Οι πολικές αρκούδες εξωθούνται στον καννιβαλισμό

Είναι από τις περιπτώσεις που πράγματι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Διότι είναι σοκαριστικό να βλέπει κάποιος μια πολική αρκούδα να «γραπώνει» στα δόντια της και να σέρνει το σώμα μιας άλλης νεαρής πολικής αρκούδας την οποία έχει μόλις σκοτώσει στην Αρκτική και συγκεκριμένα στο Olgastretet, ένα υδάτινο πέρασμα που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σφάλμπαρντ.

Είναι από τις περιπτώσεις που πράγματι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Διότι είναι σοκαριστικό να βλέπει κάποιος μια πολική αρκούδα να «γραπώνει» στα δόντια της και να σέρνει το σώμα μιας άλλης νεαρής πολικής αρκούδας την οποία έχει μόλις σκοτώσει στην Αρκτική και συγκεκριμένα στο Olgastretet, ένα υδάτινο πέρασμα που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σφάλμπαρντ.

«Καννιβαλισμός» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Και είναι ακόμη πιο δραματικό το γεγονός ότι αυτός ο «καννιβαλισμός» που αποτύπωσε με τον φακό της η φωτορεπόρτερ που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος Τζένι Ρος, είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του ίδιου του ανθρώπου και των αλλαγών που έχει επιφέρει στο κλίμα.

Οι πολικές αρκούδες υπό φυσιολογικές συνθήκες κυνηγούν φώκιες. Όταν ωστόσο δεν μπορούν να τις βρουν για να τραφούν, οι μεγάλοι αυτοί θηρευτές στρέφονται προς άλλες λύσεις– μεταξύ των θηραμάτων τους υπάρχουν και κάποια που ανήκουν στο ίδιο το είδος τους.

Συνεχής αύξηση των περιστατικών

Όπως ανέφερε η κυρία Ρος στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ο «καννιβαλισμός» μεταξύ των πολικών αρκούδων υπήρχε πάντα ως έναν βαθμό. «Ωστόσο παρατηρούμε συνεχή αύξηση των περιστατικών, κυρίως σε περιοχές όπου οι πολικές αρκούδες είναι παγιδευμένες με πλήρη έλλειψη τροφής για μεγάλες χρονικές περιόδους εξαιτίας της απώλειας των θαλάσσιων πάγων η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».

Η φωτογραφία παρουσιάστηκε από τη φωτορεπόρτερ στο φθινοπωρινό συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης (AGU) το οποίο λαμβάνει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάθροιση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη Γη και το περιβάλλον.

Συγχρόνως το περιστατικό με τον «καννιβαλισμό» της πολικής αρκούδας το οποίο απαθανατίστηκε τον Ιούλιο του 2010 περιγράφεται και σε μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrctic». Το άρθρο υπογράφεται εκτός από την κυρία Ρος και από τον δρα Ιαν Στέρλινγκ, βιολόγο με εξειδίκευση στις πολικές αρκούδες από το Environment Canada.

Η ιστορία του «κλικ»

Πώς όμως κατεγράφη η συγκλονιστική σκηνή; Η κυρία Ρος προσέγγισε την πολική αρκούδα με σκάφος. Μπορούσε να δει από απόσταση μέσω του τηλεφακού της ότι το ζώο έπαιρνε το γεύμα του, αλλά μόνο όταν έφθασε κοντά συνειδητοποίησε ότι έτρωγε μια άλλη νεαρή πολική αρκούδα. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε το μεγάλο αρσενικό ήταν ακριβώς η ίδια που χρησιμοποιούν οι πολικές αρκούδες για να σκοτώσουν τις φώκιες – ισχυρές δαγκωματιές στο κεφάλι.

«Μόλις το αρσενικό κατάλαβε ότι το προσέγγιζε το σκάφος έλαβε τέτοια στάση ώστε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο του θηράματος, λέγοντάς μας ουσιαστικά ότι ‘αυτό είναι το δικό μου φαγητό’» περιέγραψε η κυρία Ρος στο BBC. «Στη συνέχεια έπιασε τη νεαρή αρκούδα στα σαγόνια της και χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των σιαγόνων και του σβέρκου της τη μετέφερε από ένα κομμάτι πάγου σε άλλο. Τελικώς όταν θεώρησε ότι βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση σταμάτησε και άρχισε να τρώει».

Η φωτορεπόρτερ ανέφερε μάλιστα ότι στην περιοχή υπήρχε άλλη μια πολική αρκούδα, η οποία πιθανώς ήταν η μητέρα του… θύματος.

Δραματική συρρίκνωση των πάγων

Το Olgastretet αποτελεί ένα υδάτινο πέρασμα που χωρίζει τα δύο κύρια νησιά του αρχιπελάγους Σφάλμπαρντ. Η περιοχή αυτή παρέμενε καλυμμένη με πάγο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο η πρόσφατη δραματική απώλεια των πάγων της Αρκτικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση της παγωμένης «πλατφόρμας» που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να κυνηγούν φώκιες.

Ετσι τα τεράστια ζώα αναζητούν άλλες εναλλακτικές πηγές τροφής, εξηγεί η κυρία Ρος. «Στη στεριά αναζητούν ανθρώπινα σκουπίδια και ανθρώπινες τροφές. Εχουν επίσης αρχίσει να κυνηγούν θαλασσοπούλια και τα αβγά τους. Ωστόσο καμιά από αυτές τις τροφές δεν είναι αρκετή για να τις συντηρήσει. Το να επιτίθενται σε άλλες αρκούδες είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν τροφή και μάλιστα για ένα μεγάλο αρσενικό είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος». Η φωτορεπόρτερ καταλήγει λέγοντας ότι δεδομένης της συνεχούς συρρίκνωσης των πάγων της Αρκτικής, αυτού του είδους η «καννιβαλιστική» συμπεριφορά πιθανότατα θα είναι όλο και πιο συχνή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.