Αδυναμία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε νησιά του Αιγαίου

Η εφαρμογή του νόμου για τον νέο τρόπου έκδοσης των αδειών δόμησης έχει παγώσει την οικοδομική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Κι αυτό διότι η προσωρινή διακοπή των ΣΧΟΠ (Συμβούλια Χωροταξίας Oικισμού και Περιβάλλοντος) γίνεται χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή.

Η εφαρμογή του νόμου για τον νέο τρόπου έκδοσης των αδειών δόμησης έχει παγώσει την οικοδομική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Κι αυτό διότι η προσωρινή διακοπή των ΣΧΟΠ (Συμβούλια Χωροταξίας Oικισμού και Περιβάλλοντος) γίνεται χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή.

Στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τους παραδοσιακούς οικισμούς, η έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών από τα ΣΧΟΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών από τα πολεοδομικά γραφεία.
Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής (Αρ. Πρωτ. ΔΔΟ/Φ. 101.90/01/10594-28/11/2011), που εξειδικεύει τον νόμο, «διακόπτεται από τις 25 Νοεμβρίου 2011, προσωρινά η λειτουργία του ΣΧΟΠ ανά Νομό και Επαρχείο της Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Η επαναλειτουργία των ανωτέρω οργάνων θα αρχίσει αμέσως μετά τον ορισμό εκ νέου των μελών τους, ή μετά από νεότερες οδηγίες».
«Αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές όπου εγκρίνονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες από το ΣΧΟΠ», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης. Στον χώρο του Αιγαίου η πλειονότητα των οικισμών είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις.

«Είναι αδιανόητο σε περίοδο ύφεσης που δεν κινείται …κουνούπι στην οικοδομή, η διακοπή λειτουργίας των ΣΧΟΠ, χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή. Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της κοινωνίας μας θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη του τόπου»
, τονίζει ο κ. Γρύλλης. Όπως αναφέρει, θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία των ΣΧΟΠ έως ότου συσταθούν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ο ίδιος, η διακοπή των ΣΧΟΠ θα έχει αντίκτυπο και στα επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες.
Τα μέλη τα οποία θα μετέχουν στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα πρέπει να πληρούν δύο από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εξαετή αρχιτεκτονική εμπειρία.
β) Διάκριση σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
γ) Δημοσιεύσεις επί αρχιτεκτονικών θεμάτων.
δ) Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε αρχιτεκτονικές σχολές.
Όπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι των ΤΕΕ Δωδεκανήσου και Β.Α. Αιγαίου κ.κ. Γρύλλης και Παναγιώτης Πιττός:
– σχετικά με την προϋπόθεση (β), εδώ και πολλά έτη, τόσο στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και στα Δωδεκάνησα, δεν πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανενεργή αυτή η προϋπόθεση.
– σχετικά για την προϋπόθεση (γ) εμπεριέχονται μεγάλες ασάφειες, αφού δεν καθορίζονται κριτήρια για τα δημοσιεύματα όπως το είδος και το κύρος των εντύπων, την εγκυρότητα και το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης και προστριβών.
Έτσι, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, «έχοντας σαφή γνώση των συνθηκών οι οποίες επικρατούν στις περιοχές μας, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην παρούσα φάση στο δημόσιο τομέα και καλύπτει τις τυπικές προϋποθέσεις, διαπιστώνουμε ότι αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θα υπάρξει σοβαρή αδυναμία στελέχωσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλές περιφερειακές ενότητες του Αιγαίου, ακόμη και σε περιοχές όπου λειτουργούν σήμερα Αρχιτεκτονικές Επιτροπές. Επομένως, η εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων, καθιστά ανέφικτη την συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλά νησιά ή όπου αυτό καταστεί εφικτό, ανυπέρβλητα εμπόδια στη συχνότητα συνεδριάσεων των επιτροπών με ότι αυτό συνεπάγεται».

Για αυτούς τους λόγους προτείνουν, τουλάχιστον για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, να επανεξεταστούν άμεσα η σύνθεση και τα απαιτούμενα προσόντα των μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής «ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τους από τοπικό δυναμικό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.