Ένας άνδρας που κατέρχεται στην πολιτική μπορεί να βάζει στόχους: θα γίνει υπουργός, πρωθυπουργός, πρόεδρος. Για τη γυναίκα δεν υπάρχουν αντίστοιχες λέξεις: δεν θα γίνει υπουργή, πρωθυπουργή, πρόεδρα. Θα πρέπει να αποδεχτεί το αξίωμα στο αρσενικό καθώς η ίδια η γλώσσα δεν προβλέπει τέτοια ανέλιξη. Η γλώσσα έχει πολλά τερτίπια και οδηγεί συχνά σε παρανοήσεις. Είδαμε τι έγινε με την κυρία Εύα Καϊλή και τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Θέλησε ο άνθρωπος να κάνει ένα κομπλιμάν και θα οδηγηθεί στο πειθαρχικό. Στο κάτω κάτω τι είπε; Αποκάλεσε τη συνάδελφό του «καλτσοδέτα», δημόσια, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα μπορούσε να είναι αγαπησιάρικο, αν ο βουλευτής Ξάνθης συνηθίζει να μιλάει έτσι όταν απευθύνεται στους οικείους του. Αν για παράδειγμα ως παιδί τρώγοντας μουσακά έλεγε στη μάνα του «γειά στα χέρια σου, καλτσοδέτα μου» ή αν καμαρώνει όταν προσφωνούν την κόρη του «ζαρτιέρα».
Η κυρία Καϊλή δεν θα προσπεράσει το περιστατικό. Φοβάται ότι σε επόμενη φάση κάποιος βουλευτής θα την προσφωνήσει «στηθόδεσμο» ή «κιλότα». Έτσι τα λένε και οι φεμινίστριες: αν γίνει ανεκτή η πρώτη προσβολή, θα υπάρξει και δεύτερη. Στο τέλος το θύμα της σεξιστικής επίθεσης πιστεύει ότι του αξίζουν οι χαρακτηρισμοί, βλέπει τον εαυτό του διαφορετικά. Η βουλευτίνα του ΠαΣοΚ λοιπόν θα ξαναζωντανέψει κομματικούς μηχανισμούς που βρίσκονται σε αδράνεια. Έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία ουδέποτε έχει χειριστεί ανάλογη καταγγελία για σεξιστική συμπεριφορά. Μαζί με τον κ. Ξυνίδη εγκαλούνται άλλοι δύο βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν υποτιμητικά για το πρόσωπό της. Πρόκειται για τον κ. Χάρη Καστανίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο μικρό πολιτικό διαμέτρημα της κυρίας Καϊλή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Καστανίδης πολιτεύτηκε σε εξίσου μικρή ηλικία και ότι οι δυο τους παλεύουν στην ίδια περιφέρεια, με την κυρία Καϊλή να αυξάνει ανησυχητικά τους ψηφοφόρους σε κάθε αναμέτρηση. Είπε λοιπόν ο Θεσσαλονικιός για τη Θεσσαλονικιά ότι είναι βαλτή, δηλαδή ότι δεν μπορεί από μόνη της να παράγει πολιτική σκέψη. Τρίτος κατηγορούμενος είναι κάποιος βουλευτής από τας Σέρρας, γνωστός στην τοπική κοινωνία, ο οποίος μίλησε εξίσου απαξιωτικά.
Η κυρία Καϊλή αντιδρά για να αφυπνίσει τις γυναίκες που υφίστανται προσβολές και υποτιμήσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον εξαιτίας του φύλου τους. Ο σεξισμός επιβιώνει σήμερα στη μορφή που προσδιορίστηκε από τις φεμινίστριες τη δεκαετία του ΄60: Οι γυναίκες θεωρούνται βιολογικά υποδεέστερες, με λιγότερες δεξιότητες, άρα δεν δικαιούνται τις ίδιες ευκαιρίες ούτε τις ίδιες απολαβές. Όταν εντούτοις επιτυγχάνουν, κατηγορούνται ότι τα κατάφεραν χάρη στα γυναικεία θέλγητρα. Λένε ορισμένοι ότι από τέτοιες πρακτικές, από την παραπομπή στο πειθαρχικό, δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ότι δηλαδή ο κ. Ξυνίδης θα διαψεύσει και οι άλλοι δύο ίσως ζητήσουν συγγνώμη, ίσως προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις. Κι όμως, η αντίδραση της κυρίας Εύας Καϊλή έχει την αξία της, είναι από μόνη της κάτι. Όχι μόνο επειδή δεν κατεβαίνει στο επίπεδο των συναδέλφων της (δεν ασχημονεί, δεν προσβάλλει) αλλά γιατί φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που έχει υποτιμηθεί από την ελληνική κοινωνία. Τούτων δοθέντων η κυρία Εύα Καϊλή είναι παλικάρι.