Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012, ήταν παρόντες/ψήφισαν 299 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 258, κατά 41, παρών 2 για τις δαπάνες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, είναι ο μόνος που δεν ξέρουν αυτοί που τον συνέταξαν σε ποίο περιβάλλον οικονομιών θα ενεργοποιηθεί, θα εκτελεστεί, ποίες από τις προβλέψεις θα είναι για το μέλλον χρήσιμες για τον τόπο, ποίες, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι ανενεργοί ή και ποίες θα καταλήξουν σε νέους εφιάλτες των κουρασμένων πολιτών.
Το λέγω αυτό γιατί, ενώ ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με βάση τις αποφάσεις των 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011, ήδη συζητείται- με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών-νέο σχέδιο μιας άλλη Ένωσης Ευρώπης, μια άλλη Ευρώ-ζώνη, με άλλες προδιαγραφές και άλλους άρχοντες.Πρόκειται για το Γαλλογερμανικό σχέδιο κατά της κρίσης (μέχρι τώρα είχαμε αυτόματο πιλότο;) οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώ-ζώνη. Τις συζητήσεις προφανώς και τους άξονες του σχεδίου άκουσε και συνέβαλε στη διαμόρφωσή τους, ο ειδικά αφιχθείς στις Βρυξέλλες υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτερ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους, Κυρία Αγγέλα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας και Νικολά Σαρκοζί, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι άλλοι-άπαντες- απόντες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία το νέο σχέδιο διοίκησης και λειτουργίας της Ευρώ-ζώνης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ποίος πρέπει να είναι ο κυρίως στόχος της Ελλάδος, με ή χωρίς το νέο σχέδιο Μέρκελ/Σακοζί/ΗΠΑ; Προφανώς η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η επάνοδος στις αγορές χρήματος, η μείωση αισθητά, όχι επιδοματικά, της ανεργίας, η ρευστότητα στις αγορές, η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, η αξιοποίηση των πηγών πλούτου της χώρας μας.
Κατά τις συζητήσεις του προϋπολογισμού στη Βουλή των Ελλήνων, δεν άκουσα ούτε μια καινοτόμο πρόταση δημιουργίας νέου πλούτου, μείωσης της ανεργίας -χωρίς τερτίπια και επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης. Το περίμενα πρωτίστως από τον Πρωθυπουργό, οι Έλληνες αισθάνθηκαν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά με προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει με το νέο πρωθυπουργό, συγκεκριμένα τον κ. Λουκά Παπαδήμο, δεν άλλαξε τίποτα από το κακό χθες: η επανάληψη αριθμών και υποθέσεων εισέπραξαν οι πολίτες, από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Θα αναφερθώ σε μερικά σημεία
των δηλώσεων του πρωθυπουργού, από του βήματος της Βουλής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.
.- Η επιτυχία του προϋπολογισμού θα θέσει τη βάση για υπέρβαση της κρίσης…η επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο….τα φορολογικά μας έσοδα υπολείπονται αισθητά…οι εξαγωγές ενισχύονται αισθητά…Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρώ-ζώνης…Εξ αιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος πρέπει να καταβάλλουμε πολλαπλάσια προσπάθεια και να εξαντλήσουμε τα αποθέματα αποφασιστικότητας. Ποίος θα διαφωνούσε με όσα πρέπει να γίνουν και έχουν λεχθεί εκατοντάδες φορές, από το ίδιο βήμα της Βουλής
των Ελλήνων; Περίμενα από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις: πως θα το πετύχει αυτό που ο κόσμος περιμένει, η Κυβέρνηση της οποίας είναι πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Με το σταυρό στο χέρι και ευχές στον παντοδύναμο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Θα επιχειρήσω να δώσω ενδεικτικές πρωτοβουλίες παραγωγής νέου πλούτου, δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης.
