Μία ρηξικέλευθη λύση για τους γονείς που τρέμουν μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το παιδί τους στο Διαδίκτυο έδωσε Έλληνας προγραμματιστής. Ο κ. Άγγελος Καραγεωργίου δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο, όταν εγκατασταθεί στον υπολογιστή του ανηλίκου, επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν την οθόνη του υπολογιστή του παιδιού τους από τον… δικό τους υπολογιστή ή το κινητό τους. Μάλιστα, για όσους δε μπορούν να έχουν διαρκώς την προσοχή στραμμένη στο σύστημα online παρακολούθησης, ο κ. Καραγεωργίου κατασκεύασε έναν επιπλέον κώδικα που επιτρέπει την μαγνητοσκόπηση όλης της δραστηριότητας της οθόνης και την προβολή της στο μέλλον ως βίντεο!
Οπως εξηγεί ο καινοτόμος προγραμματιστής μιλώντας στο «Βήμα», αν και στον μέσο Ελληνα η παρακολούθηση της οθόνης ενός άλλου υπολογιστή φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία με βάση συγκεκριμένο λογισμικό και ένα wi-fi ασύρματο δίκτυο – σαν αυτό που υπάρχει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια! «Μάλιστα, η αρχική αφορμή που με οδήγησε στη δημιουργία αυτού του προγράμματος ήταν για να αποδείξω ότι αυτό που φαντάζει τόσο παράξενο, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό», λέει γελώντας ο κ. Καραγεωργίου.
«Η διαδικασία είναι απλή. Ο γονιός βρίσκει στο ίντερνετ το πρόγραμμα, το «κατεβάζει» και το εγκαθιστά στον υπολογιστή του παιδιού. Το πρόγραμμα γεννά ένα URL (δηλαδή μία τοποθεσία στο ίντερνετ) το οποίο απεικονίζει ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή του παιδιού. Ο γονιός συνδέεται στο ίντερνετ από τον δικό του υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο και πληκτρολογεί το εν λόγω URL στον φυλλομετρητή του (internet browser), όπως για παράδειγμα στον internet explorer, Mozilla ή Google Chrome. Η ιστοσελίδα που ανοίγει απεικονίζει «απευθείας» την οθόνη του υπολογιστή του παιδιού του», εξηγεί ο κ. Καραγεωργίου.
Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως, είχε και συνέχεια. «Αντιλήφθηκα ότι δε μπορεί ένας γονιός να είναι σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο, ελέγχοντας τι διαβάζει ή γράφει στο ίντερνετ το παιδί του. Γι’ αυτό δημιούργησα ένα επιπλέον πρόγραμμα που στην ουσία καταγράφει όλη τη δραστηριότητα της οθόνης και στη συνέχεια την προβάλει ως βίντεο, όταν ο γονιός αποφασίσει να ελέγξει», τονίζει.
Δωρεάν στο Διαδίκτυο
Ο κ. Καραγεωργίου αποφάσισε να παρέχει δωρεάν το εν λόγω πρόγραμμα στο διαδίκτυο, ώστε κάθε γονιός να μπορεί να το κατεβάσει ελεύθερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας κώδικα ανοιχτής πηγής (open source code) όπου φιλοξενείται το λογισμικό, πάνω από 1.500 ελληνικές οικογένειες έχουν «κατεβάσει» το ρηξικέλευθο πρόγραμμα. «Από την εποχή που ήμουν στο πανεπιστήμιο συνήθιζα να δημιουργώ μικρά προγράμματα και να τα διαθέτω δωρεάν στο διαδίκτυο. Πιστεύω στην online προσφορά λογισμικού σε κοινότητες που μπορούν να αξιολογήσουν την ποιότητα του. Στην ουσία ως προγραμματιστής επενδύω στο μέλλον: αν το πρόγραμμά μου έχει επιτυχία και κάποιος επενδυτής αποφασίσει να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά την ιδέα, τότε η τεχνογνωσία μου θα αξιοποιηθεί σε επίπεδο συμβουλευτικής», τονίζει ο ίδιος.
Χωρίς χρηματοδότηση
Ωστόσο, η online παρακολούθηση εγείρει ηθικά ερωτήματα αναφορικά με την εμπιστοσύνη στις σχέσεις γονέων και παιδιών. Γι’ αυτό και παγκοσμίως τα προγράμματα γονεϊκού ελέγχου για υπολογιστές στοχεύουν στον εκ των προτέρων αποκλεισμό του επικίνδυνου υλικού αντί για την… εκ των υστέρων παρακολούθηση μιας επιβλαβούς δραστηριότητας.
Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Καραγεωργίου πρόσφατα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γονεϊκού ελέγχου στο ίντερνετ για ελληνικές οικογένειες το οποίο επικεντρώνεται στην «πρόληψη», αντί για τη «θεραπεία». «Το εν λόγω πρόγραμμα μπλοκάρει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ιστοσελίδες, κακόβουλο λογισμικό και χιλιάδες όρους στα αγγλικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μπλοκάρει χιλιάδες όρους και στα ελληνικά, κάτι που τα ξένα προγράμματα δεν μπορούν να κάνουν. Έτσι, όταν το παιδί πληκτρολογήσει είτε ελληνικές βωμολοχίες είτε ελληνικές λέξεις που σχετίζονται με σεξουαλικές επαφές, πορνογραφία ή άλλες επικίνδυνες πράξεις, σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα στο Facebook ή στην αναζήτηση του Google, το πρόγραμμα μπλοκάρει αυτομάτως τη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Καραγεωργίου στο «Βήμα».
Ωστόσο, σε αντίθεση με το τεχνολογικά απλό πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο δεν απαιτεί λειτουργικά έξοδα – πέρα φυσικά από τον χρόνο εργασίας του προγραμματιστή – το πρόγραμμα ελέγχου περιεχομένου προϋποθέτει την λειτουργία συγκεκριμένων υπολογιστών αποθήκευσης (των λεγόμενων server) ανά συγκεκριμένο αριθμό χρηστών. «Ήταν αδύνατο να επωμισθώ το κόστος λειτουργίας των server, γι’ αυτό και απευθύνθηκα σε Έλληνες επενδυτές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα η νοοτροπία θα έλεγα ότι είναι κοντόφθαλμη στο θέμα της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο. Αν πωλούσα διαδικτυακές εφαρμογές για online τζόγο ή για υψηλές αποδόσεις στο στοίχημα, θα είχα ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα», καταλήγει.