Τη δική τους κάρτα προνομίων αποκτούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Θα λειτουργεί με το σύστημα του barcode το οποίο είναι συμβατό με τα περισσότερα σημεία πώλησης της χώρας.
Την κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη κ. Δ. Συκιώτης. Με την κίνησή τους αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσφέρουν οικονομική ελάφρυνση στους διαβητικούς ασθενείς και δη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι σε αντίθεση με τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, δεν έχουν πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την αγορά των φαρμάκων. Μελέτη, η οποία διεξήχθη πρόσφατα, από επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε σωστά τη θεραπεία.
Όπως εξήγησε ο κ. Συκιώτης, οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των τριών ευρώ, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα εκτύπωσης και πλαστικοποίησης της κάρτας. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας την κάρτα στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που δικαιούνται βάσει της συμφωνίας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την κάρτα προνομίων από την ιστοσελίδα www. kartadiaviti. gr (θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου), την τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά, τις ιστοσελίδες της ΕΛΟΔΙ (www. elodi. org) και των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι ο διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα καθενός μας και γι αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. «Εμείς ως γιατροί αλλά και το σύνολο της κοινωνίας», τόνισε, «οφείλουμε να στηρίξουμε τους διαβητικούς ασθενείς και να συμβάλουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητά των ασθενών αυτών. Αντίστοιχα, πρέπει να συμβάλουμε στην κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσα από την ενημέρωση του κόσμου με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση».
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ κ. Κ. Αθανασάκης, παρουσίασε μελέτη η οποία δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η πλήρης κάλυψη του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας, θα οδηγούσε σε αύξηση της συμμόρφωσής τους στη φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι η ινσουλίνη χορηγείται δωρεάν στους πάσχοντες (διαβήτης τύπου Ι), ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν συμμετοχή 25% στην αγορά των φαρμάκων. Το σύνολο όμως, των πασχόντων έχει συμμετοχή στα αναλώσιμα (ταινίες) για την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη συμμόρφωση των ασθενών είναι το κόστος της θεραπείας και ειδικότερα της φαρμακευτικής αγωγής. Ιδίως στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων, η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης των απαραίτητων φαρμάκων, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο στην κλινική πορεία του όσο και στις δαπάνες υγείας.
Ενας στους δέκα Ελληνες πάσχει από διαβήτη
Περισσότεροι από 1.000.000 διαβητικοί διαβιούν στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των ελλήνων πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ποσοστό που αγγίζει το 4%.
Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς ο αριθμός των διαβητικών ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών επρόκειτο να ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατομμύρια διαβητικοί, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 – 480 εκατομμύρια άτομα το 2025.
Οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη είναι η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, η σταδιακή απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.