Γ. Παπανδρέου: «Αν φύγω αύριο, ποιος θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωµένο;»

Τη στρατηγική του για την επόµενη ηµέρα στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του πορεία εν γένει καταστρώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε µια περίοδο κατά την οποία οι φιλοδοξίες στελεχών για την ηγεσία του κόµµατος είναι γνωστές ή/ και εκπεφρασµένες, γύρω του έχουν αρχίσει να εξαπολύονται τροχιοδεικτικές βολές (προς το παρόν από οµάδες βουλευτών) µε στόχο τη δροµολόγηση διαδικασιών που θα διαµορφώσουν το πλαίσιο µέσα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα...

Τη στρατηγική του για την επόµενη ηµέρα στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του πορεία εν γένει καταστρώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε µια περίοδο κατά την οποία οι φιλοδοξίες στελεχών για την ηγεσία του κόµµατος είναι γνωστές ή/ και εκπεφρασµένες, γύρω του έχουν αρχίσει να εξαπολύονται τροχιοδεικτικές βολές (προς το παρόν από οµάδες βουλευτών) µε στόχο τη δροµολόγηση διαδικασιών που θα διαµορφώσουν το πλαίσιο µέσα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί προς τις εκλογές. Εν όψει κάλπης, η οποία κανείς δεν γνωρίζει ακόµη πότε θα στηθεί, ο κ. Παπανδρέου ξέρει ότι πολλοί επιθυµούν την αποχώρησή του, ως συνήθως όµως αποφεύγει να αντιδράσει εν θερµώ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι ακόµη και οι ίδιοι προσπαθούν να εκµαιεύσουν ενδείξεις για το σχέδιό του. Κατά την προσφιλή τακτική του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά στις ερωτήσεις µε… ερωτήσεις: «Τι πιστεύεις;», «τι θεωρείς;», «τι θα γινόταν αν…;».

Το στοιχείο αυτό έχει οδηγήσει τους περισσοτέρους σε µια κοινή διαπίστωση: ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και θα διερευνά ως και την τελευταία στιγµή όλες τις εναλλακτικές δυνατότητές του προκειµένου να κάνει το επόµενο βήµα. Ως τότε όλα τα ενδεχόµενα συζητούνται και παραµένουν υπό διερεύνηση: αν θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αν θα έχει ως τότε κινηθεί και προχωρήσει η διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας στο κόµµα, ακόµη και αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Κατά πολλούς, πρόθεσή του είναι να παραµείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς. Τα δύο αυτά στοιχεία συνδυάζονται µε την επιθυµία του, την οποία επιβεβαιώνουν οι στενοί συνεργάτες του, να διατηρήσει τη δυνατότητα παρουσίας και παρέµβασης στις εξελίξεις από διεθνή βήµατα, όπως κατέστη σαφές και από την πρόσφατη επιστολή του προς τους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό αυτό το πρίσµα ο κ. Παπανδρέου εξετάζει και τις διαφαινόµενες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Προσφάτως, κατά τη διάρκεια συνοµιλίας µε παλαιό πολιτικό συνεργάτη του, ο τέως πρωθυπουργός έδωσε ένα δείγµα του τρόπου µε τον οποίο αναλύει τη συγκυρία: «Αν φύγω αύριο από παντού, ποιος είναι σε θέση να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωµένο;» είπε και η φράση ερµηνεύτηκε ως καθοριστική ένδειξη για δύο τουλάχιστον στοιχεία: κατ’ αρχάς ότι βλέπει τον εαυτό του ως εγγυητή της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία ότι θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ώσπου να διαµορφωθεί ένα σκηνικό λιγότερο ρευστό εντός και εκτός Ελλάδος.

Αυτά συνδυάζονται και µε τη γνωστή επιθυµία του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήµου, ο οποίος έχει ζητήσει αποφυγή κάθε κινδύνου διαταραχής της κυβερνητικής συνοχής ώσπου να υπογραφεί η δανειακή σύµβαση και να ολοκληρωθεί η συµφωνία «κουρέµατος» του χρέους µε τους ιδιώτες οµολογιούχους.

Προσπαθώντας να ερµηνεύσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άλλοι συνοµιλητές του επιµένουν σε δύο διαπιστώσεις:

α) Οτι δεν πρόκειται να παραδώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής σε κανέναν υποψήφιο για την ηγεσία.

β) Οτι δεν αποκλείει το ενδεχόµενο διάσπασης του κόµµατος – την ευθύνη για την οποία όµως δεν θέλει να επωµιστεί ο ίδιος.

Παρά ταύτα, στο µυαλό του κ. Παπανδρέου κυριαρχεί ένα στοιχείο στο οποίο επιµένουν πολλοί από τους τακτικούς συνοµιλητές του. Με βάση τις πηγές αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η τρέχουσα πολιτική συγκυρία είναι η καταλληλότερη για την υλοποίηση των αρχικών σχεδίων του, όπως τα είχε παρουσιάσει από το 2004. Κεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδιασµού είναι η υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ιδεολογικό και πολιτικό αλλά και ως προς τις κοινωνικές οµάδες τις οποίες το κόµµα υποστηρίζει και στις οποίες απευθύνεται.

Η διαδικασία αυτή πολλοί αναµένουν να δροµολογηθεί εντός των προσεχών εβδοµάδων – πιθανώς στις αρχές του 2012 – και πάντως θα έχει ως ορίζοντα τις εκλογές.

Ο ορισµός της ηµεροµηνίας εκλογών είναι η καθοριστική παράµετρος για τις εξελίξεις, συµφωνούν οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ. Οι φερόµενοι ως υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου εκτιµούν ότι κάλπες θα στηθούν τον Μάρτιο και πάντως πριν από το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Βλέπουν έτσι περισσότερες πιθανότητες σε ένα ενδεχόµενο προσωρινής παραµονής του κ. Παπανδρέου ως τον Ιούνιο και επιλογής ενός άλλου προσώπου ως υποψηφίου πρωθυπουργού.

Οι επιθυµούντες την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείουν την πιθανότητα διεξαγωγής των εκλογών περί τον Μάιο. Το διάστηµα αυτό παρέχει κατά την άποψή τους ικανό και επαρκή χρόνο µέσα στον οποίο θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και συζητήσεων για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τον πολιτικό αναπροσδιορισµό του κόµµατος, ενώ συµπίπτει οριακά και µε τη διαδικασία εκλογής προέδρου στη Σοσιαλιστική ∆ιεθνή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.