Αμετακίνητη στην απόφαση της να μην ψηφίσει το αρθρο 37 παρέμεινε η κυρία
Λούκα Κατσέλη, προκαλώντας όχι μόνο τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ αλλά ενδεχομένως και τη στενή προσωπική σχέση της με τον Πρωθυπουργό κ.
Γ. Παπανδρέου.
Η κυρία Κατσέλη υπήρξε η «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών και ο ιθύνων νους πίσω από τη συγγραφή του οικονομικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.
Η γνωριμία της με τον Πρωθυπουργό χρονολογείται από τα φοιτητικά τους χρόνια ωστόσο φαίνεται ότι δεν άντεξε τις πολλές μικρές ρωγμές που προκλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αρχικώς με την τοποθέτηση της στο υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο υπουργείο Οικονομικών και έπειτα με την έξοδο της από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνησης εξαιτίας των συνεχών τριβών με την τρόικα.
Η κυρία Κατσέλη υποστήριξε με επιμονή ως το τέλος τις πεποιθήσεις της, παρά την μακρά συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον κ. Παπανδρέου αλλά και με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη ώστε να εξευρεθεί μια διατύπωση, η οποία να την ικανοποιεί. Για κάποιο διάστημα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αυτό θα ήταν εφικτό, τελικώς όμως η κυρία Κατσέλη παρέμεινε αμετάπειστη, προτείνοντας να ανασταλεί για ένα δίμηνο η ψήφιση του άρθρου 37 προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Ο κ. Παπανδρέου την κάλεσε ξανά στο γραφείο του λίγο πριν από την ψηφοφορία, της εξήγησε ότι δεν μπορεί να δοθεί η δίμηνη αναβολή που ζήτησε και της επισήμανε ότι πρόκειται για μια απόφαση με εθνικά και όχι κομματικά χαρακτηριστικά. Και αυτή η συνάντηση έληξε άδοξα με τον Πρωθυπουργό να της επισημαίνει ότι με τη στάση που τηρεί δεν μπορεί να ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.
Η καταψήφιση του άρθρου 37 από την κυρία Κατσέλη προκάλεσε τελικώς μια σκληρή ανακοίνωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά αιτιολόγησε τους λόγους που έλαβε την απόφαση διαγραφής. «
Δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης» ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες για την απομάκρυνση του κινδύνου χρεοκοπίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, σημειώνεται με έμφαση ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι φανερό ότι ο κ. Παπανδρέου επιρρίπτει στην ίδια την ευθύνη για το «διαζύγιο».
Η κυρία Κατσέλη δήλωσε ότι λυπάται για αυτή την απόφαση. «Θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠαΣοΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους», επισήμανε.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση για τη διαγραφή της 25 χρόνια έπειτα από την αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου για τη διαγραφή του συζύγου της κ. Γερ. Αρσένη, ο οποίος μετέπειτα ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η στάση της κυρίας Κατσέλη θα έχει την ίδια κατάληξη, μολονότι η ίδια δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Είναι γεγονός όμως ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οικοδομούσε με συνέπεια ένα αριστερό προφίλ, το οποίο προκαλούσε ανησυχία στους υπόλοιπους βουλευτές της Β’ Αθήνας αν και η ίδια ενδεχομένως να στοχεύει πολύ μακρύτερα.