Έναν καινοτόμο αισθητήρα με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπινου δέρματος ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο υπερευαίσθητος διάφανος αισθητήρας μπορεί να «αισθάνεται» την πίεση όπως ακριβώς και το δέρμα μας. Παρά την ντελικάτη του εμφάνιση ωστόσο διαθέτει ατσάλινη αντοχή.
Σούπερ λαστιχένιος αισθητήρας
Το σούπερ «δέρμα» σιλικόνης μπορεί να τεντωθεί διπλασιάζοντας το μέγεθός του και να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος χωρίς αυτό να προκαλεί πρόβλημα στην αποστολή δεδομένων. Το εσωτερικό του αποτελείται από υπέρλεπτα τριχίδια νανοσωλήνων άνθρακα ικανά να «αισθάνονται» από ανεπαίσθητες πιέσεις, όπως π.χ. ένα ελαφρύ τσίμπημα, μέχρι πιέσεις βαρέων βαρών, όπως π.χ. δύο ελέφαντες.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τον πρωτοποριακό αισθητήρα ψεκάζοντας ένα φιλμ νανοσωλήνων άνθρακα επάνω σε μία επιφάνεια σιλικόνης. Αυτό, όπως εξηγούν, είχε ως αποτέλεσμα την τυχαία κατανομή των ατόμων άνθρακα επάνω στη σιλικόνη, τα οποία όμως φάνηκε να ευθυγραμμίζονται κατά το τέντωμά της.
«Κατά το τέντωμα του αισθητήρα, είδαμε ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικά ελατήρια τα οποία μπορούν να τεντωθούν ξανά και ξανά, χωρίς να προκαλείται κάποια μόνιμη αλλοίωση στη δομή τους» εξηγεί με σχετική του δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» ο δρ Ζενάν Μπάο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νέοι «λαστιχένιοι» αισθητήρες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ρομποτικά προσθετικά μέλη για την ενίσχυση της ρεαλιστικής αίσθησης της αφής.