Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εκτοπίζεται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο από την κορυφή της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια. Το βρετανικό Κέιμπριτζ είναι το κορυφαίο, όμως τα αμερικανικά πανεπιστήμια γενικώς κυριαρχούν στη λίστα με τα 400 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο.
Μετά το Κέιμπριτζ και το Χάρβαρντ ακολουθούν κατά σειρά: στην τρίτη θέση το αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στην τέταρτη το αμερικανικό Γέιλ, στην πέμπτη η βρετανική Οξφόρδη, στην έκτη το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, στην έβδομη το UCL (Λονδίνο), στην όγδοη και ένατη θέση τα πανεπιστήμια του Σικάγου και της Πενσιλβάνια (ΗΠΑ) και, στη 10η θέση, το Κολούμπια (ΗΠΑ).
Τη λίστα συνέταξε η εφημερίδα US News and World Report με βάση έξι κριτήρια: τη φήμη του πανεπιστημίου στους ακαδημαϊκούς κύκλους, τη φήμη του στους κύκλους των εργοδοτών, την αναλογία καθηγητών-φοιτητών, το ποσοστό των ξένων καθηγητών, το ποσοστό των ξένων φοιτητών και τις αναφορές σε επιστημονικά έντυπα ανά σχολή.
Η διαφορά μεταξύ Κέιμπριτζ και Χάρβαρντ ήταν εξαιρετικά μικρή – μόλις 0,7 βαθμοί – και οφείλεται κυρίως στην πιο εντυπωσιακή αναλογία καθηγητών-φοιτητών του Κέιμπριτζ.
Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο που εμφανίζεται στη λίστα είναι το ΜακΓκίλ του Καναδά στην 17η θέση. Το καλύτερο ασιατικό πανεπιστήμιο είναι του Χονγκ Κονγκ (HKU) στην 22η θέση.
Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας στην 387η θέση. Τερμάτισε πίσω από πανεπιστήμια της Ουγγαρίας, των Φιλιππίνων, του Μεξικού, του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας.
Εφέτος η US News έδωσε στη δημοσιότητα χωριστή λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ασίας για την κατάρτιση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά κριτήρια, όπως η φήμη του πανεπιστημίου ανάμεσα σε ασιάτες εργοδότες. Τις δυο πρώτες θέσεις κατέλαβαν πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (HKUST), ενώ στην πρώτη δεκάδα κυριαρχεί η Ιαπωνία με πέντε πανεπιστήμια.
Στις λίστες ανά τομέα σπουδών, το ΜΙΤ κυριάρχησε σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς και αναδείχθηκε κορυφαίο στην επιστήμη των υπολογιστών, στους πολιτικούς μηχανικούς, στους χημικούς μηχανικούς, στους ηλεκτρολόγους-μηχανολόγους, στην αεροναυπηγική κλπ.
Το Χάρβαρντ είναι κορυφαίο στη βιολογία, την ψυχολογία, την λογιστική, την οικονομετρία, τις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις και την κοινωνιολογία. Το Στάνφορντ στην στατιστική, η Οξφόρδη στη γεωγραφία και το Κέιμπριτζ στην γλωσσολογία, την φυσική και την αστρονομία.