Δόθηκαν στην δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, καθώς και των τέως βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών, όπως και των υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων.
Αν και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με παρελθόντα έτη, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ποιος πλούτισε και ποιος όχι από τότε που μπήκε στην πολιτική, φέτος, για πρώτη φορά οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων (άρθρο 21, Ν. 3023/2002) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά προκύπτει ότι με τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, υπουργών κλπ., η έμφαση δίδεται στο «έσχες» και όχι στο «πόθεν».
Βάσει των πρώτων στοιχείων τα οποία προκύπτουν από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, 15 βουλευτές εμφανίζουν μείωση των καταθέσεων τους κατά μέσο όρο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και άνω με την μεγαλύτερη μείωση να ανέρχεται στις 400 χιλιάδες ευρώ. Όπως είπε σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Αργύρης, με εξαίρεση τέσσερις βουλευτές εξ αυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές (οικοπέδου, γραφείου, αγροτεμαχίου και μονοκατοικίας) από τους υπόλοιπους 11 θα ζητηθούν διευκρινίσεις ενώ θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι μειώσεις αυτές αφορούν σε εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό.
Πάντως ουδείς δηλώνει καταθέσεις στην Ελβετία ενώ σε ότι αφορά γενικότερα στις καταθέσεις εξωτερικού δεν εμφανίζονται μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού. Ο κ. Αργύρης είπε ότι είναι «άνευ σημασίας» επισημαίνοντας ότι τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από την επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών.
Επίσης, προκύπτει ότι κατά το 2009, εννέα βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα, εκ των οποίων οι έξι με δάνειο. Πέντε βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση μονοκατοικιών, ένας αγόρασε οικόπεδο και έξι αγόρασαν αγροτεμάχια.
Ενώ, σε ότι αφορά στους ευρωβουλευτές, δυο εμφανίζονται να αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με δάνειο, πέντε παρουσιάζουν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους ενώ 17 ευρωβουλευτές εμφανίζουν αύξηση των εισοδημάτων τους.
Διαβάστε τα πόθεν έσχες των Βουλευτών
Παράλληλα και σε μια προσπάθεια να μετριασθούν οι εντυπώσεις από την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να χορηγείται στους υπαλλήλους της Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Κοινοβουλευτικού Εργου, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου, το Κοινοβούλιο επιστρέφει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιστώσεις ύψους 21,5 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2011.
Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, «η Βουλή με την επιστροφή αυτή, που κατέστη δυνατή λόγω των σημαντικών περικοπών στη βουλευτική αποζημίωση, στις δαπάνες μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας».