Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurter Rundschau», ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Ρούντιγκερ Βάιτ, που επιισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή του Έβρου δηλώνει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα αποτελούν ντροπή για τη χώρα και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Με αφορμή πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα, μαζί με αντιπροσωπεία βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Βάιτ αναφέρεται στις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψη δύο κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, επισημαίνοντας τις ευθύνες Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών και ζητώντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης για πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων, ο γερμανός πολιτικός σημειώνει:
«Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει άσχημο κλίμα κατά των Ελλήνων, αλλά αποτελεί μία προσπάθεια να δοθεί δημοσιότητα στο πρόβλημα ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη: των προσφύγων στην Ευρώπη». Όπως επισημαίνει ο ίδιος «εδώ και χρόνια η Ε.Ε. αφήνει την Ελλάδα μόνη της αντιμέτωπη με το πρόβλημα των προσφύγων» και αναφέρεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, επισημαίνοντας ότι «βάσει του εν λόγω κανονισμού, μέχρι πριν από λίγο καιρό, τα ευρωπαϊκά κράτη επαναπροωθούσαν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».
Ο κ. Βάιτ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα επισκέφτηκε κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων στο Φυλάκιο και στο Τυχερό. «Στο Φυλάκιο υπήρχαν σε ένα κελί 40 τετραγωνικών 26 γυναίκες. Φωνάζοντας απεγνωσμένα…μας καλούσαν σε βοήθεια, καθότι εκρατούντο υπ’ αυτές τις συνθήκες ήδη πέντε μήνες. Θεωρούσαμε ότι χειρότερα δε γίνεται έως ότου πήγαμε στο Τυχερό…Στο τσιμέντο κείτονταν εξαθλιωμένοι πρόσφυγες…Και στα δύο κέντρα οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες» γράφει.
«Τις ημέρες μετά τις επισκέψεις συζητήσαμε στην Αθήνα με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Παπουτσή. Η αντίδραση των συναδέλφων μας ελλήνων βουλευτών ήταν απολύτως απογοητευτική και άνευ ουσίας. Μόνο ο υπουργός Παπουτσής, στη διάρκεια της δίωρης συνάντησής μας, έδειξε τουλάχιστον ότι το θέμα τον αγγίζει. Μας υποσχέθηκε ότι θα βελτιωθούν τόσο οι συνθήκες κράτησης όσο και οι διαδικασίες αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα. Παρά ταύτα η εντύπωσή μας ήταν ότι απουσιάζει τόσο η πολιτική βούληση όσο και οι διοικητικές ικανότητες να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα δεν έκανε μέχρι τώρα χρήση σχετικών προγραμμάτων της Ε.Ε. ύψους εκατομμυρίων για την στήριξη τέτοιων κινήσεων» συνεχίζει.
«Οι συνάδελφοί μου στο γερμανικό κοινοβούλιο κι εγώ προσωπικά θεωρούμε απαράδεκτο, στη χώρα που αποτέλεσε λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, πρόσφυγες να στερούνται την ελευθερία τους υπό συνθήκες, τις οποίες ακόμη και μέλη φιλοζωϊκών σωματείων θα θεωρούσαν ακατάλληλες για ζώα» τονίζει.
«Τίθεται θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επομένως και ευθύνης της Γερμανίας: απαιτείται ένας μηχανισμός διάσωσης για πρόσφυγες. Στους αρμόδιους πολιτικούς στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας- ακόμη κι αν ανήκουν στο ΠαΣοΚ και θέλουν να θεωρούνται μέλη ενός αδελφού κόμματος του SPD έχω μόνο να πω: ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης ντρέπομαι για λογαριασμό σας» συμπεραίνει.