Φουντώνει η αναστάστωση στο ΠαΣοΚ εξαιτίας, όχι μόνο της αναβολής του Πολιτικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη, αλλά κυρίως εξαιτίας της συνεχώς διευρυνόμενης σύνθεσης του οργάνου που πρόκειται να συνεδριάσει. Εκτός από τους υπουργούς του ΠαΣοΚ, έχουν προσκληθεί ήδη οι τρεις Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι (Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Ευθυμίου, Εμμ. Μπετενιώτης ) και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος.
Oμως, διατυπώνονται διαμαρτυρίες από την πλευρά των υφυπουργών και μάλλον θα λάβουν και εκείνοι πρόσκληση, σε μια συνεδρίαση που προδιαγράφεται χαοτική. «Αυτή δεν είναι συνεδρίαση κομματικού οργάνου. Είναι ….ημερίδα!», σχολίαζε δηκτικά στέλεχος της κυβέρνησης, καθώς θα συγκεντρωθούν περί τα 60 άτομα.
Το ερώτημα που απασχολεί πολλά στελέχη από το πρωί, οπότε ανακοινώθηκε επισήμως από την Ιπποκράτους η αναβολή της συνεδρίασης χωρίς να έχει προηγηθεί ανακοίνωση της συνεδρίασης που θα γινόταν αύριο, είναι τι σκοπεύει να πράξει ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Πολλά από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους σφόδρα δυσαρεστημένα από τη σύνθεση της συνεδρίασης, και μιλούν «για πλήρη υποβάθμιση του ανώτατου οργάνου του Κινήματος», το οποίο είχε ούτως ή άλλως πολύ καιρό να συνεδριάσει. Επίσης, δεν προκάλεσε θετικές εντυπώσεις η δικαιολόγηση της αναβολής της συνεδρίασης ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας που εκφράστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αργότερα διέψευσαν κυβερνητικές πηγές.
Ο μόνος από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση ήταν ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. «Η αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ με το έωλο επιχείρημα της πραγματοποίησης υπουργικού συμβουλίου την ίδια ημέρα, αποτελεί μια ακόμα ενέργεια που προστίθεται στη λογική της απαξίωσης των εκλεγμένων οργάνων του Κινήματος. Προκαλεί απορία η «ευαισθησία» του προέδρου την ώρα που η χώρα βαδίζει ακυβέρνητη, που ο λαός οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που το ΠαΣοΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης περικυκλωμένο από δεκάδες δελφίνους και υποψήφιους αρχηγίσκους ενώ η κοινωνία του γυρνάει την πλάτη να αξιολογεί με αυτόν τον τρόπο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει μπερδέψει τις λειτουργίες των οργάνων», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Επίσης, ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, βουλευτής Καρδίτσας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε στο Βήμα, ότι αν ισχύει αυτή η σύνθεση της συνεδρίασης αποτελεί «βαθιά προσβολή απέναντι στα τρία όργανα του ΠαΣοΚ. Το Πολιτικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διατηρεί το νεφέλωμα γύρω από τις προθέσεις του και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί πίστευαν ότι θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του στο Πολιτικό Συμβούλιο, τώρα άρχισαν να υποψιάζονται ότι θα ακούσουν τις γνωστές νουθεσίες για την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και να σωθεί η χώρα. Επιπλέον, η συνεδρίαση αποκτά πλέον περίεργες ισορροπίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ.
Π. Μπεγλίτης έθεσε χθες το πλαίσιο της συζήτησης, η οποία θα κινηθεί όπως είπε σε τρεις άξονες:
Πρώτον, ανάλυση σε βάθος των οικονομικών εξελίξεων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε, δεύτερον, αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και η ευθύνη των στελεχών του ΠαΣοΚ να την υποστηρίξουν με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα για να ολοκληρώσει με θετικό αποτέλεσμα την αποστολή της και «το τρίτο μείζον θέμα είναι η πορεία του ΠαΣοΚ», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.
