Εκρηκτική η κατάσταση από το απόγευμα της Παρασκευής στην Ευρωζώνη καθώς οι οικονομίες των ισχυρότερων χωρών δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές. Μεγάλος εκνευρισμός επικαρτεί στο Παρίσι καθώς σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία δανείστηκαν με απαγορευτικά επιτόκια.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησαν η Standard and Poor’s και η Fitch, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.

Για την απόφαση αυτή οι δύο Οίκοι επικαλούνται τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, είπε ότι η υποβάθμιση της χώρας του συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές «σε παγκόσμιο επίπεδο». Πρόσθεσε ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, ότι η απόφαση του S&P ενισχύει την ανάγκη «να οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα ο προϋπολογισμός του 2012».

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε έκκληση στα έξι κόμματα που διαπραγματεύονται το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από την Δευτέρα. «Κάνω έκκληση να τον οριστικοποιήσουμε απόψε, το σαββατοκύριακο, σε
κάθε περίπτωση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα
», είπε ο Λετέρμ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTBF.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 προσκρούουν στις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε, την περασμένη Δευτέρα, τον επικεφαλής των Γαλλόφωνων σοσιαλιστών, Ελιό Ντι Ρουπό, που είχε αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, να εγκαταλείψει την
προσπάθεια.

Πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι οι συνομιλίες ξανάρχισαν το βράδυ της Παρασκευής. Η εκπρόσωπος του Ντι Ρουπό δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Το Βέλγιο χρειάζεται 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμά του να πέσει το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακαρπες μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι άκαρπες μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις στο Βέλγιο για τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2012, καθώς ούτε οι γαλλόφωνοι Σοσιαλιστές αλλά ούτε και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους. «Πρόκειται για μια κλασική σύγκρουση αριστεράς-δεξιάς», αποφαίνεται η ολλανδόφωνη εφημερίδα της χώρας De Standaard.

Αφανείς παίκτες σε αυτή την ιδιότυπη διελκυστίνδα είναι από τη μια μεριά τα εργατικά συνδικάτα, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών, τα οποία εντείνουν τις πιέσεις τους προς τον πρόεδρό τους Ντι Ρουπό να μην δεχτεί επιπλέον περικοπές των δαπανών που απειλούν να αποσαθρώσουν ακόμα περισσότερο το κράτος πρόνοιας θίγοντας κεκτημένα ετών για το εργατικό κίνημα και, από την άλλη μεριά, οι εργοδοτικές οργανώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια και οι σύλλογοι ελεύθερων επαγγελματιών που ασκούν με την σειρά τους ασφυκτικές πιέσεις στους Φιλελεύθερους να μην δεχτούν περισσότερους φόρους προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα επιθυμητά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, κοινή είναι η εκτίμηση του φλαμανδικού Τύπου ότι η ανάγκη των δύο κομμάτων να ικανοποιήσουν το εκλογικό τους ακροατήριο αποτελεί την κύρια αιτία του υφιστάμενου αδιεξόδου. Οι μεν Σοσιαλιστές επιθυμούν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην Βαλονία, οι δε Φιλελεύθεροι, που βλέπουν την εκλογική τους δύναμη στην Φλάνδρα να συρρικνώνεται προς όφελος της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας, επιθυμούν να περιχαρακώσουν το κομματικό τους ακροατήριο που φυλλορροεί, εμμένοντας στις θέσεις τους υπέρ της ανάγκης μείωσης των δαπανών
έναντι της αύξησης της εσόδων μέσω της υψηλότερης φορολογίας.

Όπως εξάλλου αναφέρει η ολλανδόφωνη De Morgen στο σημερινό κύριο θέμα της με τίτλο «Ποιος θα υποχωρήσει;», η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του ηγέτη των Φιλελευθέρων Ντε Κρόου και του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ντι Ρουπό δεν απέφερε το παραμικρό, καθώς και τα δύο μέρη εμφανίστηκαν αμετακίνητα στις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή, παρατηρεί η εφημερίδα, τα βελγικά σπρεντ εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά (τα επιτόκια των δεκαετών βελγικών ομολόγων έφτασαν το 5,75%), ενώ ο δείκτης της εμπιστοσύνης των Βέλγων επιχειρηματιών έχει
υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Η Fitch υποβάθμισε οκτώ ιταλικές τράπεζες

Στο μεταξύ σε υποβάθμιση οχτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές (αρνητικό το outlook).

