Βαθιά ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας για την αρμένικη γενοκτονία

Προεκλογικό τρικ του Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ο τούρκος πρωθυπουργός την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γαλλική Βουλή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον γάλλο πρόεδρο ότι «ασκεί πολιτική μέσω της ξενοφοβίας».

Προεκλογικό τρικ του Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ο τούρκος πρωθυπουργός την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γαλλική Βουλή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον γάλλο πρόεδρο ότι «ασκεί πολιτική μέσω της ξενοφοβίας».
Η Τουρκία πάγωσε την Πέμπτη όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γαλλία επειδή η γαλλική Βουλή ενέκρινε νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από έναν αιώνα. Ως απάντηση, η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι, διέκοψε κάθε στρατιωτική συνεργασία, ματαίωσε όλα τα διμερή πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές συναντήσεις.
«Ολα αυτά θυσιάστηκαν στον βωμό των προεκλογικών υπολογισμών της κυβέρνησης και των πολιτικών υπολογισμών του κ. Σαρκοζί», είπε ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Χαρακτήρισε τον νόμο ρατσιστικό και προκατειλημμένο, τονίζοντας ότι «άνοιξε πληγές με το Παρίσι που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».

Ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία εναντίον της Γαλλίας είναι τα πρώτα σε μια σειρά κυρώσεων που θα ακολουθήσουν, αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει το Παρίσι. Αρνήθηκε ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, λέγοντας ότι η χώρα του τιμά την ιστορία της.

«Εύχομαι οι αντιδράσεις των τούρκων φίλων μας να μην είναι υπερβολικές»
, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.
Σύμφωνα με τον νέο γαλλικό νόμο, ο οποίος πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία για να τεθεί σε εφαρμογή, όποιος αρνείται μια αναγνωρισμένη γενοκτονία θα τιμωρείται με πρόστιμο 45.000 ευρώ και φυλάκιση ως ένα χρόνο.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «καταδίκασε τη γαλλική Βουλή» επειδή «περνώντας τον νόμο αυτό πρόδωσε την ιστορία και την ιστορική αλήθεια».
Η Τουρκία προειδοποιούσε τη Γαλλία όλη την εβδομάδα ότι, αν ψηφιζόταν ο νόμος, η γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της θα μπορούσε να τιμωρήσει εταιρείες όπως η Airbus.
Την πρόταση για τον νόμο κατέθεσε στη Βουλή μέλος του κόμματος του κ. Σαρκοζί ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία τον Απρίλιο και υπολείπεται των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις. Η αρχική πρόταση που αφορούσε την άρνηση μόνο της γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις γενοκτονίες.
Οι Γάλλοι μιλούν για πτώση του τζίρου της Total και του Carrefour στην Τουρκία. Οι Τούρκοι τονίζουν ότι 500.000 γάλλοι πολίτες κατάγονται από επιζώντες της γενοκτονίας του 1915 και οι ψήφοι τους μετρούν προεκλογικά.
Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε επικυρώσει το 2001 νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία και αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο νόμος αυτός είχε την υποστήριξη τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα και έχει ποινικοποιήσει την άρνησή του ήδη από το 1990.
Πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζουν ότι ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων πλήττει την ελευθερία της έκφρασης. Αλλά οι Γάλλοι σημειώνουν ότι η Αγκυρα δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.