Η ναυτιλία είναι πλουτοπαραγωγική πηγή μεγέθους, οι πλοιοκτήτες δεν είναι φιλέλληνες, είναι Έλληνες και αγαπούν τον τόπο τους. Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία πνέει τα λοίσθια.Τα ναυπηγεία μας χειμάζονται. Να καλέσει ο πρωθυπουργός τους πλοιοκτήτες/εφοπλιστές και να τους ζητήσει: στην παρούσα φάση πως μπορούν να βοηθήσουν, τι θέλουν από την Κυβέρνηση: για σημαία, ναυπηγήσεις, φορτία, με ποίους συντελεστές φόρου θα ήταν το εφικτά δυνατό να δεχτούν, τις δυνατότητες των τραπεζών για την χρηματοδότηση τους αν όχι όσα επιτυγχάνουν στο εξωτερικό, τι να περιμένουν από την Κυβέρνηση, εδώ;
Για τον Τουρισμό, όσα ξενοδοχεία έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών ή έχουν κατασχεθεί να τα μισθώσει το κράτος σε τιμή ευκαιρίας, αφού ούτως ή άλλως είναι κλειστά, να καλέσει Κινέζους, Ιάπωνες και από το Ντουπάι manager ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, να τα εκμεταλλευτούν με ποσοστό επί των καθαρών κερδών. Δεν έχουν δουλειά οι
υπουργοί να κάνουν τους τουριστικούς πράκτορες, υπάρχουν ικανοί από την αγορά. Δύο ονόματα αν μπορούν/δεν έφυγαν, Κουλουβάτος (Αμαλία) Διβάνης πατήρ((Divanis), θα αναλάβει/ουν τιμητικά όλη την οργάνωση λειτουργίας του συστήματος, με κλειστά μάτια: είναι οι πιο έντιμοι Έλληνες επιχειρηματίες. Οι ξενοδόχοι δεν θα υπογράφουν πακέτα
ομαδικού τουρισμού στο εξωτερικό και δεσμεύσεις τιμών, οι τιμές θα είναι συγκρίσιμες τιμών ξενοδοχείων επιτυχημένων χωρών, όπως Κροατία, Τουρκία, Μάλτα, Κύπρος, Ταϋλάνδη θα φορολογούνται με συντελεστή τιμή δέσμευσης, αυτή που η εφορία θα έχει από τον οργανωτική γραμματεία των 4-5 ατόμων κατά τα ανωτέρω. Τα εμφανιζόμενα έσοδα του τουρισμού, από κρατήσεις και άλλες εκδηλώσεις δεν είναι ούτε κλάσμα των δυνατοτήτων της χώρας μας.
Στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα πρωιμότητα τουλάχιστον εξ ημερών, από όλες τις χώρες του Νότου και περισσότερες των Βαλκανίων, μπορεί να οργανωθεί ο τομέας παραγωγής σε μορφή μονοκαλλιέργεια, έτσι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας.Είναι τουλάχιστο ντροπή, για όλους μας και τους υπουργούς των αρμοδίων υπουργείων, να εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή(δίπλα μας είναι το Κιάτο), ακτινίδια από τη Χιλή( δίπλα μας είναι ο κάμπος του Αξιού και ο Θεσσαλικός κάμπος), ψάρια από την Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου, ενώ η Ελλάδα έχει τεράστιο περίσσευμα θάλασσες και νησιά με καταγάλανα νερά και ψάρι με γεύση και οι υπουργοί να μας συζητούν για «μοντέλα» ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής. Έχομε ορυκτό πλούτο.
Αφήστε κ. Πρωθυπουργέ τα υπουργικά συμβούλια και τον κ. Βενιζέλο και πάτε εκεί που υπάρχει αντικείμενο δουλειάς, πηγές αμέσου αποδόσεως, αρκεί να τολμήσετε καινοτόμες πρωτοβουλίες, το μπορείτε όσο δεν θα είστε πολιτικός.
Ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαγωγές της χώρας μας, ως ενθαρρυντική ένδειξη ανάπτυξης.
Κύριε Πρωθυπουργέ πείτε στο σύμβουλό σας να πάει στο σπίτι του, δεν κάνει για τη δουλειά που τον έχετε δίπλα σας. Για την περίοδο Ιανουάριος -Αύγουστος του 2011, η Ελλάδα είχε 14,0 δις ευρώ εξαγωγές(εισαγωγές 28,7 δις ευρώ), για το ίδιο διάστημα χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και όμοιες οικονομίες είχαν εξαγωγές:Τσεχία 76,6 δις ευρώ, Δανία 53,9 δις ευρώ, Ιρλανδία 60,3 δις ευρώ, Ουγγαρία 52,9 δις ευρώ, Ολλανδία 313,1 δις ευρώ, Αυστρία 83,9 δις ευρώ,Πορτογαλία 27,6 δις ευρώ,Σλοβακία 38,7 δις ευρώ,Φινλανδία 37,9 δις ευρώ, Σουηδία 89,3 δις ευρώ, Βέλγιο 229,0 δις ευρώ.(Πηγή Eurostat 07 Dek 2011).
Την δυναμική των οικονομιών των χωρών αυτών την δημιούργησαν οι άνθρωποι εκεί και οι σταθερές που επηρεάζουν την προκοπή της καλής δουλειάς, μη ψάχνομε γιατί εκείνοι το μπόρεσαν εμείς γιατί δεν το μπορέσαμε, ας σταθούμε στους αριθμούς και εκεί να εστιάσουμε την προσοχή μας, για πρωτογενή πλεονάσματα, νέες θέσεις εργασίας.