«Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια πρώτη φορά. Για δελτία ειδήσεων έχω δουλέψει,αλλά πρώτη φορά θα πάρω την ευθύνη της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.Εύχομαι ο θεός της τηλεόρασης να είναι μαζί μου».Η Χριστίνα Λαμπίρη προσεύχεται.Οχι για να σωθούμε από αυτό που μας απειλεί εδώ και καιρό, όχι για να γλιτώσουμε από την οικονομική λαίλαπα. Αλλά για να βάλει, λέει, ο θεός της τηλεόρασης το χέρι του και να τη βοηθήσει να εκφωνήσει ειδήσεις που θα διαβάζει από το autocue.Σωστά.Τώρα θα το βάλει ο εν λόγω θεός το χέρι του, να βοηθήσει την κυρία Λαμπίρη να γίνει από μεσημεριανατζού εκφωνήτρια δελτίου.Αλλιώς πού να το βάλει; Οταν απειλείται σύσσωμο το τηλεοπτικό σύμπαν;
\375 «Καλύτερα να μασάς». Αυτόν τον τίτλο προτείνω για την εκπομπή που ατυχώς τιτλοφορείται «Μίλα» στο Star και στην οποία η Τατιάνα Στεφανίδου και τέσσερις συμπαρουσιάστριές της έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο της διάσωσης και της ψυχαγωγίας του γυναικείου φύλου. Ενδεχομένως για τις εν λόγω κυρίες, οι οποίες μοιάζουν να έχουν άπλετο χρόνο διαθέσιμο, να ήταν χρήσιμο να αναζητήσουν το βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Το Δεύτερο Φύλο» (Le Deuxieme Sexe). Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θεωρείται ως «η βίβλος του φεμινισμού», δίνει αναλυτικά και διεξοδικά μια ριζοσπαστική ερμηνεία στο τι είναι γυναίκα, ενώ παράλληλα διατυπώνεται και ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα της Μποβουάρ: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι». Παρακολουθώντας την εκπομπή «Μίλα» πάντως, και γυναίκα να γεννήθηκες, και γυναίκα να έγινες, κινδυνεύεις να το ξεχάσεις. Γιατί για να ταυτιστείς με τις παρουσιάστριες του «Μίλα» θα πρέπει να έχεις μετατοπίσει το κέντρο βάρους της ζωής σου σε κάποια πίστα, κάτω από μια κάσκα κομμωτηρίου ή απέναντι από τον καθρέφτη σου. Θα πρέπει να θεωρήσεις απειλή τη γειτόνισσα που θα ταράξει τη γαλήνη της συζυγικής εστίας σου και όχι την απώλεια της θέσης εργασίας σου. Ή θα πρέπει να αιτιολογήσεις ενώπιον χιλιάδων τηλεθεατών την πολύμηνη αποχή σου από το σεξ και όχι την αγωνία σου για την επιβίωση ή για την ανατροφή των παιδιών σου. Η τηλεόραση την οποία κάνει πλέον η κυρία Στεφανίδου και η παρέα της είναι, εκτός από απροσανατολιστική, και προσβλητική. Οταν απευθύνεσαι σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σοβαρά, θα πρέπει αν θες να είσαι συνομιλητής τους να τα σεβαστείς και όχι να τα προσπεράσεις με το προπέτασμα της δήθεν ψυχαγωγίας και του τηλεοπτικού ξεσκάσματος. Η καλή τηλεόραση ανοίγει διάλογο, δίνει διέξοδο και διευρύνει ορίζοντες, λειτουργεί αποκαλυπτικά. Η κακή τηλεόραση χασκογελά, σε προσπερνά και σε οδηγεί σε μονοπάτια ανοησίας με επιχείρημα την «άλλη πλευρά» της ζωής. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυρία Στεφανίδου και η παρέα της στην περίπτωση που όντως έχουν διαβάσει τα έργα της Σιμόν ντε Μποβουάρ και αποπειραθούν να δανειστούν μια φράση της: «Μια γυναίκα νιώθει πως γέρασε από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν». Αυτό άλλωστε είναι το πιο επιτυχημένο τηλεοπτικό bottox εν Ελλάδι…
\375 Και αν το διάβασμα τους κάθεται βαρύ – εξαιρώ την Τζούλη Αγοράκη, η οποία είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχει διαβάσει πολύ και πολλά- ας γυρίσουν το κανάλι στη συχνότητα του Σκάι,στις 10 το πρωί.Εκεί θα δουν την κυρία Πόπη Τσαπανίδου.Αρκούν μόλις πέντε λεπτά για να καταλάβουν τη διαφορά και να διαπιστώσουν πώς μπορεί μια ικανή επαγγελματίας να είναι ταυτόχρονα γοητευτική,αξιοπρεπής και Γυναίκα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