Siemens: εστάλησαν οι πρώτες κλήσεις σε στελέχη του ΟΤΕ

Καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων γερμανικών μάρκων σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ακόμα και απευθείας από την Αυστρία και τα «μαύρα» ταμεία της Siemens εντόπισαν οι τρεις εφέτες - ανακριτές, που ερευνούν το σκάνδαλο. Με βάση τα νέα ευρήματα από τράπεζες του εξωτερικού στην Ελβετία, Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι εφέτες Μαρία Νικολακέα, Ι. Φιοράκης και Π. Πιπιλίγκας έστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής τις πέντε πρώτες κλήσεις για απολογία

Καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων γερμανικών μάρκων σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ακόμα και απευθείας από την Αυστρία και τα «μαύρα» ταμεία της Siemens εντόπισαν οι τρεις εφέτες – ανακριτές, που ερευνούν το σκάνδαλο. Με βάση τα νέα ευρήματα από τράπεζες του εξωτερικού στην Ελβετία, Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι εφέτες Μαρία Νικολακέα, Ι. Φιοράκης και Π. Πιπιλίγκας έστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής τις πέντε πρώτες κλήσεις για απολογία σε πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ στο στάδιο της ανάκρισης, που βρίσκεται η μεγάλη αυτή δικογραφία.

Και οι πέντε βρέθηκαν με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όλοι συμμετείχαν σε επιτροπές που ήλεγξαν είτε την ανάθεση είτε την υλοποίηση της σύμβαση 8002 του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία, η οποία σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας του Αν. Μαντέλη, επίσης κατηγορουμένου.

Οπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα» από τον Σεπτέμβριο 2010 τη μερίδα του λέοντος από τις καταθέσεις, σύμφωνα με τα έγγραφα από την Ελβετία, φέρεται να είχε το μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, Α. Γ ο οποίος συμμετείχε σε όλα τα επίμαχα διοικητικά συμβούλια, που έκαναν την ανάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό του ποσά που αγγίζουν τα 950.000 γερμανικά μάρκα.

Αποκαλύπτουμε σήμερα παραστατικό από τους λογαριασμούς του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα ο οποίος, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα της Δικαιοσύνης, στις 7 Απριλίου 1998 εμφανίζεται να καταθέτει μέσω λογαριασμού του στην Ελβετία (Τράπεζα Ζυρίχης), το ποσό των 100.000 μάρκων σε λογαριασμό του στελέχους του ΟΤΕ στην Deutsche Bank στο Μόναχο. Το στέλεχος αυτό του ΟΤΕ κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο άλλος κατηγορούμενος στον οποίον εστάλη κλήση είναι ο Π. Β, μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του ΟΤΕ, για τον οποίο επίσης βρέθηκαν καταθέσεις από τον Χρ. Καραβέλα την ίδια περίοδο. Το όνομά του είναι σχετικά πρωτοεμφανιζόμενο, αφού βρέθηκε με το άνοιγμα των λογαριασμών Καραβέλα, που έγινε το 2010. Δημοσιεύουμε απόδειξη κατάθεσης από την ίδια τράπεζα της Ελβετίας (105.000 μάρκα) στην ίδια τράπεζα του Μονάχου.

Ο τρίτος, που καλείται να απολογηθεί για τις ίδιες κατηγορίες είναι ο Κ. πρόσωπο, που έπαιρνε χρήματα σε τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου απευθείας από τους λογαριασμούς της Siemens στην Αυστρία. Πρώτη φορά εντοπίστηκε από το 2008, όταν εμφανίστηκε ως δικαιούχος του μαύρου εμβάσματος η σύζυγός του. Ο ίδιος συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του οργανισμού την επίμαχη περίοδο και φέρεται να είχε απευθείας επαφές με τον γερμανό Ρούντολφ, που μοίραζε χρήματα απευθείας από τη γερμανική εταιρεία στη χώρα μας.

Τα άλλα δυο πρόσωπα, που καλούνται είναι ο Π. Ν, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Rometelecom και ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Ν. Δ. Από το 2005 είναι συνταξιούχος. Κρυβόταν πίσω από τον κωδικό WP 6183651, όπου τον Μάιο του 2001 εστάλη έμβασμα 250.000 μάρκων, από την αυστριακή τράπεζα Raffeisen Bank σε λογαριασμό, που τηρούσε ο συγκεκριμένος. Από άλλον κωδικό αποκαλύφθηκε και ο πέμπτος κατηγορούμενος ο Γ. Α στον οποίο εστάλη την ίδια ημέρα από την ίδια τράπεζα το ποσό των 250.000 μάρκων. Την περίοδο ήταν επίσης μέλος της διοίκησης της Rometelecom. Υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις στον ΟΤΕ και καταγράφεται ως ήπιος υποστηρικτής του ΠαΣοΚ.

Η επικεφαλής της ανάκρισης Μ. Νικολακέα αναμένεται να καλέσει για απολογία την ερχόμενη εβδομάδα και άλλους δυο, πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Συμπληρωματική απολογία θα κληθούν να δώσουν και τα πρώην στελέχη της Siemens Η Γεωργίου και πιθανότατα ο Π. Μαυρίδης (τον έχουν κατονομάσει σε καταθέσεις τους οι Ζίκατσεκ, Νιντλ και Καρακώστας), καθώς και ο Μανώλης Σταυριανός, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε να καταθέτει χρήματα σε πρώην στέλεχος του Οργανισμού. Έτσι κλείνει το σκέλος του σκανδάλου που αφορά τον ΟΤΕ, και αποτελεί και το κυριότερο μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens. Παρότι δεν έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη για τη ζημιά του Οργανισμού αυτή, σύμφωνα με την αγωγή του ΟΤΕ στη Γερμανία, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 57 εκατομμύρια ευρώ (8% της σύμβασης 8002). Τα ευρήματα, πάντως, σε καταθέσεις σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και τον Αν. Μαντέλη (μόλις 250.000 μάρκα) δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.