Αγνοια για τις «κρυφές» πηγές αλατιού έχουν οι Ελληνες οι οποίοι έχουν υιοθετήσει την κακή συνήθεια να προσθέτουν αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Επίσης, δεν διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Γ. Μίχας. Οπως είπε, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Ελληνες πιστεύουν ότι καταναλώνουν λίγο αλάτι ή «όσο χρειάζεται». Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχονται δεν γνωρίζουν για παράδειγμα ότι κάτι μπορεί να μην είναι αλμυρό, αλλά να περιέχει αλάτι, όπως το ψωμί. Γνωρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά μόνον ο ένας στους τέσσερις διαβάζει τις ετικέτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ελληνες γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ μεγάλης κατανάλωσης αλατιού και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, όχι όμως και τη συσχέτιση με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Οπως προκύπτει, υπάρχει μια σταθερή και άμεση σχέση μεταξύ πρόσληψης αλατιού και αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους ενήλικες παγκοσμίως. Ισχυρή είναι, επίσης, η συσχέτιση μεταξύ αλατιού και καρδιαγγειακής νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πρόσληψη αλατιού υψηλότερη κατά πέντε γραμμάρια ημερησίως, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μείωση κατανάλωσης αλατιού θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη, καθώς το συνολικό κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθε σε 192 δισ. ευρώ το 2006, από τα οποία 57% αντιστοιχούν στο κόστος της ιατρικής περίθαλψης, 21% στην απώλεια παραγωγικότητας και 22% στην άτυπη περίθαλψη των πασχόντων από τέτοια νοσήματα.
Εχει εκτιμηθεί ότι μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά τρία γραμμάρια ημερησίως θα έχει περίπου τα ίδια αποτελέσματα στα ποσοστά εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, όσο και μια μείωση του καπνίσματος κατά 50%. Αλλωστε, η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη διακοπή του καπνίσματος στη λίστα των πέντε πιο σημαντικών παρεμβάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι μια μείωση κατά 15%, θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο 8,5 εκατομμυρίων ατόμων σε δέκα χρόνια.
Ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από πέντε γραμμάρια ημερησίως έως το 2025. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί τα κράτη – μέλη να ενισχύσουν ή, αν δεν διαθέτουν ήδη, να αναπτύξουν συντονισμένες και βιώσιμες εθνικές διατροφικές πολιτικές σχετικά με το αλάτι.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΤ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να μάθουν ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (οι ειδικοί συστήνουν 5 – 6 γραμμάρια αλατιού ημερησίως _ ένα κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με πέντε γρ. αλατιού), ποια τρόφιμα περιέχουν «κρυμμένο» αλάτι, τι πληροφορίες για το αλάτι μπορούμε να συλλέξουμε από τις ετικέτες τροφίμων
.