που ξεκινούσαν από δασικές εκτάσεις κοντά στις παραλίες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης κ.λ.π προέρχονταν από άτομα που προσέγγιζαν τα νησιά μας με μικρά πλοιάρια από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν προλάβουμε δε να κινητοποιηθούμε επέστρεφαν στην Τουρκία. Ακόμη είχαμε πληροφορίες ότι τις φωτιές μπορεί να τις έβαζαν υπήκοοι και άλλων χωρών που επισκέπτονταν τα νησιά μας σαν τουρίστες. Ομως ποτέ δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Τότε όμως ήταν και ιδιαίτερα προβληματική η συνεργασία μας με τις δασικές υπηρεσίες και άλλες αρχές που ασχολούντο με τις καταστροφικές πυρκαγιές»…
Πάντως ο κ. Βασιλικόπουλος επισημαίνει ότι «μιλάμε για υπόνοιες εμπλοκή τούρκων πρακτόρων σε δασικές πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου και όχι σε άλλες που εκδηλώθηκαν στα ενδότερα και κυρίως στην Αττική ή στην χερσαία Ελλάδα. Επιπλέον πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την σκοπιμότητα των τωρινών αναφορών του κ. Γιλμάζ».
Σημειώνεται ότι μέχρι το 1997 την ευθύνη κατάσβεσης αλλά και διερεύνησης των αιτίων των δασικών πυρκαγιών είχαν οι δασικές υπηρεσίες που υπάγονταν στο υπουργείο Γεωργίας. Αναφορικά με την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιλμάζ, τα περιστατικά είναι τα εξής: στις 21 Ιουλίου 1995 είχε εκδηλωθεί η πρώτη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη – η άλλη ήταν το καλοκαίρι του 1998 – που ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Πέτρου και τα αίτια της οποίας παρά την πολύμηνη δικαστική έρευνα δεν έχουν προσδιορισθεί. Στις 5 Ιουλίου 1997 εκδηλώθηκε άλλη πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου χωρίς και πάλι να εντοπισθούν οι εμπρηστές και τα κίνητρα τους. Σε προγενέστερο χρόνο, τον Αύγουστο του 1993, είχε εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην Ικαρία με 13 νεκρούς που κατέκαψε 20.000 στρέμματα δάσους. Ομως, όπως δηλώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν ασχοληθεί με αυτές τις πυρκαγιές, «για τις δύο πυρκαγιές στην Πεντέλη και το Σέιχ Σου έχει ερευνηθεί η εμπλοκή οικοπεδοφάγων κι οικοδομικών συνεταιρισμών. Για την Ικαρία τίποτα δεν είναι βέβαιο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικά μέτωπα σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων»…
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο 1994-1995 φέρεται να υπήρχαν ενημερωτικά έγγραφα από τον στρατιωτικό Σάββα Καλεντερίδη που συνεργαζόταν με την ΕΥΠ, για πυρκαγιές σε ελληνικό έδαφος από τούρκους πράκτορες. Ο ίδιος ανέφερε στο «Βήμα» ότι «έδινα συνεχώς πληροφορίες για σχετική δράση ύποπτων Τούρκων στην Ελλάδα που εισέρχονταν στην χώρα μας έχοντας διαβατήρια αντίστοιχα αυτά κρατικών υπαλλήλων».
Μετά το 1997, το έργο διερεύνησης των πυρκαγιών ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ερευνητής υποθέσεων εμπρησμού κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης «την περίοδο 1997-2004 είχαμε κάθε καλοκαίρι περίπου 30 έως 50 ύποπτες πυρκαγιές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είχα μεταβεί στα νησιά αυτά και εξέταζα τα αίτια των πυρκαγιών. Θυμάμαι ότι σε μία πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Χίο είχα δει εγώ ο ίδιος με τα μάτια μου ένα τουρκικό φουσκωτό να πλησιάζει μια παραλία του νησιού και να ρίχνει μια φωτοβολίδα προς την πλευρά του δασούς. Από τις έρευνες μας υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι επρόκειτο για τουρκικό δάκτυλο»…
Σημειώνεται ότι σε ύποπτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 1999 στην Χίο έπεσαν νεκροί δύο εποχικοί δασοπυροσβέστες. Πάντως αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επεσήμαιναν ότι στην μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Σάμο το καλοκαίρι του 2000 και κατέκαψε περίπου 180.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, διαπιστώθηκε ότι «εμπρηστής» εξ αμελείας ήταν ένας… χασισοκαλλιεργητής. Σε άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2003 στο ίδιο νησί κατηγορούμενος για τον εμπρησμό βρέθηκε ένας εποχικός πυροσβέστης.
Αναφέρεται τέλος ότι το 1996 στα πλαίσια έρευνας για τις σχέσεις της τουρκικής μαφίας και των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής – ύστερα από τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σουσουρλούκ – είχαν υπάρξει αναφορές από τούρκους πολιτικούς για σχεδιασμό εμπρησμών σε ελληνικά δάση.
Στην περιοχή Σουσουρλούκ, μία θωρακισμένη Μερσεντές, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έπεσε πάνω σ’ ένα φορτηγό. Από το αυτοκίνητο ανασύρθηκαν νεκροί ο Χουσεΐν Κοτσαντάγκ υποδιευθυντής Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και πρώην διευθυντής ειδικών επιχειρήσεων στις κουρδικές επαρχίες, ένας καταζητούμενος αρχιμαφιόζος, στέλεχος των Γκρίζων Λύκων και εκτελεστής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος έφερε διπλωματικό διαβατήριο. Επιβάτης της Μερσεντές ήταν και ο βουλευτής του τουρκικού Κοινοβουλίου, με το κόμμα του «Ορθού Δρόμου» Εντίπ Σεντάτ Μπουτσάκ, ο οποίος επέζησε. Σε συνέντευξη του αργότερα, ο Μπουτσάκ είχε αναφέρει ότι ο Τσατλί κατέκαιε ελληνικά δάση μετά από εντολές της ΜΙΤ. Παρόμοιες αναφορές είχαν υπάρξει ύστερα και από την σύλληψη – λίγους μήνες αργότερα – του τούρκου εμπόρου ναρκωτικών Γιασάρ Οζ, ο οποίος επίσης μίλησε για… αποστολές εμπρησμού δασών σε ελληνικό έδαφος.