Η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπεγράφη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οδηγώντας τη χώρα -τη δεύτερη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία μετά τη Σλοβενία- στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα του 2013. Η Σερβία αντίθετα αναμένεται να καθυστερήσει να λάβει επίσημο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έως το Μάρτιο με τους ηγέτες της ΕΕ να ζητούν μεγαλύτερη πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.
Η Κροατία θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου του 2013 και το διάστημα που μεσολαβεί θα έχει καθεστώς παρατηρητή.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι χαιρέτισε την «ιστορική» συνθήκη που υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έπειτα από μία επταετία δύσκολων διαπραγματεύσεων -με καθυστερήσεις εξαιτίας συνοριακών διαφορών με τη Σλοβενία και της απαίτησης για τη σύλληψη καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου.
«Η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ αποτελεί την κορύφωση της διεθνούς επιβεβαίωσης της χώρας και η Κροατία επιστρέφει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία πάντα ανήκε» υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της χώρας Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία συνυπέγραψε τη συνθήκη με τον Κροάτη πρόεδρο Ίβο Γιοσίποβιτς.
«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής πράξης, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης. Μετά από 20 χρόνια η σύγχρονη Κροατία επιστρέφει στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, στο οποίο ανήκε» σημείωσε ο Ίβο Γιοσίποβιτς.
«Με την Ευρώπη η Κροατία είναι πιο πλούσια και με την Κροατία η Ευρώπη είναι πλουσιότερη» τόνισε.
Καθυστερεί η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ
Η Σερβία αντιθέτως δεν αναμένεται να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς βάσει του προσχεδίου ανακοίνωσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαινούν μεν το Βελιγράδι για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα ζητούν μεγαλύτερη πρόοδο στις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.