«Μην περιμένετε μια κοσμογονική λύση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης». Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η κρισιμότερη σύνοδος κορυφής από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τουλάχιστον του ευρώ, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησε από το βήμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έγινε στη Μασσαλία, να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

«Μην περιμένετε ένα Big Bang. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης. Διότι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς. Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει τις συνθήκες και να αντιμετωπίσει την κρίση. Θα χρειαστεί επίσης στενότερη συνεργασία για την ισχυροποίηση του ευρώ, του νομίσματος που μας έκανε όλους ισχυρότερους», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αποστροφή της Μέρκελ για την τραπεζική βιομηχανία και εν γένει για τις αγορές. «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ. ΄

Το μήνυμα αυτό που απέστειλε η γερμανίδα καγκελάριος συνδυαζόμενο με την «ατάκα» του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί από το ίδιο βήμα «τάσσομαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, υπέρ των δίκαιων αγορών», προοιωνίζεται πρωτοβουλίες της συνόδου κορυφής είτε για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είτε (και) για την υιοθέτηση κανόνων στο σύστημα λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ως γνωστόν, τη Δευτέρα η Standard & Poor’s έθεσε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, της γαλλικής και άλλων τεσσάρων που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα αξιοπιστίας ΑΑΑ) στον προθάλαμο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητάς τους.

Η Ευρώπη σε κίνδυνο

«Η διάγνωση είναι ότι το ευρώ πλέον δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που υποτίθεται ότι εμπνέει. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Και όλη η υφήλιος της ζητεί να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί από το βήμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

Λίγες ώρες πριν από την κρισιμότερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν θα αφορούν τις 17 χώρες της ευρωζώνης και όχι τις 27 της ΕΕ.

Ο Σαρκοζί είπε επίσης ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τάχιστα και μέσα σε πνεύμα συμβιβασμού, συνεννόησης και ενότητας, διότι «η Ευρώπη δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να σώσει το ευρώ». Πιστός στην ιδέα της ευρωπαϊκής επανίδρυσης, άλλωστε, ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι «και το ευρώ πρέπει να επανιδρυθεί».
Αίσθηση προκάλεσε μια αινιγματική φράση του γάλλου προέδρου που αφορά τις αγορές. «Τάσσομαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, υπέρ των δίκαιων αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το ότι, ενώ μίλησε για γρήγορες κινήσεις, ο Σαρκοζί εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη έχει αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει για το ευρώ», τροφοδοτώντας τις φήμες περί ενδεχόμενης ανάγκης να αναβληθούν τελικά οι αποφάσεις για μιαν ακόμη σύνοδο κορυφής εντός των προσεχών ημερών.

Ο Σαρκοζί έκανε λόγο και για τη γαλλογερμανική συνεργασία, που είναι απαραίτητη για την εξεύρεση λύσης. Για συνεργασία και για ενότητα στην Ευρώπη μίλησε, όμως, στο Βερολίνο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι απαραίτητη μετά από τους πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, εννοώντας προφανώς τους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ού αιώνα…