Eurogroup: Συμφωνία για επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ το συμβούλιο - συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής - βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters ότι οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φθάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Σε «κατ’ αρχήν» συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται ότι θα καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η ευρωζώνη κινείται σε «ένεση» που θα φθάνει τα 100 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η μόνιμη εγκατάσταση επιτελείου της τρόικας στην Ελλάδα. «Το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της «21ης Ιουλίου plus»», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Την αισιοδοξία τους για την εξέυρεση λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης εξέφρασαν οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία για το ζήτημα των τραπεζών, οι διαφωνίες δεν έχουν εκλείψει εντελώς. Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τρία μέλη της ευρωζώνης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιτίθενται στο ύψος των ενισχύσεων.

Οι τρεις χώρες «πιστεύουν πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια» υποστήριξε η πηγή.

Αισιόδοξοι Μέρκελ και Σαρκοζί

Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπιστώνει η γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα».

Ενώ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές.

«Οι αποφάσεις πρέπει να προετοιμαστούν με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν πρόοδο ώστε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη». «Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη» ανέφερε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιος για την έκβαση των συνομιλιών, απάντησε: «Ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
Μέρκελ και Σαρκοζί προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη «συνταγή» κατά της κρίσης.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν θέλει να μειωθεί η αξιολόγηση της χώρας του ενόψει και των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αναμένεται να επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του να δοθούν τραπεζικές αρμοδιότητες στον EFSF, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βερολίνο.

Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας: το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, (35% ζητά η Γαλλία, 50% η Γερμανία), η ενίσχυση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της «21ης Ιουλίου plus»».

«Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την ευρωζώνη συνολικά».

Το «κούρεμα»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

«Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης σε δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία τέθηκε υπ’ όψη του Eurogroup, τονίζεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις, αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα που είναι «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Οι επιθεωρητές αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία αφορούν σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60%.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχθεί «κούρεμα» από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Το δημοσίευμα της Les Echos αναφέρει ότι η ανακοίνωση και το ακριβές ποσοστό της απομείωσης της αξίας των ομολόγων θα αποκαλυφθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Διπλωματική πηγή που βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για κούρεμα μέχρι και 55% ελήφθη μετά την ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.

Η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνεχίζει η εφημερίδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος.

Διαψεύδει το IIF ότι οι ιδιώτες συμφωνούν για μεγαλύτερο «κούρεμα»

Ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται «σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία» για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τονίζει κατηγορηματικά ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο διαψεύδοντας σχετικές αναφορές.

Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα «θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια» υποστήριξε ο Νταλάρα.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο πως ο ιδιωτικός τομέας «θα ήταν ανοικτός σε μία προσέγγιση που εμπλέκει πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα μέρη».

Το ζήτημα του EFSF

Όσον αφορά στη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις έχουν αποκλειστεί επιλογές που εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -μία από τις αιτίες της γαλλογερμανικής διαφωνίας.

Τις πληροφορίες, που αρχικά είχαν δει το φως της δημοσιότητας από ανώνυμες πηγές, επιβεβαίωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ το Σάββατο, λέγοντας πως η γαλλική πρόταση να μετατραπεί το EFSF σε πιστωτικό μηχανισμό που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ «έχει τελειώσει».

Η θέση του Βερολίνου σε αυτό το θέμα ήταν άτεγκτη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επαναμβάνει νωρίς το Σάββατο σε ομιλία της σε μέλη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πως η αποστολή της ΕΚΤ είναι μόνο μία, η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας.

Για τη μόχλευση, σύμφωνα με πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, μένουν πια δύο επιλογές: Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Εγκαθίσταται σην Αθήνα η τρόικα

Εν τω μεταξύ, μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα ενδέχεται να αποκτήσει η τρόικα, προκειμένου να εποπτεύει σε καθημερινή βάση την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σχετική αναφορά σχεδιάζεται να υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ήδη, άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προϊδέασε για τα σχέδια αυτά, μιλώντας για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

Η κοινοτική αυτή επιτήρηση θα συμπληρώσει το πλαίσιο των αποφάσεων για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι το κούρεμα και τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι δανειστές μας) στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης θα φέρουν αποτέλεσμα.

Έτσι αφού το χρέος καταστεί βιώσιμο, οι πιστωτές θα μπορούν να περιμένουν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της. Εξάλλου, με την τρόπο αυτό, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, θα δοθεί ένα τέλος στα ανά τρίμηνο σίριαλ αγωνίας που παίζεται κάθε φορά με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για έλεγχο, ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.

Το επιτελείο που θα εγκατασταθεί εδώ θα είναι ολιγομελές και θα τοποθετηθεί σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Παράλληλα, θα λειτουργεί και στην αντίθετη κατεύθυνση, μεταφέροντας στην κυβέρνηση τις απόψεις και τις υποδείξεις της Κομισιόν για τις εξελίξεις σε διάφορα θέματα, ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.

Θέμα αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ θέτει ο Βεστερβέλε

Την ίδια στιγμή, θέμα αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ έθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στο πλαίσιο των μαραθώνιων έκτακτων συναντήσεων που διεξάγονται με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Δεν αρκεί καθόλου να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της ΕΕ ενόψει την αυριανής Συνόδου.

«Δεν αρκεί απλώς να… καλύπτουμε τα κενά του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίζουμε το χρέος με νέο χρέος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.