Από εδώ και πέρα τι;

Γράφω αυτό το σημείωμα Πέμπτη απόγευμα ενώ στροβιλίζονται οι πιο ασυνάρτητες φήμες για το πώς θα λήξει η περιπέτεια στην οποία μας ενέπλεξε η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σήμερα αντιμετωπίζομε νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την κοινή δήλωση Σαρκοζί-Μέρκελ σύμφωνα με την οποία για την Ελλάδα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση. Για να συνεχίσει η Ελλάδα να λαμβάνει δανειακή βοήθεια θα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν στις 26/10 στη Σύνοδο κορυφής

Γράφω αυτό το σημείωμα Πέμπτη απόγευμα ενώ στροβιλίζονται οι πιο ασυνάρτητες φήμες για το πώς θα λήξει η περιπέτεια στην οποία μας ενέπλεξε η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σήμερα αντιμετωπίζομε νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την κοινή δήλωση ΣαρκοζίΜέρκελ σύμφωνα με την οποία για την Ελλάδα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση. Για να συνεχίσει η Ελλάδα να λαμβάνει δανειακή βοήθεια θα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν στις 26/10 στη Σύνοδο κορυφής.
Η σκληρότητα με την οποία εκφράστηκε το δίδυμο Σαρκοζί-Μέρκελ υποδηλώνει σε πόσο χαμηλό επίπεδο έχει πέσει η αξιοπιστία της Ελλάδας και η εμπιστοσύνη την οποία τρέφουν απέναντι της. Το πρώτο ζητούμενο λοιπόν είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στα συστατικά της μέρη, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η πρόταση να σχηματισθεί βραχύβια μεταβατική κυβέρνηση, περιορισμένων αρμοδιοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσει το δάνειο (να πάρουμε τα λεφτά δηλαδή) από τους εταίρους και αμέσως μετά να διεξαχθούν εκλογές, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Οι «κουτόφραγκοι» δεν θα μας δώσουν την 6η δόση και θα περιμένουν την έκβαση των εκλογών. Όπως είπαν στον κ. Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα: Κάντο και μετά θα δούμε.
Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που μέσα σε μερικούς μήνες θα τακτοποιήσει τις εκατοντάδες εκκρεμότητες που άφησε ο κ. Παπανδρέου και θα ανορθώσει την Ελλάδα και το ηθικό της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι αποτελεσματικότερη αν τα μέλη της είναι εξωκοινοβουλευτικά και ακομμάτιστα και επιλεγούν με αποκλειστικό κριτήριο το ήθος και την ικανότητα να επιτελέσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως πλειοψηφούσα στη Βουλή, πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία του σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης. Ευκταίο είναι να τη στηρίξουν και άλλες δυνάμεις . Αλλά και αν δεν το κάνουν, πάλι μπορεί το ΠΑΣΟΚ (εφ’ όσον διατηρήσει την ενότητα του) να σχηματίσει τέτοια κυβέρνηση. Δεν θα πρόκειται για οικουμενική κυβέρνηση. Το σημαντικό στην κυβέρνηση της εθνικής σωτηρίας δεν είναι ποιοι και πόσοι την υποστηρίζουν ή από ποιο κόμμα προέρχονται, αλλά η ποιότητα και η ικανότητα κάθε μέλους της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.