Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Νέα Δημοκρατία, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, όπως παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία στελέχη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, υπό τη δυσπιστία της κομματικής βάσης που πρέπει να πειστεί για την ορθότητα της επιλογής του, προσπαθεί να ισορροπήσει.
Από τη μια πλευρά θα επιχειρήσει να υπηρετήσει την αντιμνημονιακή στρατηγική, σε επίπεδο ρητορείας τουλάχιστον για να μην θεωρηθεί ότι κινήθηκε σε λανθασμένη πορεία τους τελευταίους 18 μήνες, μετά το αρχικό «όχι» στο μνημόνιο.
Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα ενός αστικού φιλελεύθερου κόμματος που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης.
Ο φόβος πολλών βουλευτών, που δεν ανήκουν στην ομάδα των φιλελευθέρων που βρίσκεται σε πόλεμο με τη «λαϊκή δεξιά», είναι να επικρατήσει η άποψη, σε πρώτη φάση, στην κομματική βάση, ότι δεν υφίσταται συγκυβέρνηση και δεν μετατοπίστηκε η Ν.Δ. στο μνημονιακό στρατόπεδο.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. εκφράζεται ο προβληματισμός από βουλευτές για τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου.
Και αυτό, διότι, όπως λένε, η συμμετοχή πλέον σε μια κυβέρνηση συνεργασίας έχει άλλες απαιτήσεις και θέτει πολλά ζητήματα, τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στα μέλη και τους υποστηρικτές του.
Ήδη αρχίζει η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο και πρέπει να απαντήσει πειστικά η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, και σε αυτό το ζήτημα, αλλά και σε άλλα, καθώς η κριτική θα είναι αμείλικτη και από μέλη και ψηφοφόρους της.
Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία στην ηγετική ομάδα εστιάζεται στο εξής: να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εμφάνιση μιας εικόνας συνευθύνης της Ν.Δ. με το ΠαΣοΚ.
Βασικός στόχος πλέον θεωρείται, ότι πρέπει να είναι πως η Ν.Δ. θα διατηρήσει την διακριτή της θέση εντός του πολιτικού σκηνικού χωρίς να χρεωθεί ευθύνες για αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους πολίτες.
Επίσης, ένα θέμα που συζητείται έντονα μεταξύ των βουλευτών, ακόμα και τακτικών συνομιλητών του κ. Σαμαρά, είναι εάν τελικά η 19η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία των εκλογών. Αρκετοί, παρατηρώντας προσεκτικά τις ομιλίες των υπουργών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, διαπιστώνουν ότι καλλιεργείται κλίμα παράτασης της κυβέρνησης συνεργασίας.
Βέβαια, ο κ. Σαμαράς, όπως λένε συνομιλητές του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην ημερομηνία των εκλογών, αν και θα είναι ελαστικός εάν χρειαστεί μια μικρή παράταση, μιας ή δυο εβδομάδων.
Εμφύλιος πόλεμος
Όμως, στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κ.Ο. επιμένουν πως υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της παράτασης του βίου της κυβέρνησης.
«Μόλις ψηφισθεί η δανειακή σύμβαση θα δείτε ότι θα βγούνε οι γνωστοί φιλελεύθεροι της Ν.Δ. οι οποίοι είχαν ετοιμάσει κουστούμια, πριν συμφωνήσει ο Σαμαράς, θα πουν ότι εμείς για το καλό της Ελλάδας στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα φύγουμε από τη Ν.Δ.» είπε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, αν και μέλος της Ν.Δ., ο κ. Π. Καμμένος.
Την ίδια στιγμή, συντηρώντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21 κ. Φ. Κρανιδιώτης που διατηρεί στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. είπε (ΝΕΤ, «πρωινή ενημέρωση») ότι οι φιλελεύθεροι -ορισμένους αν και δεν τους κατονόμασε τους χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερους- είναι μειοψηφία μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα υπερασπίστηκε την στάση του κ. Καμμένου που καταψήφισε προχθές την κυβέρνηση Παπαδήμου και διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ. ετοιμάζουν αντεπίθεση και αναμένεται νέο θερμό επεισόδιο εντός των επομένων ωρών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, είτε σήμερα, είτε μεθαύριο με συνέντευξή τους θα περάσουν στην αντεπίθεση.
Άνοιγμα Καρατζαφέρη στο Σαμαρά
Βήματα προσέγγισης προς τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της κάνει σταδιακά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης με συνέντευξή του (ρ/σ9) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, κάτι για το οποίο η παρουσία ΝΔ και ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο, αποτελεί μια ψυχολογική κυρίως άσκηση για τα μελλούμενα.
«Όταν εκ των πραγμάτων μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε με το ΠαΣοΚ, ενδεχομένως, αύριο, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις να συνεννοηθούμε και με τη Ν.Δ.» είπε και συμπλήρωσε τη συλλογιστική του με το εξής ρητορικό ερώτημα, που δίνει λαβή για ποικίλα σχόλια: «Γιατί να αποκλείσει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης;».
Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ συνομιλούν σε άριστο επίπεδο με συναδέλφους τους από τη Ν.Δ. (π.χ. τακτική και συχνή επικοινωνία σε πολύ καλό επίπεδο μεταξύ του κ. Κρανιδιώτη και του υπουργού κ. Μ. Βορίδη), ο κ. Καρατζαφέρης, αναγνωρίζει σημάδια βελτίωσης στην επικοινωνία των δυο κομμάτων.
«Οι σχέσεις μας δεν είναι πλέον στην κατάψυξη. Δεν είναι οι παγωμένες εκείνες σχέσεις, οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν. Μετά το Προεδρικό Μέγαρο δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε μια συνεννόηση σε θέματα, τα οποία άπτονται της πολιτικής δράσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.