Παραιτήσεις για τον νέο Νόμο – πλαίσιο

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) κ. Σπ. Αμούργης, διαφωνώντας με διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Ο κ. Αμούργης μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και στην Επιτροπή Μορφωτική Υποθέσεων της Βουλής το καλοκαίρι.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) κ. Σπ. Αμούργης, διαφωνώντας με διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Ο κ. Αμούργης μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και στην Επιτροπή Μορφωτική Υποθέσεων της Βουλής το καλοκαίρι.
«Είχαμε εκφράσει την άποψή μας στο υπουργείο Παιδείας, ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι του φορέα που χρηματοδοτεί από εκείνον που αξιολογεί» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αμούργης. Οπως εξηγεί δεν μπορούσε να παραιτηθεί νωρίτερα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μια σειρά αξιολογήσεων που έπρεπε να ολοκληρωθούν.
Πάντως, πανεπιστημιακοί σχολίαζαν ότι η παραίτηση του κ. Αμούργη θα είναι απώλεια για την ΑΔΙΠ, καθώς πρόκειται για επιστήμονα με διεθνή εμπειρία που είχε τα προηγούμενα χρόνια βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων και να εκδώσει σειρά αντικειμενικών εκθέσεων αξιολόγησης.

Υποψηφιότητες
Οπως είναι γνωστό, με το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ αναλαμβάνει ρόλο μικρού «ηγεμόνα» στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η Αρχή θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα προτείνει χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ανάλογα με τις αποδόσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ ενδιαφέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Με το δεδομένο μάλιστα ότι οι πολιτικές θέσεις δεν κρατούν για πάντα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψηφιότητα για την πρυτανεία του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το σύστημα του νέου Νόμου, ετοιμάζεται να θέσει ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασ. Κουλαϊδής. Πάντως, οι καθηγητές του Ιδρύματος δεν τον περιμένουν με «ανοικτές αγκάλες» με δεδομένη την αντίθεση μεγάλης μερίδας τους με διατάξεις του νέου Νόμου.
Η τελευταία έκθεση της ΑΔΙΠ
Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Αμούργης είχε συναντήσει σειρά δυσκολιών στη λειτουργία της ΑΔΙΠ. Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Αρχής προς την Βουλή, κατά τη διάρκεια του χρόνου αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των αποζημιώσεων των αξιολογητών και τη χρηματοδότησή της. Η έκθεση δε αναφέρεται σε άστοχες ερμηνείες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
– Η καλή λειτουργία των πανεπιστημίων βασίζεται στη συνεργασία τμήματος του κάθε Ιδρύματος, κεντρικής διοίκησής του και Πολιτείας. Η σχέση των ΑΕΙ με την Πολιτεία δεν είναι αποδοτική γιατί δεν βασίζεται σε κανόνες λειτουργίας που να υποστηρίζουν την ποιότητα. Η Πολιτεία επεμβαίνει σε λεπτομέρειες της λειτουργίας του έργου, αντί να θέτει στόχους με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και να ελέγχει την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστούν σαφέστερα οι εκπαιδευτικοί στόχοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
– Το σύνολο των εισαγομένων φοιτητών είναι πολύ μεγάλο, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες.
– Πάρα πολλά προγράμματα σπουδών δημιουργούν προβλήματα σύγχυσης πλαισίων προσόντων και επαγγελματικών σπουδών.
– Παρατηρείται στα πανεπιστήμια μια αναντιστοιχία στα ποσά που δίνονται για χρηματοδότηση των φοιτητών ανά ίδρυμα. Ετσι, σε άλλα πανεπιστήμια οι φοιτητές «στοιχίζουν» 2.064 ετησίως και σε άλλα… 12.583 ευρώ.