Η Fitch αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών αντανακλά τους κινδύνους που προκύπτουν από την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικά, οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell’ Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell’ Etruria e del Lazio.

Στο μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επισήμανε όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται ρήτρες στους κανόνες του ESM.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, ενώ στην αντίθετη όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Ωστόσο το Βερολίνο σημειώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών ότι η Γερμανία δεν είναι ανυποχώρητη στο θέμα των ρητρών, αλλά θα συναινούσε στην αφαίρεση τους μόνο όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών και αυτό γιατί θέλει πρώτα να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπόλοιπων κρατών σε αυτές.

Κατάρρευση της Ιταλίας σημαίνει τέλος του ευρώ
Μια «κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι προχθές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ιταλία, λέγοντας ότι συνειδητοποιούν πως μια κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ, προκαλώντας μια παύση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τη μίνι σύνοδο που είχαν την Πέμπτη οι τρεις ηγέτες στο Στρασβούργο, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ εξέφρασαν εξάλλου την «εμπιστοσύνη» τους στον κ. Μόντι και σημείωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι για τη δέσμευση» της Ιταλίας «στην κοινή προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων στη σοβαρή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της ευρωζώνης», προσθέτει η ιταλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο Μόντι επιβεβαίωσε ότι στόχος της Ιταλίας είναι να επιτύχει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, και διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα υιοθετήσει γρήγορα μέτρα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει εξάλλου ήδη «αρχίσει τη συζήτηση για τον καθορισμό της διαδρομής που θα ακολουθηθεί, η οποία θα είναι η ταχύτερη δυνατή, προκειμένου να προσδιοριστεί η δέσμη των μέτρων που θα υιοθετηθούν», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Γερμανία: Κατά της συμμετοχής ιδιωτών στον ΕΜΣ τάσσονται Γαλλία και Ιταλία

Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν να αποσυρθεί ένας από τους όρους που αφορούν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην περίπτωση συντεταγμένης χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Ο ΕΜΣ, που αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στα μέσα του 2013, προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών ανά περίπτωση.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, Ρώμη και Παρίσι διαπιστώνουν ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα –δηλαδή των τραπεζών και των επενδυτικών ταμείων– στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας επέτεινε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εξάλλου, η εφημερίδα Ντι Βελτ γράφει σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα επιθυμούσε να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο ΕΜΣ, κρίνοντας ότι οι αγορές θα τον
θεωρήσουν πιο αξιόπιστο από το ΕΤΧΣ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε τη Μέρκελ στο θέμα των ευρωομολόγων

Η Διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ιταλία συντάσσεται με την άποψη της Γερμανίας ενάντια στα ευρωομόλογα» αναφέρει ότι κατά την πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τη γερμανική θέση σχετικά με τα ευρωομόλογα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες πολλές προτάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό με αυτές. Θεωρώ ωστόσο ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας, όπως και να θέλουμε να τα αποκαλέσουμε, δίνουν το λάθος μήνυμα, καθώς ομογενοποιούν τα διαφορετικά επιτόκια, που αποτελούν ωστόσο ενδείξεις για τους τομείς που χρειάζεται να εργαστούμε επιπλέον» δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο μετά τη συνάντησή τους με Σαρκοζί και Μέρκελ.

Ήταν η πρώτη φορά, σχολιάζει ο συντάκτης, που ηγέτης της Ιταλίας κλήθηκε σε συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα. Παρά ταύτα ελάχιστα πράγματα διέρρευσαν από τη συνάντηση πέρα από μία ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν τις δικές τους τροποποιήσεις στις Συνθήκες της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε προτάσεις για αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Οι ελπίδες όμως της Γαλλίας ότι κατά τη συνάντηση στο Στρασβούργο θα επιλυόταν το ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η ΕΚΤ στην κρίση χρέους, δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με γαλλικά ΜΜΕ ο Σαρκοζί ενοχλήθηκε από την απροθυμία της Mέρκελ να συζητήσουν το ζήτημα παρόλο που δεν το έδειξε δημόσια.