Αιχμές Φλωρίδη κατά πολιτικών στην πρεμιέρα του Κοινωνικού Συνδέσμου

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η διακήρυξη του «Κοινωνικού Συνδέσμου» μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει, μαζί με γνωστούς Πανεπιστημιακούς και διανοούμενους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η διακήρυξη του «Κοινωνικού Συνδέσμου» μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει, μαζί με γνωστούς Πανεπιστημιακούς και διανοούμενους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης.

Το όραμα και τους στόχους του Συνδέσμου παρουσίασε ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης ο οποίος επισήμανε πως «η χώρα διέρχεται μια βαθιά κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση η οποία γίνεται ολοένα και πιο πολιτική εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί τα πρόσωπα του πολιτικού συστήματος δεν τοποθετούνται με συνέπεια λόγου, πράξης και πολιτικής ιστορίας».

Ο κ. Δοξιάδης τόνισε ότι η κίνηση έχει ως όραμα «τη φυγή της χώρας προς τα εμπρός, αλλά δεν έχει ηγέτη και ούτε σκοπεύει να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Αν όμως συναντηθεί με ευρύτερες κομματικές δυνάμεις, φορείς και νέα πρόσωπα τα οποία θα θελήσουν να φτιάξουν κόμμα με βάση αυτό το κοινό όραμα, τότε, θα θέλαμε ναείμαστε μέλη αυτού του κόμματος».

Η κίνηση αυτή πάντως προσέλαβε συγκεκριμένα πολιτικά χρακτηριστικά μέσω της ομιλίας του κ. Φλωρίδη. Ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «πρέπει κατ’ αρχάς το πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί μια βασική αλήθεια: ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το πώς βρέθηκε η χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση. Διαφορετικά, θα μετακυλίει τις ευθύνες σε άλλους ή στις συντεχνίες θεωρώντας πως είναι το σύνολο της κοινωνίας και άρα φταίνε αυτές».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Φλωρίδης διαχώρισε τη θέση του από την κίνηση των τριών υπουργών (Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης). Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι παρέδωσε την βουλευτική έδρα λόγω της ριζικής διαφωνίας του με το πολιτικό σύστημα και έτσι ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογούσε.

Πρότεινε επίσης να σχηματισθεί αμέσως κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας στη Βουλή για να υπάρξει όπως είπε «πολύ καλύτερη συνεννόηση με τους εταίρους και για να αντέξει η Ελλάδα την τεράστια δοκιμασία που έχει μπροστά της».

Επιπλέον ζήτησε να υπάρξει πλήρης θεσμική ανανέωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας διευκρινίζοντας ότι μία παράμετρος αυτής της πρότασης είναι η παραδοχή ότι αυτός που κάθε φορά αναλαμβάνει ένα κόμμα εξουσίας το κατακτά ολόκληρο μη δεχόμενος θεσμικά την άλλη άποψη. «Όταν γίνεται Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Φλωρίδης, «αναλαμβάνει και κατακτά όλη τη χώρα σαν αντικείμενο κυριότητας. Αν είναι φωτισμένη προσωπικότητα, τότε έχει καλώς. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα για να ανασχέσουν έναν κακό Πρωθυπουργό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.