Είδαν σουπερνόβα να εκτοξεύει τα υλικά της ζωής

Η μελέτη ενός σουπερνόβα που συνέβη στα τέλη καλοκαιριού σε ένα κοντινό γαλαξία προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος αλλά και την δημιουργία της ζωής. Ο υπερκαινοφανής αστέρας SN 2011fe στον γαλαξία Messier 101 εκτοξεύει πλήθος στοιχείων ανάμεσα τους και εκείνα που αποτελούν τα δομικά υλικά για τη δημιουργία της ζωής.

Η μελέτη ενός σουπερνόβα που συνέβη στα τέλη καλοκαιριού σε ένα κοντινό γαλαξία προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος αλλά και τη δημιουργία της ζωής. Ο υπερκαινοφανής αστέρας SN 2011fe στον γαλαξία Messier 101 εκτοξεύει πλήθος στοιχείων ανάμεσα τους και εκείνα που αποτελούν τα δομικά υλικά για τη δημιουργία της ζωής.

Η έκρηξη

Η τρομερή έκρηξη SN 2011fe συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στις παρυφές του γαλαξία Messier 101 (γνωστό και ως NGC 5457) ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 21 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Η έκρηξη έγινε αμέσως αντιληπτή και πολλά επίγεια τηλεσκόπια καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift έστρεψαν το βλέμμα τους εκεί. «Εντοπίσαμε το σουπερνόβα μόλις 11 ώρες μετά την έκρηξή του και μέσα σε 20 λεπτά είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για τη στιγμή που συνέβη η έκρηξη» αναφέρει ο Πίτερ Νάγκετ του Berkeley Lab στις ΗΠΑ.

Τα υλικά

Η παρακολούθηση του φαινομένου αποκάλυψε το περιεχόμενό του. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκρηξη εκτοξεύει στο διάστημα πολλά στοιχεία ανάμεσα στα οποία οξυγόνο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πυρίτιο και σίδηρος. Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα στοιχεία αυτά στο διάστημα είναι 16.000 χλμ/δευτ.

«Η κατανόηση του πώς αυτές οι τρομερές εκρήξεις παράγουν και αναμειγνύουν τα στοιχεία είναι πολύ σημαντική αφού όπως διαπιστώνουμε πολλά από τα στοιχεία που παράγονται και εκτοξεύονται στο διάστημα στις εκρήξεις σουπερνόβα είναι εκείνα από τα οποία αποτελείται η Γη αλλά ακόμη και εμείς οι ίδιοι. Όπως φαίνεται τελικά όλα και όλοι μας είμαστε προϊόντα των αστρικών εκρήξεων» υποστηρίζει ο Μαρκ Σάλιβαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.