«Θα σοβαρευτούμε ή παίρνω και εγώ τις αποφάσεις μου»

Οι συνεχείς τριβές στο Υπουργικό Συµβούλιο και οι παλινωδίες των κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επέβαλαν στον κ. Παπαδήµο το να απαιτήσει ανανέωση της στήριξης από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. «Ή θα σοβαρευτούµε και θα συµφωνήσουµε σε έναν ελάχιστο κοινό παρονοµαστή ή θα λάβω και εγώ τις αποφάσεις µου» εκµυστηρεύθηκε ο Πρωθυπουργόςσε στενούς συνεργάτες του.

«Ή θα σοβαρευτούµε και θα συµφωνήσουµε σε έναν ελάχιστο κοινό παρονοµαστή ή θα λάβω κι εγώ τις αποφάσεις µου». Αυτό εκµυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήµος σε στενούς συνεργάτες του έπειτα από το Υπουργικό Συµβούλιο της προηγούµενης Τετάρτης, όπου µε αφορµή τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναδύθηκε η πρώτη κυβερνητική κρί ση. Περίπου έναν µήνα έπειτα από τον σχηµατισµό της κυβέρνησης συνεργασίας, τα τρία κόµµατα που τη στηρίζουν φαίνεται ότι επέλεξαν διαφορετικούς δρόµους προτού φθάσουν στο σταυροδρόµι των εκλογών. Ή ενδεχοµένως για να φθάσουν εκεί πιο γρήγορα. Η εντύπωση που υπάρχει έπειτα από τα δύο Υπουργικά Συµβούλια της Τετάρτης και της Πέµπτης είναι ότι η Ν∆ και ο ΛΑΟΣ ωθούν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Ο Πρωθυπουργός φέρεται έντονα δυσαρεστηµένος από τις τριβές µεταξύ των υπουργών και των κοµµάτων τους. Η εκτίµησή του κ. Παπαδήµου, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι ότι κινδυνεύει η χώρα να επιστρέψει στο κλίµα του Οκτωβρίου, όπου τα σηµάδια διάλυσης στο εσωτερικό και οι πιέσεις από το εξωτε ρικό οδήγησαν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Ο κ. Παπαδήµος σκοπεύει το επόµενο διάστηµα να τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους, ενδεχοµένως µε δηµόσια τοποθέτησή του. Οι συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς ενδεχοµένως να σηµάνουν την αρχή εξελίξεων, το ίδιο και η επικοινωνία του κ. Παπαδήµου µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

«Δεν είναι µόνο οι δεσµεύσεις από τις συµφωνίες µε την τρόικα ή αυτές ενώπιον του Προέδρου της Δηµοκρατίας, αλλά και όσες προκύπτουν από τις προγραµµατικές δηλώσεις, στις οποίες έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης. Αν θέλουν να δηµιουργήσουν κρίση, ας το κάνουν» υπενθυµίζει στους συνοµιλητές του ο κ. Παπαδήµος.

|||||||| «Δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους;»

Αυτό το διάστηµα ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωµένος να συνοµιλεί καθηµερινώς µε ηγέτες κρατών και αξιωµατούχους της ΕΕ και του ∆ΝΤ, για τη νέα δανειακή σύµβαση και για το PSI, και να αντιµετωπίζει την απορία τους για τους πολιτικούς της Ελλάδας. «Εξηγήστε µου κάτι. Δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους;» έθεσε το ερώτηµα ένας από τους συνοµιλητές του.

Ο κ. Παπαδήµος ενοχλείται και από τη συζήτηση για παράταση του βίου της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ να παραµείνει ως το 2013. «Με επέλεξαν να βγάλω το φίδι από την τρύπα και µου ζητούν και τα ρέστα. Τώρα όµως έχουµε κάνει τον µισό δρόµο, ας κάνουµε και τον άλλον µισό» προσθέτει. Η εκτίµησή του είναι, σύµφωνα µε πηγές του Μεγάρου Μαξίµου, ότι ενδεχοµένως να χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω από τη 19η Φεβρουαρίου προκειµένου να διασφαλιστεί η οικονοµική επιβίωση της χώρας, ενώ είναι βέβαιο ότι οι εγγυήσεις που θα ζητήσουν οι δανειστές µας για την εκταµίευση των 89 δισ. ευρώ θα υπερβαίνουν τις απαιτήσεις τους για το µεσοπρόθεσµο ή για την έκτη δόση.

|||||||| Πρόσχημα οι επικουρικές

Η ταχύτητα µε την οποία εκδηλώθηκε η κυβερνητική κρίση εξέπληξε τους πάντες στο Μέγαρο Μαξίµου, συµπεριλαµβανοµένου του Πρωθυπουργού. Οι µειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, παρ’ ότι είναι σηµαντικό ζήτηµα το οποίο συνδέεται µε το οικονοµικό πρόγραµµα, φαίνεται ότι χρησιµοποιήθηκε ως πρόσχηµα. Στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα αλλά και στην πέµπτη αναθεώρηση του µνηµονίου τον περασµένο Οκτώβριο περιλαµβάνονται (σελίδες 126 – 127) όλες οι δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής µεταρρύθµισης. Εκεί αναφέρεται ρητώς ότι η αναπροσαρµογή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει µέσω της ενοποίησης των πλεονασµατικών µε τα ελλειµµατικά Ταµεία.

