Spiegel-Online: «Λίγοι Ελληνες έχουν τόσο καλή φήμη όση ο κ. Παπαδήμος

Εκτενές ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχει το Spiegel-Online το οποίο αναφέρει επιτιμητικά ότι «στα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης καλούνται να αναλάβουν την ηγεσία οι λεγόμενες κυβερνήσεις εμπειρογνωμόνων». Παρά τα αρνητικά σχόλια για το πολυήμερο παζάρι των κομμάτων μέχρι να συμφωνήσουν, το περιοδικό αξιολογεί θετικότατα την επιλογή του κ. Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λίγοι Ελληνες έχουν τόσο καλή φήμη όση ο Παπαδήμος, ο καθηγητής του Harvard, για τον οποίο οι εγωισμοί και οι ίντριγκες δεν έχουν καμία σημασία». Αναλυτικά του άρθρο του περιοδικού αναφέρει:

Εκτενές ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχει το Spiegel-Online το οποίο αναφέρει επιτιμητικά ότι «στα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης καλούνται να αναλάβουν την ηγεσία οι λεγόμενες κυβερνήσεις εμπειρογνωμόνων». Παρά τα αρνητικά σχόλια για το πολυήμερο παζάρι των κομμάτων μέχρι να συμφωνήσουν, το περιοδικό αξιολογεί θετικότατα την επιλογή του κ. Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λίγοι Ελληνες έχουν τόσο καλή φήμη όση ο Παπαδήμος, ο καθηγητής του Harvard, για τον οποίο οι εγωισμοί και οι ίντριγκες δεν έχουν καμία σημασία». Αναλυτικά του άρθρο του περιοδικού αναφέρει:

«Τέσσερις ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέχρι να συμφωνήσουν επιτέλους στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο για τη θέση του Π/Θ στην «κυβέρνηση της εθνικής ενότητας» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Δυσάρεστες και ακατανόητες παλινωδίες, εν μέσω σοβαρής κρίσης και χρηματιστηρίων που κατέρρεαν. Ηταν σχεδόν σαν να είχαν ξεχάσει οι δύο πρόεδροι των κομμάτων, Γεώργιος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, σε ποια κατάσταση είχαν οδηγήσει τη χώρα τους».

«Ηθελαν με όλες τις δυνάμεις τους έναν από τους δικούς τους στην ηγεσία, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν υπό την τεράστια πίεση της κοινής γνώμης και την εξέγερση των βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων. Για πολλούς πιστωτές, ο έμπειρος οικονομολόγος Παπαδήμος είναι ο μοναδικός, που εμπιστεύονται για να σώσει τη χώρα. Ο ανεξάρτητος τεχνοκράτης ο οποίος δεν είναι πολιτικός πρέπει τώρα να διασφαλίσει για τη χώρα του την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης των 8 δις. ευρώ, διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει στα μέσα Δεκεμβρίου».

«Ο Παπαδήμος θα βοηθηθεί από τις πολλές επαφές του στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.Λίγοι Ελληνες έχουν τόσο καλή φήμη όση ο Παπαδήμος, ο καθηγητής του Harvard, για τον οποίο οι εγωισμοί και οι ίντριγκες δεν έχουν καμία σημασία. Θεωρείται ήρεμος και ήσυχος άνθρωπος. Κατά τη θητεία του στην ΕΚΤ έβαζε άλλους να μιλήσουν στις συνεντεύξεις Τύπου και ο ίδιος παρέμενε στο παρασκήνιο».

«Ο Παπαδήμος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν ήταν κομμάτι της ελληνικής πελατειακής πολιτικής, που εξυπηρετούσε κυρίως τους κομματικούς υπολογισμούς, αλλά όχι τη χώρα. Δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες. Πολλές φορές αρνήθηκε την υπουργοποίησή του. Αυτό τον καθιστά ανεξάρτητο. Ο Παπαδήμος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι με την «κυβέρνηση της εθνικής ενότητας» η κρίση «μπορεί να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος». Υπό την προ»υπόθεση ότι θα ενεργήσει κανείς «με σύνεση» και «αλληλοκατανόηση».

«Είναι μια προειδοποίηση προς τα κόμματα, αλλά και τους Έλληνες. Γιατί ο καλύτερος τεχνοκράτης επικεφαλής μιας κυβέρνησης λίγα μόνο μπορεί να καταφέρει, αν τα συνδικάτα και οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίσουν να απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις».

«Για τον σχηματισμό του Υπ.Συμβουλίου ο Παπαδήμος διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις, κάτι που πολλοί δεν περίμεναν από αυτόν. Ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, παραμένει Υπουργός. Ο τεχνοκράτης Παπαδήμος συνδυάζει πολιτικούς των σημαντικών κομμάτων στη μεταβατική κυβέρνηση, με άλλο τρόπο από αυτόν που προγραμματίζει ο Μόντι στην Ιταλία. Πρόκειται για έξυπνη κίνηση, γιατί έτσι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».

«Ο χρόνος του Παπαδήμου ως εμπειρογνώμονα-Πρωθυπουργού είναι περιορισμένος: Την άνοιξη, η Ελλάδα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το αργότερο κατά τον προεκλογικό αγώνα, μετά την κυριαρχία της λογικής, μπορεί να ακολουθήσει ο καιρός των λαϊκιστών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.