Από την περασµένη Παρασκευή που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και κόπασε η θύελλα που χτύπησε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ, οι πάντες στο κυβερνών κόµµα µετρούν κέρδη και ζηµιές. Οσοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου βγήκαν ασφαλώς χαµένοι. Οσοι διατήρησαν τις θέσεις τους αισθάνονται µάλλον κερδισµένοι. Για τον κ. Ευ. Βενιζέλο όµως η αποτίµηση του τελευταίου δεκαηµέρου για τη δηµοτικότητά του και το δικό του «πολιτικό κεφάλαιο» , όπως το αποκαλεί ο ίδιος, δεν είναι εύκολη.
«Βγήκε χαµένος και πληγωµένος» υποστηρίζουν οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι τώρα πια δεν θα έχει την πλήρη άνεση κινήσεων που είχε µε πρωθυπουργό τον κ. Γ. Παπανδρέου, θα είναι αναγκασµένος να ζητεί την άδεια του κ. Λ. Παπαδήµου προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να ενηµερώνει ταυτόχρονα τον «τοποτηρητή» που του επέβαλε στο υπουργείο Οικονοµίας ο κ. Αντ. Σαµαράς. «Βγήκε κερδισµένος» υποστηρίζουν οι βουλευτές που τον ακολουθούν, επισηµαίνοντας ότι παρέµεινε µε τις ίδιες αρµοδιότητες σε µια κυβέρνηση από την οποία αποχώρησε ο πρωθυπουργός και προσθέτοντας ότι χάρη στη δική του πίεση αποσύρθηκαν οι εσφαλµένες επιλογές του δηµοψηφίσµατος και της υποψηφιότητας Πετσάλνικου.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο δρόµος του κ. Βενιζέλου προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια στρωµένος µε ροδοπέταλα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου που αποχώρησε από την πρωθυπουργία παραµένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠαΣΟΚ και πρόεδρος του Κινήµατος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, µε τη στρατηγική που ακολούθησε, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Οι υποστηρικτές του επιµένουν ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτηµα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τότε ο κ. Βενιζέλος θα αποδείξει την ισχύ του, αλλά προς το παρόν δεν είναι εύκολο να αµφισβητηθεί ο αρχηγός του κόµµατος που θριάµβευσε στις τελευταίες εκλογές και ελέγχει ακόµη το µεγαλύτερο κοµµάτι του κοµµατικού µηχανισµού και το µεγαλύτερο τµήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Στο δεκαήµερο που συγκλόνισε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο κ. Βενιζέλος απέφυγε τις λάθος κινήσεις, επιδιώκοντας φανερά να µεθοδεύσει την επιλογή ενός πρωθυπουργού που θα αποτελούσε στην ουσία έναν «αχυράνθρωπό» του. Οι προτάσεις για τον κ. Β. Σκουρή και τον κ. Ι. Κουκιάδη, δηλαδή δύο εκ των επτά υποψηφιοτήτων που «κάηκαν», λέγεται ότι ήταν και δικές του, ενώ λόγω της φηµολογούµενης συµφωνίας του µε τους «προεδρικούς» του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι είχε συµµετοχή και στην οργάνωση των υποψηφιοτήτων των κκ. ∆ιαµαντούρου και Κακλαµάνη.
Ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει µε οργή τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι εκείνος υπονόµευσε πρώτος την υποψηφιότητα Παπαδήµου, αλλά σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν την υποστήριξε εξαρχής και µένει τώρα να αποδειχθεί ότι θα έχει µαζί του µια ανέφελη συνεργασία.
Ταυτόχρονα ο κύκλος εκείνων που µπορούν να τον αµφισβητήσουν σε µια από τις επόµενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου αυξήθηκε, ενώ έχει δηµιουργηθεί και ένας κύκλος δυσαρεστηµένων εντός του ΠΑΣΟΚ που θα έχουν πια κύριο στόχο των πυρών τους τον ίδιο και όχι τον κ. Γ. Παπανδρέου.
Επιπλέον πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι και οι σχέσεις του µε τον πρόεδρο του Κινήµατος έχουν διαρραγεί µετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ξηµερώµατα κατά του δηµοψηφίσµατος, µετά την επιστροφή τους από τις Κάννες.
Χωρίς τον κ. Παπανδρέου στο πλάι του όµως, γνωρίζει και ο ίδιος ότι η µάχη της διαδοχής θα είναι αµφίρροπη όταν και εφόσον αυτή ξεκινήσει, καθώς, όπως τονίζουν οι βουλευτές που επηρεάζει, ενισχύεται συνεχώς η οµάδα των κκ. Α. Λοβέρδου, Ι. Ραγκούση, Ηλ. Μόσιαλου και Αννας ∆ιαµαντοπούλου η οποία λέγεται ότι έχει αρχίσει να προσεγγίζει και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οικοδοµώντας ένα προφίλ πολιτικών της νέας γενιάς που δεν είχαν συµµετοχή στα λάθη των προηγούµενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτόν η πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος µόλις αποσαφηνίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται να αποχωρήσει ήταν µε τον κ. ∆. Ρέππα, ο οποίος εκπροσωπεί την οµάδα των στελεχών που παραµένουν στο πλευρό του Παπανδρέου και έσπευσε να ζητήσει να τηρηθούν οι κανόνες της ηθικής στη διαδικασία «αποστρατείας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
(+) Ο κ. Βενιζέλος συμπεριλαμβάνει στα πλεονεκτήματά του τη συγκρότηση ενός δικού του μηχανισμού σε όλη την Ελλάδα που θα τον βοηθήσει σημαντικά όταν ξεκινήσει η μάχη της διαδοχής, αλλά και την εμπειρία που απέκτησε ως υπουργός Οικονομικών στα σαλόνια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς για να γίνεις πρωθυπουργός σήμερα στην Ελλάδα θα πρέπει να είσαι αποδεκτός και από τα μέλη αυτών των τριών κλειστών κλαμπ.
(-) Στα μειονεκτήματά του οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αναφέρουν ότι πλέον δεν θα ομιλεί δημοσίως όσο και όποτε θέλει, ενώ δεν θα έχει και την ασπίδα προστασίας που του προσέφερε ως τώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