«Ασφαλώς δεν είναι με την ευρεία του σύνθεση ένα θεσμοθετημένο (κομματικό) όργανο (αυτό που συνέρχεται την Τρίτη), αλλά από την άλλη πλευρά έχει μια ισχυρή νομιμοποίηση, λόγω των εκτάκτων αναγκών και της ποιότητας των στελεχών που θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ.
Βεβαίως, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το ΠαΣοΚ δεν έχει σημασία μόνο τι θα πει ο κ. Παπανδρέου αλλά και αν και πως θα τοποθετηθούν οι κορυφαίοι υπουργοί. Θα σιωπήσουν ή θα πουν καθαρά τις απόψεις τους;
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του και γενικώς αποφεύγει να εμπλακεί με τα εσωτερικά του ΠαΣοΚ. Αυτό όμως δεν ισχύει αρκετούς άλλους υπουργούς. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος, ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και κατέστρεψε τη χώρα και ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια αποδείχτηκε ανίκανη στη διαχείρηση του. Αν μιλήσει στη συνεδρίαση μπορεί να ακούσει και τον αντίλογο ότι και ο ίδιος ήταν υπουργός αυτής της κυβέρνησης και όπως οι άλλοι δεν διατύπωνε τότε τις αντιρρήσεις του και ότι ούτε ο ίδιος είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένος στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, γνωρίζει ότι κάποιοι ακονίζουν μαχαίρια εναντίον του, και φροντίζει ήδη να διαμηνύσει ότι ο κάθε υπουργός μιλούσε όσο του αναλογούσε και ότι για το ΕΣΠΑ έχει λάβει τα συγχαρητήρια των κ.κ. Μπαρόζο, Ράιχενμπαχ και Χαν. «Οι μόνοι που δεν τα άκουσαν είναι προφανώς οι σύντροφοί του», λένε συνεργάτες του.
Ομως, αίτημα για απολογισμό και προσφυγή στην ετυμηγορία της βάσης για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΠαΣοΚ και τον νέο πρόεδρο του κόμματος, έχουν θέσει αρκετά στελέχη, όπως οι κ.κ Π. Ευθυμίου, («δεν μπορεί το ΠαΣοκ να μην τοποθετηθεί κριτικά στο παρελθόν του διότι τότε δεν θα είναι αξιόπιστο σε οτιδήποτε πει για το μέλλον του») Ι. Ραγκούσης. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε χθες ότι, κατά την προσωπική του εκτίμηση «στην τελική διαδικασία της εκλογής όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, καλό θα ήταν να είχαμε και αλλαγή προέδρου. Αυτό είναι σημαντικό και αναγκαίο για την παράταξη. Αυτή όμως η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε με όρους ανθρωποφαγίας, ούτε με όρους απαξίωσης, ούτε με όρους μιας ξαφνικής αμνησίας για την πορεία της διετίας, λες και δεν ήμασταν εκεί».
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης έχει ζητήσει έκτακτο συνέδριο και έπειτα εκλογή προέδρου, ο κ. Δ. Ρέππας, είπε ότι η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση όμως επιμένει ότι θα πρέπει πρωτίστως να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο κ. Α. Λοβέρδος, ζήτησε σύντομες και καθαρές διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠαΣοΚ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε πολλά, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν είχε επιτυχίες.
Ολα αυτά δεν προμηνύουν μια ήρεμη διαδικασία όπως θα ήθελαν πολλά κορυφαία στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι οι καυγάδες αυτή τη στιγμή ροκανίζουν περαιτέρω τα χαμηλά ποσοστά του ΠαΣοΚ. Ο κ. Λοβέρδος, π.χ., ήταν πολύ σαφής στην τοποθέτηση του υπέρ ενός ανοιχτού και συντεταγμένου διαλόγου: «Περιμένω να μπούμε σε ένα κανάλι (…). Αν είναι όμως να βλέπουν οι πολίτες να γίνεται ο διάλογος μας πίσω από τις κουρτίνες, ενώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού… ε, ας μην βάλουμε υποψηφιότητα», είπε.