Επιπλέον στο κείµενο της πέµπτης αναθεώρησης του µνηµονίου (σελ. 119 – 139) περιγράφονται αναλυτικά οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της και τα µέτρα που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Οπότε είναι παράδοξο να επικαλείται η Ν∆ άγνοια ή να ζητεί κάθε φορά ενηµέρωση για τις υποχρεώσεις της χώρας.

Το πολιτικό ζήτηµα ξεδιπλώθηκε όµως έπειτα από την παρέµβαση του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος ζήτησε να συζητούνται πρώτα µε τα κόµµατα τα θέµατα του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο κ. Παπαδήµος τού απάντησε ότι αυτό δεν έχει νόηµα γιατί στο Υπουργικό Συµβούλιο εκπροσωπούνται και τα τρία κόµµατα. ∆ιαβούλευση µε τα κόµµατα όµως ζή τησαν και οι κκ. Στ. Δήµας και Δ. Αβραµόπουλος.

|||||||| Αποστασιοποίηση από τη ΝΔ

Τυχαίως, την ίδια ηµέρα, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος είχε συγκαλέσει διακοµµατική σύσκεψη για να θέσει υπόψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ το επόµενο νοµοσχέδιο που αφορά τον τρόπο εισαγωγής των γιατρών σε ειδικότητες και τον νέο πιλοτικό τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ ως τον Ιούνιο. Παρ’ ότι οι διατάξεις αυτές δεν είναι επίµαχες όπως αυτές του Ασφαλιστικού, ο κ. Λοβέρδος εισέπραξε δύο βροντερά «όχι» από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Ο υπουργός Υγείας έχει σε εκκρεµότητα ένα ραντεβού µε τον κ. Παπαδήµο προκειµένου να τον ενηµερώσει γι’ αυτή τη συζήτηση αλλά και να του εξηγήσει τι εννοούσε όταν δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση χάνει χρόνο.

ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ
Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν υπονόµευση

Η εκτίµηση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ΝΔ θα σαµποτάρει την κυβέρνηση Παπαδήµου προκειµένου να δείξει στην κοινή γνώµη ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν λειτουργούν και έτσι να ενισχύσει την προοπτική της αυτοδυναµίας της. Επίσης, θεωρούν ότι ο ΛΑΟΣ θα πατήσει πάνω στην τακτική της ΝΔ. Γι’ αυτό επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον κ. Σαµαρά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης καταγγέλλει την «ανευθυνότητα της Ν∆, η οποία σε µια κρίσιµη περίοδο ψάχνει προσχήµατα για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο». Και ο κ. Ευ. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι δεν µπορούν να γίνουν εκλογές µε ανοιχτή τη διαπραγµάτευση για το PSI. Από την πλευρά της η ΝΔ διαµηνύει ότι «όσα συµφωνήθηκαν υπό τον κ. Παπούλια δεν αλλάζουν».

Στο Υπουργικό Συµβούλιο της Πέµπτης ο κ. Μ. Βορίδης σήκωσε ψηλά τους τόνους θέτοντας ιδεολογικά εµπόδια στην αποδοχή δύο ρυθµίσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης: την εξωδικαστική συναινετική λύση του γάµου και τη µετατροπή της τιµωρίας των δουλεµπόρων από κακούργηµα σε πληµµέληµα – ώστε να είναι δυνατή η αυτόφωρη δίωξη –, µε χωριστή ποινή όµως για κάθε λαθροµετανάστη. Στον υπουργό Υποδοµών απάντησαν οι κκ. Βενιζέλος, Μιλτ. Παπαϊωάννου και Τ. Γιαννίτσης, αλλά και ο κ. Παπαδήµος που ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, επισηµαίνοντας ότι αυτά δεν είναι ιδεολογικά ζητήµατα. Η έµµεση µοµφή υπογράµµισε αυτό που συζητούσαν αργότερα τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, ότι η αντιπαράθεση που προκάλεσε ο κ. Βορίδης ήταν προσχηµατική για να φανεί ότι η κρίση βαθαίνει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.