Με όπλο την τέχνη τα παιδιά πολεμούν τη βία

Ενα πολύχρωμο δέντρο της ελπίδας κατασκεύασαν τα παιδιά που βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με τίτλο «Μίλα μη φοβάσαι, στον χώρο του σχολείου και του διαδικτύου» (20 - 30 Οκτωβρίου). Στολίζοντας τα φύλλα του με συνθήματα όπως «Μίλα μη φοβάσαι», «Ακου την καρδιά σου», «Η βία είναι κακιά / μην την κάνετε παιδιά» και «Δεν είσαι μόνος» έδωσαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα.


Ενα πολύχρωμο δέντρο της ελπίδας κατασκεύασαν τα παιδιά που βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με τίτλο «Μίλα μη φοβάσαι, στον χώρο του σχολείου και του διαδικτύου» (20 – 30 Οκτωβρίου). Στολίζοντας τα φύλλα του με συνθήματα όπως «Μίλα μη φοβάσαι», «Ακου την καρδιά σου», «Η βία είναι κακιά / μην την κάνετε παιδιά» και «Δεν είσαι μόνος» έδωσαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα.

Οχι πολλά χρόνια πριν, οι εξωτερικές ειδήσεις που αφορούσαν το bullying, φάνταζαν στην ελληνική κοινωνία ως ένα κακό μακριά από την δική μας αυλή. Και όταν ήρθε πια στην πόρτα μας, έγινε ταμπού. «Πέντε χρόνια πριν, απευθυνόμασταν σε σχολεία για να ενημερώσουμε για την ενδοσχολική βία και συνεχώς ακούγαμε «εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, πηγαίνετε στην πιο κάτω γειτονιά»», λέει στο Βήμα η κυρία Μαίρη Κρητικού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Σήμερα πια, που η ύπαρξη του προβλήματος δεν αμφισβητείται και αυτό μάλιστα εντείνεται λόγω διαδικτύου, τα εμπλεκόμενα μέρη φοβούνται να το ομολογήσουν και συχνά δεν τολμούν να το αντιμετωπίσουν. «Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς στρέφονται κατά δασκάλων και οι δάσκαλοι εναντίον των γονιών», τονίζει η κυρία Κρητικού επισημαίνοντας ότι στόχος είναι όλες οι πλευρές να πορεύονται ενωμένες.
Αυτό φιλοδοξεί να επιτύχει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις και ομιλίες. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο τα παιδιά ζωντανεύουν παραμύθια και ιστορίες με ήρωες παιδιά – θύματα ενδοσχολικής βίας. Καλούνται επίσης, μέσα από εικαστικά εργαστήρια να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων παρουσιάζεται ένα μίνι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στις οποίες συμμετέχουν μαθητές σχολείων από όλη τη χώρα. Οι ταινίες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Λέγε με φίλο», «Stop Bullying», «Δείξε χαρακτήρα» και «Τα μπλε γυαλιά», θα προβληθούν την Κυριακή 23 και την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Εχοντας ως έμπνευση το βιβλίο «Μου έκλεψαν το όνομά μου» του Ισπανού συγγραφέα – εικονογράφου Τάσιες, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν μάσκες από μήλα, καθώς ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει βάλει στο πρόσωπο του παιδιού – θύμα ένα μήλο. Κάτω από την μάσκα του, κάθε παιδί θα πει μια δική του ιστορία που είτε έχει βιώσει είτε έχει συμβεί σε κάποιο φίλο του.
Στο cyber bullying, δηλαδή την βία μέσω διαδικτύου, ήταν αφιερωμένη η Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, καθώς κινητά, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικά μηνύματα εμπλέκονται σε ιστορίες εκφοβισμού. «Πρέπει να πούμε Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, όπως λέει και το νέο βιβλίο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., που βρίσκεται στο τυπογραφείο. Είναι μια νέα μορφή βίας και πρέπει γονείς και παιδιά να μάθουν πώς θα προστατευθούν», επισημαίνει η κα Μαίρη Κρητικού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.