Το ενδεχόμενο ή ακόμα και την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επισείουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζουν δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά, από την άλλη πλευρά, και το ότι πρέπει να συσταθεί άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Oλι Ρεν, μιλώντας στο Reuters είπε ότι στην ΕΕ «καλέσαμε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι πειστικός τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων».

Πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους και μπήκε η ίδια σε δρόμου εξόδου από το κοινό νόμισμα, αλλά τώρα φαίνεται να επιστρέφει από το χείλος του γκρεμού.

«Γίνεται δουλειά στην Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική αναφορά για αυτό από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο αύριο [Δευτέρα] στο Eurogroup».

Ο Oλι Ρεν τόνισε ακόμη το τωρινό κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει πρώτα να επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος (διάσωσης), στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο Κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

«Δεν επιθυμούμε [την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ], όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ», κατέληξε ο κ. Ρεν.

«Δεν αποκλείεται η έξοδος» λέει η Αυστρία


Εν τω μεταξύ, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποκλείει πλέον και ο θεωρούμενος
ως μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του και ιδιαίτερα αλληλέγγυος προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή, λαϊκή, εφημερίδα «Österreich», τονίζει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ.Φάιμαν υποστηρίζει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τονίζει πως η απόφαση, ωστόσο, για έξοδο από την Ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.

Στη συνέντευξή του, ο καγκελάριος ξεκαθαρίζει ακόμη πως για να υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συνδεόμενα με αυτό, μέτρα, γεγονός που σημαίνει, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, ότι πριν οι Έλληνες αποδείξουν πως εφαρμόζουν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χρήματα».

Παραταύτα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Ντάνι Αλεξάντερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει την επιχειρηματικη εμπιστοσύνη στη χώρα του, επισήμανε, όμως, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Ειδικότερα, όταν ο κ. Αλεξάντερ ρωτήθηκε αν το υπουργείο Οικονομίας της Βρετανίας προετοιμάζεται για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο υπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτή μοιάζει να είναι η λιγότερο πιθανή έκβαση της ελληνικής κατάστασης».

Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει (η Βρετανία), ως υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης, είναι να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, με τους Κινέζους και με άλλους, ώστε να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει τα προβλήματα που έχει», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.