Τι Λοζάνη, τι Κοτσάνη. Η Κοζάνη (οι Γερμανοί την προφέρουν Κοτσάνη) διαθέτει πλέον ελβετικές, ή μάλλον ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτό διαβεβαίωσε χθες στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών κυψελών Q-Sells SE Ντιρκ Φόλκμαν. Η εταιρία του διεκδικεί την ανάληψη της κατασκευής μιας γιγαντιαίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 200 Megawatt (τη μεγαλύτερη προς το παρόν στην Ευρώπη) στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.
Η διαβεβαίωση, που έγινε σε κοινή εκδήλωση του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK και της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ήταν μια από τις πολλές που δείχνουν τη ριζική στροφή που έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα στη διαδικασία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Με το νόμο για την ηλιακή ενέργεια του 2006, τόνισε, η χώρα ξεπέρασε πολύ νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την κρίση σε αυτό τον τομέα και προσφέρει τώρα μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Μόνο που ελάχιστοι επενδυτές τις εκμεταλλεύονται πραγματικά -το ενδιαφέρον τους για το «Projekt Kotsani» αποτελεί φαεινή εξαίρεση. Οι άλλοι, μουδιασμένοι από την συνεχιζόμενη κρίση, παίρνουν το πολύ «στάση θετικής αναμονής» όπως δήλωσε ο Ίλια Νοτνάγκελ, εκπρόσωπος του DIHK σε θέματα προώθησης εξαγωγών.
Μια εξήγηση στο ανεξήγητο επιχείρησε ο Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος της κρατικής «Invest in Greece». «Ήμουνα πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συζήτησα, μεταξύ άλλων, με τον εκπρόσωπο ενός hedge fonds τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα» είπε. «Η απάντησή του ήταν, ότι το πρόβλημά του δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ευρωζώνη. Σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, πρόσθεσε, θα είχε ως αντιστάθμισμα το υψηλό μερίδιο. Αν κατέρρεε όμως το ευρώ δεν θα είχε τίποτα στα χέρια του».
Αλλά και στην Ελλάδα, οι προοπτικές δεν είναι καλύτερες. Η ελληνική τραπεζική αγορά παραμένει «παγωμένη» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών και επικεφαλής του τμήματος για διαρθρωτικές αλλαγές και οικονομική ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Και ο λόγος γι’αυτό δεν είναι οικονομικός. Η «πολιτική κρίση» στην Ευρώπη, τόνισε, εμποδίζει κυρίως τη λύση της χρηματιστικής.
Ευκαιρία έτσι για τον κ.Φόλκμαν, να επανέλθει στην «Κοτσάνη». «Το έργο αυτό προσφέρει μέρισμα 25%» είπε. «Σε ποια χώρα μπορείτε να επιτύχετε τόσο μεγάλο μέρισμα»; Η εταιρία του, πρόσθεσε, θα χρηματοδοτήσει το έργο -σε περίπτωση ανάληψής του- με ίδια κεφάλαια κατά 30% και με τραπεζικά κατά 70%. «Η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από γερμανικά ιδρύματα, όπως την τράπεζα επενδύσεων, που δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν» πρόσθεσε ο διευθυντής της ίδιας εταιρίας για τον τομέα Ελλάδας και Κύπρου Κωνσταντίνος Σαντίκος. «Η συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, αντίθετα, είναι προς το παρόν αδιανόητη».
Αυτή η «απεργία», ή έστω αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων στις χρηματοδοτήσεις είναι σήμερα ο κυριότερος ίσως λόγος για την οικονομική άπνοια στη χώρα -παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος τα «δίνει όλα» έναντι πινακίου φακής στους ξένους κεφαλαιούχους. Μια ιδέα γι’αυτό έδωσε ο κ.Συγγρός, ο οποίος παρουσίασε δεκάδες περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που βγαίνουν στο σφυρί, ή προσφέρονται προς «αξιοποίηση», δεν έχουν προκαλέσει όμως μέχρι τώρα το παραμικρό ενδιαφέρον στους εν δυνάμει επενδυτές.
Αυτή η αίσθηση «άπνοιας» θα κυριαρχήσει έτσι πολύ πιθανόν και κατά τις σημερινές συνομιλίες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη με γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Η πρώτη από αυτές θα είναι το μεσημέρι με τον υπουργό οικονομίας και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρόσλερ. Θα ακολουθήσει πολύωρη «κλειστή συνάντηση», στην οποία θα συμμετάσχουν, από γερμανικής πλευράς, εκτός από τον κ.Ρόσλερ, ο υφυπουργός εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Χανς-Πέτερ Κάιτελ, καθώς και -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης- «σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες και επιχειρηματίες». Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν, εκτός από τον κ.Χρυσοχοίδη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Invest Greece κ.Συγγρός και ο επικεφαλής των οικονομολόγων του υπουργείου ανάπτυξης Αντώνης Μπαρτζώκας.
Στην κλειστή συνάντηση με θέμα «Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα» θα γίνει, μεταξύ άλλων, συζήτηση για «πιθανά projects γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα». Για «πραγματικά» δεν έχει φτάσει προφανώς ακόμα το πλήρωμα του χρόνου.
Οι οιωνοί δεν είναι πάντως καλοί. Ο κ.Ρόσλερ έχει εκφράσει τελευταία πολλάκις τη δυσφορία του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τις οποίες θεωρεί λύδια λίθο για την εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος. «Όταν οι Έλληνες δεν μπορούν καν να συντάξουν ένα εθνικό κτηματολόγιο, δεν μπορούν να περιμένουν επενδύσεις από γερμανούς επιχειρηματίες» δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική Βουλή.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Ντάνιελ Σάλ σε εκδήλωση της Εταιρίας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ελλάδα προ δυο εβδομάδων στο Βερολίνο. Ο BDI, είπε απευθυνόμενος στον υπουργό εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, που ήταν από τους ομιλητές της εκδήλωσης, διερεύνησε ήδη όλους τους τομείς, στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις. «Εσείς τι κάνετε για να διευκολύνετε την υλοποίησή τους;» πρόσθεσε επιθετικά.
Το γεγονός βέβαια, ότι γίνεται συζήτηση για «επόμενα βήματα» κρίνεται θετικό. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομίας προειδοποιούσαν όμως την Αθήνα, να μην κρατά «μεγάλα καλάθια». «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι επενδύσεις» έλεγαν. «Αντίστροφη σειρά δεν υπάρχει».
Όπερ σημαίνει ότι, αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει και την τελευταία αξίωση του Βερολίνου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναδεί γερμανικά κεφάλαια.