Με πρωτοφανή υποτονικότητα και μειωμένη συμμετοχή βουλευτών συνεχίζεται η συζήτηση στην Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, η οποία κορυφώνεται το βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και ακολούθως με την ονομαστική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί τα μεσάνυχτα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν το κοινοβούλιο –ειδικά την τελευταία ημέρα- έσφυζε από παρουσίες πολιτικών και πάθος στα πηγαδάκια, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για το απόγευμα. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι από τους 177 εγγεγραμμένους για να ομιλήσουν, περί τους 30 δεν τοποθετήθηκαν τελικώς, ενώ απομένουν μόλις 6 ομιλητές ακόμη.
Παρά τους χαμηλούς τόνους που επικρατούν συνεχίζονται αμείωτες οι αιχμές για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, αλλά και οι βολές αμφισβήτησης του ρόλου και του χαρακτήρα της κυβέρνησης συνεργασίας από βουλευτές της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κουτρουμάνης διατύπωσε υπαινιγμούς για όσους προτάσσουν «προσωπικές στρατηγικές», αφού, όπως είπε, «η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι το πρόταγμά μας». «Οι πολίτες θα κρίνουν αυστηρά όσους από εμάς κρατήσουν αποστάσεις από όσα πρέπει να γίνουν μέσα από μια προοπτική προσωπικού ή μικροκομματικού οφέλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για «ιδιόμορφα καλλιστεία» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της πλειοψηφίας και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην στάση όλων μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι «θα χρειαστούν αλλαγές και στο δικό μας κόμμα».
Τόνισε όμως ότι «το κάθε πράγμα στην ώρα του και με συντεταγμένο τρόπο». «Να μην δίνουμε στους πολίτες και άλλους λόγους για να καγχάζουν και να μας αποστρέφονται με τα ιδιόμορφα καλλιστεία μας», σημείωσε με έμφαση.
Μάλιστα διατύπωσε αιχμές για την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ι. Ραγκούση ο οποίος καταλόγισε στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της «να αναβληθούν και να μην πραγματοποιηθούν οι ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Οπως σχολίασε ο κ. Πρωτόπαπας, η Κ.Ο. στήριξε με μεγάλο κόστος τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως τον Καλλικράτη, ενώ δεν έκανε το ίδιο όταν δεν υπήρχαν καθαρές προτάσεις και λύσεις».
Νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος κ. Χρ. Αηδόνης κάλεσε όσους έχουν προσωπικές φιλοδοξίες να λειτουργούν με γνώμονα την ενότητα και όχι την «προσωπική ιδιοτέλεια».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος απέφυγε να αναφερθεί στις εσωκομματικές εξελίξεις, αν και είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις του με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για τον κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ («Ηταν ένα γύρισμα πολιτικό πολύ απότομο και αυτό στην πολιτική έχει και το κόστος του», έχει πει σχετικά ο κ. Γερουλάνος).
Καταψηφίζει ο κ. Χρ. Κατσούρας
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Κατσούρας, ο οποίος είχε καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, προανήγγειλε εμμέσως ότι θα τηρήσει την ίδια στάση, υπονοώντας ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό κατά την αποψινή ψηφοφορία.
Οπως είπε χαρακτηριστικά η ψήφος στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ως εκ τούτου «είναι προφανής η στάση που θα τηρήσω».
Την ίδια στιγμή από τη ΝΔ συνεχίζουν να εκπέμπονται «θολά μηνύματα» κριτικής και αποστάσεων έναντι της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η βουλευτής του κόμματος κυρία Φωτεινή Πιπιλή σχολιάζοντας τις αιχμές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», με αφορμή την κριτική που ασκείται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, είπε: «Αλίμονο αν οι βουλευτές χάσουμε τη δυνατότητα συνταγματικά να επιτελούμε με συνείδηση το κοινοβουλευτικό μας καθήκον που είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αλίμονο αν ο Βενιζέλος μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ασκούμε κριτική για λογαριασμό του πολίτη».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Χρ. Ζώης δήλωσε: «Παρέχω ψήφο περιορισμένης εμπιστοσύνης γιατί είναι αδιανόητο να συζητούμε για το έργο μιας κυβέρνησης η οποία έχει εγγεγραμμένη στο DNA της την αδυναμία».