Καθυστερούν οι εκλογές στα ΑΕΙ
Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή την εξέλιξη των διαδικασιών εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίες καθυστερούν καθώς δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το όριο της 15ης Νοεμβρίου στην ανάδειξη των πρώτων 8 εκλεγμένων μελών των νέων Συμβουλίων. Ακόμη άλλωστε δεν έχει δοθεί καν στη δημοσιότητα το εκλογικό σύστημα.
Από τα 33 ΑΕΙ και ΤΕΙ που υποχρεούνται να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, (εξαιρούνται τα επτά που έχουν Διοικούσες Επιτροπές), έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής και έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για 23 ΑΕΙ. Από αυτά, μόνο 4 πανεπιστήμια υπέγραψαν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις (όπως είναι ήδη γνωστό).
Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα και απεστάλη απευθείας στο Εθνικό Τυπογραφείο η διαπιστωτική πράξη των εξής ιδρυμάτων:
– Ιόνιο Πανεπιστήμιο
– Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
– Χαροκόπειο
– ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
– ΤΕΙ Καβάλας
– ΤΕΙ Καλαμάτας
– ΤΕΙ Κρήτης
– ΤΕΙ Λαμίας
– ΤΕΙ Λάρισας
– ΤΕΙ Πάτρας
– ΤΕΙ Σερρών.

Για τα πανεπιστήμια που δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εντός της προθεσμίας, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητά τους, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχωράει στην υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης της οργανωτικής επιτροπής η σύνθεση της οποίας ορίζεται από το Νόμο. Τα Ιδρύματα αυτά είναι:
– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
– Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
– Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
– Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
– Πανεπιστήμιο Πατρών
– Πολυτεχνείο Κρήτης και
– ΤΕΙ Αθήνας
– ΤΕΙ Ηπείρου
– ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
– ΤΕΙ Μεσολογγίου

Οι διαδικασίες όπως είναι εμφανές καθυστερούν ακόμη οπότε το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι «σε συνεργασία μαζί τους, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Κάλεσμα Διαμαντοπούλου
«Θα κάνουμε συνεχείς αλλαγές, ώστε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Ο,τι χρειαστεί, στην πορεία», δήλωσε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής.
Ταυτόχρονα όμως δήλωσε προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ: «Επειδή έχουμε συνεχή δείγματα και από πλευράς δηλώσεων και από πλευράς ανακοινώσεων Συγκλήτων ή άλλων Οργάνων όσον αφορά τον νόμο, θέλω να το επαναλάβω για ακόμη μία φορά σε αυτή την αίθουσα ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι επιλεκτική δυνατότητα για κανέναν είτε είναι πρύτανης είτε είναι εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, είτε είναι πανεπιστημιακός είτε είναι ταξιτζής. Δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια εφαρμογής του νόμου. Είναι από τα θέματα που μας έχουν πληγώσει και ταλαιπωρήσει ως κοινωνία».

Η παρέμβαση Καρτάλη
Ισχυρές αντιρρήσεις και σκληρή κριτική εξέφρασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Καρτάλης, σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε και δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του να αναλάβει «δράση» για τον συντονισμό όλων των εκλογικών διαδικασιών μέσα στα πανεπιστήμια.
«Στην ουσία τώρα η τροπολογία σε τι στοχεύει;» αναρωτήθηκε ο κ. Καρτάλης. «Ερχεται και τροποποιεί ένα νόμο που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα για τα ΑΕΙ ώστε το υπουργείο Παιδείας να είναι αυτό (και όχι τα όργανα των ΑΕΙ) που θα καθορίσει με υπουργική απόφαση τη διαδικασία ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των καθηγητών, τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των οργάνων, θέματα όπως η προκήρυξη των εκλογών, η υποβολή υποψηφιοτήτων, οι εκλογικοί κατάλογοι, κ.α.» αναφέρει.
«Δεν μπορούμε με προτεσταντική λογική, άκαμπτη και επίμονη, να επιλύσουμε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει τεράστια κρίση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως θα πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία για να εκτονώσουμε την πόλωση αντί να την εντείνουμε ακόμη περισσότερο» ανέφερε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ. «Και για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είναι προφανές πως πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια είναι δυνατά όταν είναι ανοιχτά. Και όταν είναι ανοιχτά, αποκτούν τη δύναμη εκείνη που χρειάζονται να ανταποκριθούν και στις ανάγκες της κοινωνίας και στις ανάγκες της νέας γενιάς, αλλά κυρίως να αντιπαρατεθούν με ουσιαστικό τρόπο στη συζήτηση που αρχίζει και αναπτύσσεται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα άχρηστα ελληνικά πανεπιστήμια και τους άχρηστους έλληνες πανεπιστημιακούς. Ελπίζω να μη χρειαστούμε μια νέα τροπολογία με την οποία θα διορίζονται απευθείας οι Πρυτάνεις» κατέληξε χαρακτηριστικά

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.