Οι οδοντίατροι που συμβουλεύουν να μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα, μάλλον θα έπρεπε να ξανασκεφτούν τη συμβουλή τους. Και αυτό διότι νέα ευρήματα επιστημόνων μαρτυρούν ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί τελικώς να φθείρουν αντί να προστατεύουν τα δόντια.
Ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδας πραγματοποίησε ανασκόπηση μελετών η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Dental Journal» και ανακάλυψε ότι υπάρχουν «κρυφοί» κίνδυνοι από την κατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη που παρουσιάζονται ως «φιλικά προς τα δόντια».
«Οξινοι» κίνδυνοι
Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τον ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως οι τσίχλες και τα ποτά για πρόληψη της τερηδόνας. Όπως είδαν, υπάρχουν παραγνωρισμένοι κίνδυνοι από την αύξηση της οξύτητας στο στόμα εξαιτίας της κατανάλωσης γλυκών και ποτών χωρίς ζάχαρη.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι μια ομάδα υποκατάστατων της ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Την ίδια στιγμή όμως οι ουσίες αυτές αυξάνουν την οξύτητα του στόματος η οποία καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών – το προστατευτικό σκληρό περίβλημά τους. Μάλιστα η φθορά αυτή είναι μεγαλύτερη εάν τα προϊόντα έχουν γεύση φρούτων.
Σύμφωνα με τον δρα Σοκ-Για από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης «ο όρος ‘χωρίς ζάχαρη’ μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη ασφάλεια επειδή πολλά άτομα πιστεύουν αυτόματα ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη είναι ασφαλή για τα δόντια».
Χωρίς ζάχαρη αλλά με πολλές θερμίδες
Η ερευνητική ομάδα προσθέτει στη δημοσίευσή της ότι οι τροφές και τα ποτά χωρίς ζάχαρη πιθανότατα δεν προάγουν την απώλεια βάρους καθώς σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν έως και το 50% των θερμίδων των προϊόντων με ζάχαρη.
Στη μελέτη σημειώνεται ότι «καθώς η χρήση σορβιτόλης και ξυλιτόλης αυξάνεται, το κοινό πρέπει να γνωρίζει τους κρυφούς κινδύνους της φθοράς των δοντιών λόγω όξινων προσθετικών των τροφίμων καθώς και τις παρενέργειες στομαχικών διαταραχών και ωσμωτικής διάρροιας που παραμονεύουν».
Οι ερευνητές καταλήγουν τονίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με το ζήτημα
Υγιεινό… ναρκοπέδιο
Σε σχόλιό του σχετικά με τα ευρήματα, ο Στέφεν Χάνκοξ, διευθυντής σύνταξης του «British Dental Journal» αναφέρει ότι «ο ασθενής που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υγιεινές επιλογές αισθάνεται ότι πατά σε ένα ναρκοπέδιο. Παράλληλα υπάρχει ένας λαβύρινθος επικοινωνίας για τους επαγγελματίες που προσπαθούν να δώσουν στους ασθενείς τους πρακτικές συμβουλές».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας Wrigley που παράγει τσίχλες ανέφερε: «Επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο ‘British Dental Journal’, αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη έχει πολλά οφέλη για τη στοματική υγεία και την υγεία των δοντιών προάγοντας την παραγωγή σάλιου. Εκτός και αν ένα άτομο τρώει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από τσίχλες χωρίς ζάχαρη σε ημερήσια βάση, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί σχετικά με όσα αναφέρονται στη νέα μελέτη, όπως ο κίνδυνος καθαρτικής επίδρασης ή ο φόβος για πρόσληψη πολλών θερμίδων».
Απαιτείται προσοχή
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας καθηγητής Ντέμιαν Γουάλμσλι τόνισε μιλώντας στον δικτυακό τόπο της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail»: «Η μελέτη μάς υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε όξινες τροφές με γεύσεις φρούτων, ακόμη και αν δεν περιέχουν ζάχαρη. Και αυτό διότι η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φθοράς στα δόντια».
Κατά τον καθηγητή η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας, ωστόσο είναι προτιμότερο μην επιλέγονται τσίχλες με γεύσεις φρούτων προκειμένου να αποτραπεί η φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Ο καθηγητής Γουάλμσλι προσέθεσε επίσης ότι είναι άκρως σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα (το βούρτσισμα πρέπει μάλιστα να γίνεται τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα) και να επισκεπτόμαστε σε τακτά διαστήματα τον οδοντίατρο.