Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας έξυπνος καθρέφτης: όχι δεν αναφέρομαι στον καθρέφτη της κακιάς βασίλισσας από τη «Χιονάτη και τους επτά νάνους», αλλά στον ψηφιακό καθρέφτη Cybertecture του ασιάτη σχεδιαστή Τζέιμς Λο.
Ο καθρέφτης νέας γενιάς, συνδυάζει τις δυνατότητες ενός απλού καθρέφτη με εκείνες ενός διαδραστικού υπολογιστή. Εξοπλισμένος με μία ψηφιακή οθόνη και μοντέρνες εφαρμογές, η φουτουριστική επινόηση θα μπορούσε να αποτελεί κατάλληλο «αξεσουάρ» για σπίτια, ξενοδοχεία, κοινόχρηστους χώρους (όπως π.χ. τις τουαλέτες αεροδρομίων), ή ακόμη και νοσοκομεία.
Το μυστικό κρύβεται στον επεξεργαστή που κρύβεται στο πίσω μέρος της φαινομενικά απλής επιφάνειας καθρέφτη, ο οποίος της χαρίζει δυνατότητες προηγμένης διαδραστικής οθόνης. Έτσι την ώρα που ο χρήστης χαζεύει το είδωλό του στον καθρέφτη, μπορεί να δει τις νέες ενημερώσεις του προφίλ του στο Facebook ή το Twitter, να μάθει τη θερμοκρασία του καιρού ή τους τίτλους των ειδήσεων, ή ακόμη να παρακολουθήσει την αγαπημένη του εκπομπή σε ένα μικρό πλαίσιο.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον καθρέφτη σε ρόλο προσωπικού γυμναστή και με τη βοήθεια μικροαισθητήρων να ελέγξει την κατάσταση σημαντικών βιοδεικτών της υγείας του, όπως π.χ. του ποσοστού λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας του σώματός του. Η συσκευή προηγμένης αντανάκλασης δέχεται εντολές μέσω smartphones, του ειδικού τηλεχειριστηρίου που τη συνοδεύει ή του εικονικού πληκτρολογίου που εμφανίζεται στην οθόνη στο άγγιγμα του χρήστη.
Ο καθρέφτης του μέλλοντος Cybertecture διατίθεται με μαύρη ή λευκή βάση σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Ευρώπη και η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 2.600 ευρώ και 5.600 ευρώ (ανάλογα με τις δυνατότητες της έκδοσης και την εγκατάσταση).
Νυχτερινή… ηλιακή ενέργεια!
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: τα ηλιακά πάνελ που βρίσκονται κυκλικά τοποθετημένα γύρω από τον πύργο αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως προς την κορυφή του πύργου. Εκεί, άλατα νιτρικού καλίου θερμαίνονται στους 565 βαθμούς Κελσίου, οδηγώντας στην εξάτμιση νερού και στην ενεργοποίηση των τουρμπινών του γιγαντιαίου ηλιακού πάρκου. Όταν η συσσωρευθείσα θερμότητα ξεπερνά τα αναγκαία για τη λειτουργία των τουρμπινών επίπεδα, τότε ένα μέρος του διαλύματος αλάτων αποθηκεύεται σε μια ειδική δεξαμενή, μια κεντρική «μπαταρία» τετηγμένων αλάτων.
Η συγκεκριμένη μπαταρία επιτρέπει στο σύστημα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ηλιακό φως για χρονικό διάστημα που φτάνει έως και τις 15 ώρες. «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτιμούμε ότι το πάρκο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο» αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Σαντιάγκο Αρίας ο οποίος εκτιμά ότι το πάρκο Gemasolar θα είναι σε θέση να παράγει ετησίως 110 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Λέιζερ «οσφραίνονται» χαλασμένα προϊόντα
Μια τεχνολογία λέιζερ ικανή να εντοπίζει αλλοιωμένα τρόφιμα και ποτά μέσα από τη συσκευασία τους ανέπτυξαν οι ειδικοί της σουηδικής εταιρείας Gasporox. Σύμφωνα με την ατομικό φυσικό του Πανεπιστημίου Λουντ δρ Μόρτα Λεβάντερ, η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη του υπερσύχρονου οργάνου ελέγχου ποιότητας, η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στον ταχύτερο και ακριβέστερο έλεγχο ήδη συσκευασμένων προϊόντων.
Το λέιζερ είναι σε θέση να «διαβάζει» την ποιότητα των προϊόντων που βρίσκονται «φυλακισμένα» σε διάφορες συσκευασίες – ανάμεσά τους και αυτές που περιέχουν αλουμινόχαρτο όπως π.χ. οι συσκευασίες χυμών – καθώς επιτρέπουν έως έναν βαθμό την διείσδυση του φωτός.
Ακτινοβολώντας λοιπόν με λέιζερ τις συσκευάσίες, οι ειδικοί μπορούν με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή να δουν αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, αζώτου και οξυγόνου εντός της συσκευασίας. «Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα ο συγκεκριμένος τύπος εξοπλισμού θα βοηθήσει τον κόσμο να σταματήσει να πετά άσκοπα φαγητό, καθώς θα γνωρίζει ότι οι συσκευασίες των διάφορων προϊόντων θα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές» επισημαίνει η Λεβάντερ.
«Δορυφορικά» παπούτσια εναντίον Αλτσχάιμερ
Μοντέρνα παπούτσια με ενσωματωμένο σύστημα GPS τα οποία θα απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, δημιούργησε η αμερικανική GTX Corp. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταρείας με έδρα στην Καλιφόρνια, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτρέψει άτομα με άνοια από το να χάνονται αλλά και να καθησυχάσει τους συγγενείς τους, καθώς θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκοντα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντριου Καρλ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, ο οποίος συνεργάστηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογραμμίζει ότι τα «δορυφορικά» παπούτσια θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ να έχουν ένα σύστημα ασφαλείας.
Μπορεί να ζουν στο σπίτι τους αλλά παρόλα αυτά να μπερδευτούν, να βγουν βόλτα και να χαθούν για μέρες» τονίζει ο ειδικός. «Περίπου το 60% των ασθενών αυτών θα βγει κάποια στιγμή και θα χαθεί. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, οι οποίοι δεν εντοπίζονται εντός του πρώτου 24ώρου, μπορούν να πεθάνουν από αφυδάτωση, έκθεση σε καιρικά φαινόμενα ή ατύχημα» εξηγεί ο καθηγητής.
Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευασθεί περί τα 3.000 ζευγάρια παπούτσια με ενσωματωμένο σύστημα GPS, τα οποία αναμένεται να διατεθούν από την εταιρεία Aetrex Worldwide προς 300 δολάρια (δηλαδή περίπου 216 ευρώ).