«Ενταφίασε» το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο του κ. Ι. Ραγκούση για την πλήρη απελευθέρωση των ταξί, ο νέος υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το κλιμάκιο της Τρόικας.
Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι ο κλάδος των ταξί θα ανοίξει με πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς, όπως τόνισε, αυτό συνάδει με το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.
Μάλιστα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο Ραγκούση», καλώντας «όσους σπεύδουν να υπομνήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας να περιμένουν και να μην βιάζονται», διότι επίκεινται «σταθμισμένες και ορθολογικές ρυθμίσεις». «Τηρούμε το μνημόνιο. Οχι τις ιδεοληψίες του οποιουδήποτε» σημείωσε χαρακτηριστικά λίγο αργότερα.
«Δεν πρόκειται να πράξω κάτι αντίθετο στη συνείδησή μου» είπε ο υπουργός Υποδομών και τόνισε ότι θα έρθει «απελευθέρωση με ορθολογικά κριτήρια που θα σέβονται το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το κλιμάκιο της Τρόικας με επικεφαλής τον κ. Ματίας Μορς, υποδέχθηκε θετικά την άποψη του κ. Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μιλούν για άνοιγμα στην γραμμή του Ν. 3919/2011 με άρση των περιορισμών εισόδου στο επάγγελμα, όπως ο αριθμός και το διοικητικό κόστος των αδειών, «σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».
«Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι το συμφέρον των ταξιτζήδων, αλλά τα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια» πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών. Πρόθεσή του είναι να φέρει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.
Μάλιστα, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τους ελεγκτές της Τρόικας «ως ανθρώπους λογικούς που μιλάνε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση».
Επίσης, όπως ανακοίνωσε, ο κλάδος των φορτηγών δημοσίας χρήσης θα απελευθερωθεί πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2012, καθώς προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο, με ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Το επόμενο «ραντεβού» μεταξύ της Τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα γίνει τον Ιανουάριο, όταν και θα εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του ζητήματος.
Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, εάν η Τρόικα δεν αποδεχόταν την θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων στην απελευθέρωση των ταξί. Μάλιστα, είχε ενημερώσει σχετικά την ηγεσία της κυβέρνησης.