Θετικό κλίμα μεν, σαφείς προειδοποιήσεις δε. Αυτό ήταν το δίπτυχο στο οποίο κινήθηκε η πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων την Παρασκευή. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κράτησε τα χαρτιά του «κλειστά» σε σχέση με τα θέματα του Νόμου Πλαισίου καθώς δήλωσε στους πρυτάνεις ότι θα ενημερωθεί άμεσα για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση και θα έχει ξανά συνάντηση μαζί τους σε περίπου μια εβδομάδα.
Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις προειδοποίησαν τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τους είναι πιθανόν να οδηγήσει έως και σε αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ικανές πιστώσεις για να καταβάλουν προηγούμενές οφειλές τους, ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πάντως και οι δυο πλευρές δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. «Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα πράγμα σπάνιο στον χώρο μας» είπε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελης. «Συζητήσαμε όλα τα μείζονα προβλήματα και παλαιά και καινούργια και μελλοντικά και ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι όλα τα πρακτικά, τουλάχιστον, ζητήματα μπορούν να συζητηθούν, είναι προς συζήτηση» είπε ο κ. Ρέμελης. Σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου τόνισε ότι «οι προσφυγές στα Δικαστήρια έχουν ξεκινήσει και επικεντρώνονται σε δύο θέματα, στο εκλογικό σύστημα και τις διαδικασίες τις εκλογικές. Και αυτό δεν ανακόπτεται, είναι σε εξέλιξη».
Σχετικά με την επιπλέον χρηματοδότηση που ζητούν τα πανεπιστήμια, ο κ. Ρέμελης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες, η θέρμανση και η μεταφορά φοιτητών είναι μεγάλα ζητήματα. Δεν υπάρχει σύμβαση για τη μεταφορά των φοιτητών, ειδικά στο Δημοκρίτειο που οι φοιτητές μετακινούνται με ταξί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο καθώς οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% και αν δεν πάρουμε τώρα την τρίτη δόση των χρημάτων που αναμένουμε θα πάμε στο ¼ της χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι και αντιμετωπίζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουμε».
«Οι πρυτάνεις ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα αυτό των λειτουργικών δαπανών και της καθυστέρησης της εκταμίευσης της τρίτης δόσης, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή στην πληρωμή ηλεκτρικού, τηλεφώνου, λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών, που έχει υψηλό κόστος κλπ» δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης.
Για τις εστίες
Σχετικά με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), ο κ. Ρέμελης δήλωσε ότι πρόκειται για «πρόχειρα και νομικά παράδοξα. Αυτά έχουν δημιουργήσει προβλήματα ως προς την σίτιση των φοιτητών. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε και να προσλαμβάνουμε μάγειρους και να διώχνουμε διοικητικούς υπαλλήλους, λόγω της εφεδρείας» κατέληξε ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων.
Μικροπαραβιάσεις από την αστυνομία στο ΑΠΘ
«Δεν είναι αληθές ότι παραβιάσθηκε το άσυλο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος για τα επεισόδια που έγιναν κατά τις εκδηλώσεις για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου στη συμπρωτεύουσα. «Υπήρξε ένταση και κυνηγητό στη μεθόριο του Πανεπιστημίου, με τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξαν μικροπαραβιάσεις. Ηταν άριστη η επικοινωνία μας με αστυνομικό διευθυντή και τον ευχαριστώ. Παρόντες ήταν οι φοιτητές περιφρούρησαν το ίδρυμα μαζί με καθηγητές και έτσι αποτρέψαμε τα χειρότερα. Ολα αυτά δείχνουν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορεί να προστατεύσει το ακαδημαϊκό άσυλο» δήλωσε.