Η εξέγερση του «βαθέoς» ΠΑΣΟΚ κατά της σηµερινής «µετεξέλιξης» του Κινήµατος. Με τον τρόπο αυτόν θα µπορούσε κανείς να περιγράψει την εικόνα που παρουσιάζουν σήµερα οι συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόµµατος, ενάµιση χρόνο µετά την προσφυγή της χώρας στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και τη λήψη αλλεπάλληλων «επώδυνων» µέτρων για τα χαµηλά και µεσαία εισοδηµατικά στρώµατα της χώρας. Ηδη η χώρα από σήµερα εισέρχεται στη «δυσκολότερη εβδοµάδα» από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, µε το σύνολο των εργαζοµένων του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα να βρίσκονται στους δρόµους διαµαρτυρόµενοι κατά των κυβερνητικών µέτρων και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και εµπορικά καταστήµατα να παραµένουν κλειστά – επισήµως µία ηµέρα, την Τετάρτη, ενδεχοµένως όµως και περισσότερες, αφού οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις διαµαρτυρίας στο κέντρο της πόλης καθιστούν αδύνατη την προσέγγισή τους.
Οι συνεχείς µειώσεις µισθών και συντάξεων, η πρωτοφανής – σε µέγεθος και εφευρετικότητα – φοροεπιδροµή, η πλήρης ανατροπή της «πυραµίδας» των συλλογικών συµβάσεων και η κάθετη πτώση της κατανάλωσης συνέτειναν στη δηµιουργία «µετώπου» µεταξύ των εργαζοµένων, αλλά και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και εµπόρων, οι οποίοι αντιδρούν από κοινού µε τους εργαζοµένους στα µέτρα.
Οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ, προχωρούν αυτή την εβδοµάδα στην τρίτη 48ωρη απεργία της µακρόχρονης ιστορίας τους. Η πρώτη έγινε την περίοδο 1990 – 1992, η δεύτερη κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος τον περασµένο Ιούνιο και η τρίτη εκδηλώνεται την ερχόµενη Τετάρτη και Πέµπτη, όταν θα ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών.
Ωστόσο οι εξελίξεις, τα γεγονότα και οι διεργασίες στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων σηµατοδοτούν την «αλλαγή σελίδας» στα συνδικάτα, η οποία έχει ξεκινήσει µε το «τέλος εποχής» που ζούµε αυτή την περίοδο. Οι αντιδράσεις προς τις κοµµατικές και κυβερνητικές αποφάσεις εντείνονται, ενώ οι αµφισβητήσεις των κοµµάτων και των δεσµεύσεων πολλαπλασιάζονται. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό των οργανώσεων διαπιστώνεται συσσωρευµένη «ένταση, οργή και αγανάκτηση» κατά της κυβέρνησης, κυρίως από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σε άλλες εποχές ήταν αδιανόητο.
«Η κατάσταση µοιάζει ανεξέλεγκτη» έλεγε στο «Βήµα» κορυφαίος συνδικαλιστής, σηµειώνοντας ότι µια µερίδα της ΠΑΣΚΕ «βρίσκεται σε παράκρουση», έχει «σχεδόν αυτονοµηθεί» και αντιδρά µε τον δικό της τρόπο – περιγράφοντας τον χώρο της ∆ΕΗ και των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενα τµήµα συνδικαλιστών «συντάσσεται» πίσω από τη συνδικαλιστική ηγεσία της παράταξης, αλλά πιέζει για σκληρότερες κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι «τα περιθώρια ανοχής εξαντλήθηκαν». Και το τρίτο «κοµµάτι» αφορά τον αµιγώς ιδιωτικό τοµέα, όπου «το συνδικαλιστικό κίνηµα έχει γονατίσει» και οι περισσότεροι προσπαθούν «να περισώσουν τους εαυτούς τους». Στον δηµόσιο τοµέα και στην Α∆Ε∆Υ η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς εκεί τα περιθώρια «ανοχής προς την κυβέρνη ση» είναι µικρότερα. Κι αυτό εξαιτίας της έντονης πίεσης που εκδηλώνεται από τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αφενός υφίστανται τεράστιες µειώσεις των µισθών τους, αφετέρου αντιµετωπίζουν – για πρώτη φορά – το ενδεχόµενο της απόλυσης, διά του «εφευρήµατος» της εργασιακής εφεδρείας.
Ενδεικτική του κλίµατος είναι η προτροπή που απηύθυνε η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚ των δηµοσίων υπαλλήλων προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να καταψηφίσουν το πολυνοµοσχέδιο-τερατούργηµα, ώστε να µη συµπράξουν στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο κείµενο που υπογράφει η παράταξη, στο όνοµα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στον «κατήφορο στον οποίο διολισθαίνει η κυβέρνηση». «∆ιασώστε την τιµή και το κύρος της µεγάλης δηµοκρατικής παράταξης» προτρέπουν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές τους βουλευτές και προσθέτουν: «Το χρωστάτε στην ιστορία του Κινήµατος».
Βολές κατά του νοµοσχεδίου εκτοξεύει και η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία συµµετέχουν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών εταίρων, ενώ πρόεδρός της είναι ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, παλαιό και έµπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερα οξείς τόνους χρησιµοποιεί η ΟΚΕ για το άρθρο 37 που αφορά τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας. «Τέτοιας µορφής αντισυνταγµατικές παρεµβάσεις ανατρέπουν το νοµικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και συµβάσεων και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην εύρυθµη λειτουργία της αγοράς εργασίας» σηµειώνει η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή, και προβλέπει ότι η ψήφιση και η ισχύς τους θα οδηγήσουν «σε βαθιά διατάραξη της εργασιακής ειρήνης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