Ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις οι οποίες ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια ανιχνεύθηκαν στη Νότια Θεσσαλία (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ και Στεφανοβικείου). Τα στοιχεία που καταδεικνύουν το πρόβλημα κατέθεσαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) κ. Κ. Παπαβασιλείου.
Στην περιοχές αυτές οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά. Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην κακή χρήση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν αποκλείεται και η επιβάρυνση εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης και τα υπόλοιπα μέλη της, αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης ώστε οι αρμόδιοι φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας και Περιφέρεια Θεσσαλίας) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσουν για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει. Στη συνεδρίαση προβλέπεται να κληθούν επίσης οι τοπικές αρχές των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου.