Τα απανωτά ταξίδια για τους εκτός έδρας αγώνες της Ευρωλίγκας, όπου οι Πράσινοι ηττήθηκαν (79-76) από τη γερμανική Μπάμπεργκ και απέδρασαν νικηφόρα (77-76) _ χάρη στα τρίποντα του αρχηγού τουςΔημήτρη Διαμαντίδηστα τελευταία 11’’ _ από το «σπίτι» της ισπανικής Ουνικάχα Μάλαγα, παρέχουν ελαφρυντικά, αλλά δεν συνιστούν τη βασική αιτία για την αναπάντεχη, αλλά δικαιότατη ήττα (79-70) από την ταπεινή Καβάλα στο κλειστό της Καλαμίτσας για την 6ηαγωνιστική της Α1.

Το παραδέχτηκε, ως όφειλε να κάνει ένας προπονητής, που σέβεται την ομάδα του και τον εαυτό του, ο ασίσταντ κόουτς και κουμπάρος του κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κ.Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος συχνά ανανεώνει τις σκέψεις του στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο (blog) που διατηρεί στο Διαδίκτυο (paobcblog.gr).

«Είναι ώρα για έργα και όχι λόγια…Τελειώσαμε με τα λόγια…Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας. Δεν χρειαζόμαστε δικαιολογίες, αλλά πράξεις. Δικαιολογίες αναζητούν οι άνθρωποι που αμύνονται κι εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη θέση ως ομάδα γενικότερα. Ξέρουμε να περάσουμε στην επίθεση και να βγάλουμε το θετικό μας πρόσωπο», έγραψε ο κ. Ιτούδης και αυτή η νοοτροπία έχει οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών τίτλων.

Τι άλλο έγραψε ο κ. Ιτούδης για την… σφαλιάρα που δέχτηκε η ομάδα του; «Είδαμε το βίντεο της αναμέτρησης και το δεδομένο είναι ένα: Η σφαλιάρα που δεχθήκαμε ήταν δυνατή. Είμαστε στη 13η σεζόν στον Παναθηναϊκό και έχουμε δεχθεί κι άλλες τέτοιες σφαλιάρες, όπως από την Ολύμπια Λάρισας, την Ολυμπιάδα Πατρών. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων. Και τι σημαίνει αυτό; Έχουμε μια εβδομάδα μπροστά μας που θα βρισκόμαστε στην Αθήνα, έχοντας δύο εντός έδρας αναμετρήσεις με την ΚΚ Ζάγκρεμπ και τον Ηλυσιακό. Είναι ιδανική εβδομάδα για να δουλέψουμε πολύ, γιατί μετά έχουμε πάλι τρία εκτός έδρας παιχνίδια (Ζαλγκίρις Κάουνας, ΠΑΟΚ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας)».

Και πέρασε στο… παρασύνθημα αναζητώντας τους αγωνιστικούς λόγους που προκάλεσαν το πράσινο ναυάγιο, ένα ναυάγιο, που ενδέχεται να καθορίσει την τελική κατάταξη στην κανονική περίοδο του και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

«Η εικόνα μας δεν ήταν καλή. Ήταν εμφανές ότι ήμασταν υποδεέστεροι των καταστάσεων ως ομάδα. Η Καβάλα ήταν πολύ πιο ενεργητική, έδειχνε ότι ήθελε περισσότερο το παιχνίδι. Όπως πολύ σωστά είπε ο Καϊμακόγλου στη συνέντευξη Τύπου, δεν κερδίζεις με τη φανέλα, ούτε με τα συμβόλαια. Πρέπει να επιβεβαιώνονται καθημερινά είτε παίκτες, είτε προπονητές, όλοι μας, στο γήπεδο.

