«Αποκαθήλωση» της μετόπης «Ευαγγελισμός» του Παρθενώνα

Η «αποκαθήλωση» της μετόπης «Ευαγγελισμός» από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, έργο που είχε αναβληθεί πριν από μία βδομάδα λόγω του δυνατού αέρα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία λίγο πριν από τις 8.30 το πρωί της Τρίτης.

«Παρατήρησε» για λίγο τον κόσμο αιωρούμενη πάνω από τα αρχαία μάρμαρα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του γερανού και την ασφάλεια και ακρίβεια ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, βρέθηκε απαλά στη γη, 2.500 χρόνια μετά από τη δημιουργία της. Η μαρμάρινη μετόπη της ΒΔ γωνίας του Παρθενώνα με το ιδιαίτερο όνομα «Ευαγγελισμός» – αφού οι Χριστιανοί είχαν θεωρήσει κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ότι στην γλυπτή της επιφάνεια απεικονίζεται η σκηνή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-, κατέβηκε λίγο μετά από τις 8.30 το πρωί από τον ναό προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά.

Η επιχείρηση δεν κράτησε περισσότερο από δέκα λεπτά, άλλωστε η υπό τον αριθμό 32 μετόπη ζυγίζει μόνον 800 κιλά, πολύ λιγότερο δηλαδή από άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, που έχουν κατεβεί από τον Παρθενώνα. Πρόκειται για ένα μέρος των αναστηλωτικών έργων της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα που εκτελούνται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως από τον Ιανουάριο. Στη θέση της μετόπης θα τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο από τεχνητό λίθο, όσο για εκείνη θα αποτελέσει σύντομα και μετά από την συντήρησή της, ένα ακόμη έκθεμα του Μουσείου Ακρόπολης. Παρών άλλωστε στην καταβίβασή της ήταν ο διευθυντής του μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής.

Αν όλες οι μετόπες της βόρειας και δυτικής πλευράς του Παρθενώνα έχουν απολαξευθεί βάναυσα, κυρίως όσον αφορά τις κεφαλές των ανάγλυφων μορφών, – καθώς απεικόνιζαν φυσικά αρχαίους θεούς- ο «Ευαγγελισμός» είναι η μόνη που διασώζεται σε άριστη σχεδόν κατάσταση. Μόνο η μαύρη κρούστα από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη, ίσως λόγω του υπερκείμενου γείσου το οποίο συντελούσε στην επικάθηση ρύπων, όπως είπε η διευθύντρια της ΥΣΜΑ κυρία Μαίρη Ιωαννίδου. Ο καθαρισμός της με λέιζερ θα αποκαταστήσει όμως το μάρμαρο στην αρχική του μορφή.

Αλλες πέντε ακόμη μετόπες (τέσσερις της δυτικής και μία της νότιας πλευράς) αναμένεται να κατεβούν από τον Παρθενώνα. Ως σήμερα εξάλλου έχουν κατεβεί 40 αρχιτεκτονικά μέλη και θα ακολουθήσουν δύο ως τα Χριστούγεννα. Στο σύνολο όμως και σύμφωνα με το πρόγραμμα 100 αρχιτεκτονικά μέλη είναι αυτά τα οποία θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο του νέου αναστηλωτικού προγράμματος στην Ακρόπολη για τα έτη 2011-2013 με χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με αυτό οι επεμβάσεις που θα γίνουν στον Παρθενώνα είναι: δυτική πλευρά του μνημείου, αποκατάσταση των ορθοστατών του βόρειου τοίχου του σηκού, τελική λάξευση των ραβδώσεων της βόρειας κιονοστοιχίας του, αποκατάσταση των επιστυλίων δυτικού τοίχου του σηκού κ.ά. Στα Προπύλαια εξάλλου οι εργασίες αφορούν στον νότιο τοίχο του κεντρικού κτιρίου και στη νότια πτέρυγα του μνημείου. Επίσης, εργασίες θα γίνουν και στον ναό της Αθηνάς Νίκης με σκοπό την αποκατάσταση τεσσάρων λίθων της κορωνίδας του πύργου του, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και εργασίες συντήρησης της επιφάνειας σε όλα τα μνημεία κ.ά.

Ολες αυτές οι επεμβάσεις έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων που εμφανίζονται σε αυτή την περιοχή του μνημείου. Καταστροφές πάσης φύσεως που έγιαναν στους αιώνες της ιστορίας του Παρθενώνα, βλάβες που προέκυψαν από την προηγούμενη αναστήλωσή του αλλά και από τους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο απαιτούν οριστικές επεμβάσεις. Τα αποτελέσματα των έργων στην Ακρόπολη άλλωστε είναι ιδιαιτέρως εμφανή ενώ διεθνής είναι η αποδοχή τους από την επιστημονική κοινότητα, με την Ελλάδα να θεωρείται πλέον πρωτοπόρος στο θέμα των αναστηλωτικών επεμβάσεων, ξεπερνώντας πλέον και την γειτονική Ιταλία που ως τώρα κρατούσε τα σκήπτρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.