Σε ατύχημα κι όχι αυτοκτονία οφείλεται τελικά ο θάνατος του Βαν Γκογκ

Επί 121 χρόνια πιστεύαμε πως ο φλαμανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε σε έναν αγρό στην πόλη Οβέρ συρ Ουάζ της Γαλλίας, θέλοντας, με τον τρόπο αυτό, να βάλει τέλος στην ταραχώδη και μοναχικά ψυχοφθόρα ζωή του. Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» ("Βινσεντ Βαν Γκογκ: Η Ζωή του"), που παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στην διάσημη εκπομπή «60 λεπτά» του αμερικανικού καναλιού CBS, αποκαλύπτει ότι ο Βαν Γκογκ πέθανε από ένα ατύχημα, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια που κρατούσαν ένα χαλασμένο όπλο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Επί 121 χρόνια πιστεύαμε πως ο φλαμανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε σε έναν αγρό στην πόλη Οβέρ συρ Ουάζ της Γαλλίας, θέλοντας, με τον τρόπο αυτό, να βάλει τέλος στην ταραχώδη και μοναχικά ψυχοφθόρα ζωή του.
Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» («Βινσεντ Βαν Γκογκ: Η Ζωή του»), που παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στην διάσημη εκπομπή «60 λεπτά» του αμερικανικού καναλιού CBS, αποκαλύπτει ότι ο Βαν Γκογκ πέθανε από ένα ατύχημα, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια που κρατούσαν ένα χαλασμένο όπλο.
Οι δυο συγγραφείς που τα υποστηρίζουν αυτά δεν είναι τυχαίοι, αφού πρόκειται για τους Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, οι οποίοι κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο τους «Jackson Pollock: An American Saga».
Οι δύο συγγραφείς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας και συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 μεταφραστές και ερευνητές, ενώ ανάμεσα στα έγγραφα που μελετήθηκαν ήταν χιλιάδες μη μεταφρασμένα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον ίδιο τον ζωγράφο.
Σύμφωνα με τους δυο συγγραφείς, ο Βαν Γκογκ, που πέθανε το 1890 σε ηλικία 37 ετών, έμενε στο πανδοχείο Ομπέρζ Ραβού από όπου περπατούσε σε λιβάδια με σιτάρι προκειμένου να ζωγραφίσει και σε αυτούς τους περιπάτους συχνά συνοδευόταν από δυο νεαρά αγόρια. Η νέα εκδοχή θανάτου του καλλιτέχνη δεν έχει να κάνει με αυτοκτονία, αλλά με ένα τυχαίο γεγονός: ο Βαν Γκογκ σκοτώθηκε κατά λάθος από ένα ζευγάρι αγοριών και αποφάσισε να τους καλύψει αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη.
«Αυτά τα δύο αγόρια ήταν γνωστό ότι πήγαιναν να πιουν την ώρα εκείνη με τον Βίνσεντ, ωστόσο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιο από αυτά ήθελε πραγματικά να σκοτώσει τον καλλιτέχνη», τονίζει ο κ. Ναϊφέχ, προσθέτοντας πως «όταν έχεις ένα ζευγάρι εφήβων που έχουν ένα χαλασμένο όπλο, ένα αγόρι που του αρέσει να κάνει τον καουμπόι και τρεις ανθρώπους που πιθανώς όλοι τους έχουν πιει πολύ, τότε η ανθρωποκτονία από αμέλεια μοιάζει πολύ πιθανότερη».
Συμπεριλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η σφαίρα εισήλθε στην άνω κοιλιακή χώρα του Βαν Γκογκ από μία πλάγια θέση και όχι σε ευθεία όπως θα γινόταν σε περίπτωση αυτοκτονίας. Επιπλέον, οι δυο ερευνητές βρήκαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το μέρος όπου έπεσε η σφαίρα, αφού ο ζωγράφος ξεψύχησε λίγο αργότερα και σε άλλο σημείο. Επίσης, ο ίδιος ο γιατρός που τον εξέτασε σημείωσε ότι η σφαίρα ήρθε από απόσταση και από τέτοια γωνία που δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία, ενώ μόλις οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Βαν Γκογκ αν προσπάθησε να αυτοκτονήσει εκείνος τους απάντησε «Σας παρακαλώ μην κατηγορήσετε κανέναν».
Αυτό που εικάζουν οι συγγραφείς είναι ότι ο Βαν Γκογκ δεν αποκάλυψε το ατύχημα αυτό ούτε την ύστατη στιγμή γιατί θεωρούσε ότι του άξιζε να πεθάνει, καθότι αποτελούσε οικονομικό βάρος για τον αδερφό του.
«Ο Βαν Γκογκ δεν αναζητούσε τον θάνατο, αλλά όταν έφτασε κοντά του, τον αποδέχτηκε ως μία ειλικρινής πράξη αγάπης προς τον αδελφό του, στον οποίο ήταν βάρος», θεωρεί ο κ. Σμιθ, καταλήγοντας ότι «ο αδελφός του, Τέο, χρηματοδοτούσε από το υστέρημα του τον καλλιτέχνη, την περίοδο που εκείνος δεν πούλαγε τα έργα του».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.