Εμείς δεν επιβεβαιωθήκαμε στο γήπεδο της Καβάλας, γιατί δεν ήμασταν παρόντες! Είδαμε το βίντεο φάση προς φάση, είδαμε την εικόνα μας. Οι μεγάλες ομάδες και οι μεγάλοι παίκτες, από τις «σφαλιάρες» και τις αναποδιές γίνονται πιο δυνατοί και αντιδρούν. Έχουμε περάσει τέτοιου είδους τρικυμίες και στο παρελθόν. Και τις έχουμε ξεπεράσει»…

«Η Καβάλα», συνέχισε ο κ. Ιτούδης «είναι μια ομάδα που είχε 67 πόντους μέσο όρο και με εμάς έβαλε 79, έχοντας πολύ υψηλούς μέσους όρους. Σούταρε 5/14 τρίποντα και με εμάς 12/23. Συνεισφέραμε κι εμείς, ώστε να αυξηθούν αυτοί οι μέσοι όροι. Είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνει. Θα πρέπει να βελτιωθούμε για να βελτιωθεί η εικόνα μας γενικότερα. Χθες οι τρεις σέντερ μας(σσ.Μάριτς,Μπατίστ,Βουγιούκας)είχαν συνολικά 3 ριμπάουντ σε 37 λεπτά. Δεν γίνεται να χάνουμε ριμπάουντ, να μην διεκδικούμε χαμένες μπάλες και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τα λάθη που γίνονται.Νομίζω ότι τα τρία αυτά στοιχεία τα λένε όλα»…

Επιστρέφουμε στο ζήτημα της κόπωσης. Αν εξαιρέσουμε τον Διαμαντίδη (μ.ό. 28’06’’), ο οποίος εκτόξευσε τον μέσον όρο του χρόνου συμμετοχής του στους δύο τελευταίους αγώνες με την Μπάμπεργκ (33’18’’) και την Ουνικάχα Μάλαγα (34’32’’) και τονΡομέιν Σάτο(μ.ό. 29’58’’), ο οποίος σε τρεις από τους έξι ευρωπαϊκούς αγώνες του ΠΑΟ έχει ξεπεράσει τα 30 λεπτά στο παρκέ (Ζαλγκίρις Κάουνας 30’57’’, ΤΣΣΚΑ Μόσχας 37’11’’, Μπάμπεργκ 36’34’’), ουδείς εκ των συμπαικτών τους νομιμοποιείται να επικαλείται την κούραση για να εξηγήσει τη μειωμένη απόδοσή του. Ακόμη και ο δεύτερος (κατά 4’’ ξεπερνά τον Διαμαντίδη) σε χρόνο συμμετοχής,Νικ Καλάθης(μό. 28’10’’), δεν δικαιούται να αποδίδει τα λάθη του ή την αστοχία του στην κόπωση, δεδομένου ότι είναι μόλις 22 ετών και οι αντοχές του βρίσκονται στο μάξιμουμ.

Το μυστικό για τις εμφανίσεις και τις τρεις ήττες (δύο στην Ευρωλίγκα και μια στην Α1) του Παναθηναϊκού εντοπίζεται στην έλλειψη συγκέντρωσης, κάτι που επισημαίνουν καθημερινά ο «Ζοτς» και οι συνεργάτες του, εξ ου και η παρακολούθηση ολόκληρου του αγώνα στην Καβάλα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η «frontline», που συγκροτούν οι Μπατίστ, Μάριτς και Βουγιούκας, δεν προκαλεί φόβο στους αντιπάλους, δεδομένου ότι οι Μπατίστ και Βουγιούκας απέχουν πολύ από τον πραγματικό εαυτό τους και ο Σερβοαυστραλός δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχολογίας και να μην μπορεί να αποδώσει.

Η απουσία τουΚώστα Τσαρτσαρήμειώνει τις λύσεις του κ. Ομπράντοβιτς, ενώ το κενό τουΣτράτου Περπέρογλου, ο οποίος μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ (μακρινό σουτ, ποστάρισμα, δημιουργία) είναι δυσαναπλήρωτο. Αν προσθέσει κανείς τον οικτρό απολογισμό στα σουτ τριών πόντων (4/20), την ευστοχία της Καβάλας από τα 6,75 μ. (12/23), τα 15 λάθη και τις μόλις 8 ασίστ, μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιους λόγους ο Δαυίδ έριξε τον Γολιάθ στο καναβάτσο. Η διαφορά _ σε σχέση με τη βιβλική ιστορία _ είναι ότι ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός έχει μάθει να σηκώνεται, αν και όπως προέτρεψε ο κ. Ιτούδης… «είναι ώρα για έργα και όχι λόγια».