Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες – προφανώς δεσμευτικές – επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επιβλέπει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα προτείνει, αν χρειαστεί, σχετικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, ότι σε περιπτώσεις «ολισθημάτων» («slippages») κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης, θα επιβάλλεται αυστηρότερη παρακολούθηση και συντονισμός του.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν, ότι τα τελευταία ελήφθησαν άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης, ενώ επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους βούληση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σύγκλισης, τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, αλλά και την ισχυροποίηση της διακυβέρνησης της ευρω-ζώνης, με σκοπό να οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και σε μια φιλόδοξη «ατζέντα ανάπτυξης».
Οι ηγέτες επισημαίνουν, ότι η επικύρωση και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρω-ζώνης, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης του EFSF – σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου – ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της ευρω-ζώνης να αντιδράσει στην κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει, «όπως φαίνεται από τη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους». Χρειάζονται περαιτέρω δράσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η Σύνοδος Κορυφής δεσμεύεται να πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες δυσκολίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Για την Ισπανία, χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί, αλλά τονίζεται, ότι χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται αλλαγές που θα αυξήσουν την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας σε επίπεδο εταιρείας, τις δυνατότητες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και άλλες αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα για την επέκταση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υπηρεσιών.
Για την Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πρόοδο της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο φέρεται να αποδίδει καρπούς.
Για την Πορτογαλία, διαπιστώνεται πρόοδος, όπως και η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής βιωσιμότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.
Οι ηγέτες δεν παραλείπουν να επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσουν πιστά αυτά τα προγράμματα.
Επιπλέον, χαιρετίζουν την αποδέσμευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα από το Eurogroup, όμως τονίζεται, ότι αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου (πιστευτού) πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη χώρα, μέχρι το τέλος του 2011.