Η υπόθεση της παραχώρησης αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού φαίνεται ότι θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, από τη στιγμή μάλιστα που στο Πεντάγωνο έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα σχετικά με τη σκοπιμότητα ή μη της απόκτησής τους.
Το περασμένο Σάββατο μάλιστα, εννεαμελής ομάδα αξιωματικών του ΓΕΣ αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να εξετάσει και να επιλέξει 400 από τα συνολικά 1.000 άρματα που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δωρεάν οι Αμερικανοί. Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στις ΗΠΑ για άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα. Επί της παραχώρησης υπάρχει σχετική θετική απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το «ατού» της αμερικανικής προσφοράς, για την οποία υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες θετική εισήγηση του ΓΕΣ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Π. Μπεγλίτης, είναι η δωρεάν παραχώρηση. Ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του κ. Δ. Αβραμόπουλου, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Οι υποστηρικτές της άποψης να πάρουμε τα Abrams θεωρούν ότι θα αποσυρθούν άρματα παλαιότερης τεχνολογίας με ανάγκες ακριβότερης συντήρησης, κάτι που θα επιτρέψει και οικονομία στον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Οι αντίπαλοι της άποψης αυτής ισχυρίζονται σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η προμήθεια κι άλλων αρμάτων θα επιβαρύνει τον ήδη μειωμένο και για το 2012 προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Υπάρχουν άρματα προς απόσυρση, όχι προς προμήθεια» τονίζουν, συμπληρώνοντας ότι άλλοι είναι οι τομείς που χρειάζονται ενίσχυση. «Ο αριθμός των αρμάτων είναι πολύ υψηλός για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο από Βορρά κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί» υπογραμμίζουν. Υπάρχει επίσης το κόστος μεταφοράς (εκτιμάται περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ) για το οποίο ήδη συζητείται ότι υπάρχει πρόταση από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη μεταφορά τους.
Επιπλέον, με την παραχώρηση των Abrams δεν επιτυγχάνεται η χιλιοδιαφημισμένη οικονομία κλίμακας που έχει επανειλημμένως εξαγγελθεί, από τη στιγμή που ο ελληνικός στρατός θα έχει δύο τύπους αρμάτων, άρα και δύο γραμμές συντήρησης. Και καταλήγουν ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπερσύγχρονων Leopard 2, τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά ούτε πυρομαχικά και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η προμήθεια μίας αρχικής παρτίδας από τα αποθέματα του ολλανδικού στρατού.