Πριν από λίγες ημέρες η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που έγιναν στο πλαίσιο έρευνας των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», με τις οποίες προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις των αστυνομικών των ΜΑΤ όταν επιτίθενται σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Ο κ. Αθ. Κοκκαλάκης είπε μεταξύ άλλων «όταν ένας αστυνομικός βλέπει έναν δημοσιογράφο μπροστά του, όχι συγκεκριμένα αυτόν που βρίσκεται εκεί, αλλά μόνη η παρουσία του δημοσιογράφου μπορεί να του θυμίσει συναισθηματικά καταστάσεις και περιπτώσεις όπου θεώρησε ότι έτυχε άδικης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης».
Πριν αλέκτορα…
Αστυνομικοί διμοιριών των ΜΑΤ που «επιχειρούσαν» την Τετάρτη στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος επί της Αμαλίας και επί της οδού Οθωνος φρόντισαν να θυμήσουν στους δημοσιογράφους ότι είναι «ανεπιθύμητοι» όταν καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και όχι μόνο – από τα πολλά που συνέβησαν και κατά το συλλαλητήριο αυτό.
Δύο ήταν τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά: Το ένα συνέβη στη διασταύρωση των οδών Αμαλίας και Οθωνος όταν αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν διαδηλωτή ο οποίος είχε πέσει στο έδαφος. Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να καταγράψουν το περιστατικό και ξαφνικά οι αστυνομικοί γύρισαν προς το μέρος τους και με τη χρήση ασπίδων και γκλομπ επιχείρησαν να τους απομακρύνουν βίαια με αποτέλεσμα μια φωτορεπόρτερ που εργάζεται σε ξένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να χάσει ένα δόντι…
Λίγο αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε μερικά μέτρα μακρύτερα. Αστυνομικοί των ΜΑΤ άρχισαν να απομακρύνουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ και όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τη δουλειά τους, αστυνομικός χειροδίκησε εναντίον της φωτορεπόρτερ κυρίας Τατιάνας Μπόλαρη με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Και παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της αλλά και οι δημοσιογράφοι έκαναν διαρκώς γνωστή την ιδιότητά τους δείχνοντας τις επαγγελματικές ταυτότητες τους.
«Δεν ήταν δικός μας»!
Στο «κυνήγι» της διμοιρίας από τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, η απάντηση του επικεφαλής ήταν διαρκώς «δεν ήταν κάποιος από τους δικούς μου που χτύπησαν την φωτογράφο. Αλλος το έκανε» χωρίς να μπορέσει σε καμία περίπτωση να υποδείξει τον «δράστη» – αλλά ούτε και να πείσει. Από δημοσιογράφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες ζητήθηκε από το γραφείο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφερθεί το σκηνικό στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου.
Το βράδυ της Τετάρτης φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι επρόκειτο να καταθέσουν μήνυση στην εισαγγελία σε βάρος των αστυνομικών που τους χτύπησαν.
Η απομάκρυνση δημοσιογράφων με κάθε τρόπο από τα σημεία που εκτυλίσονται επεισόδια δεν είναι κάτι νέο και συνεχίζεται ως πρακτική παρά τις όποιες Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις και άλλου είδους έρευνες που διατάσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ή το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Είναι χαρακτηριστική απάντηση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε ερώτηση μας το καλοκαίρι όταν αστυνομικός των ΜΑΤ πέταξε δακρυγόνο σε σημείο όπου βρίσκονταν μόνο δημοσιογράφοι: «Μην δίνεις σημασία. Απλά έχασε την ψυχραιμία του». Ακόμη χαρακτηριστικότερη, η περίπτωση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος στις διαδηλώσεις κατά του Μεσοπρόθεσμου έχασε την ακοή του από έκρηψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης σε απόσταση μερικών εκατοστών από εκείνον και παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει την ιδιότητά του εγκαίρως.
Ξύλο στο Μετρό!
Αρκετοί αστυνομικοί των ΜΑΤ πάντως και την Τετάρτη δρούσαν ανεξέλεγκτα καθώς άνοιγαν… διάλογο με τους νεαρούς που πετούσαν πέτρες, έμπαιναν μέσα στο σταθμό του Μετρό από την είσοδο της Αμαλίας σπρώχνοντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους πάνω στα σκαλιά, χτυπούσαν αδιακρίτως διαδηλωτές με γκλομπ κ.α.
Σημειώνονται έντονα τα περιστατικά κατά εκπροσώπων του Τύπου, καθώς αναδεικνύουν μία λογική που εξελίσσεται πια σε συνήθη πρακτική: μήπως η ΕΛΑΣ δεν… επιθυμεί οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ να καταγράφουν τα περιστατικά βίας κατά πολιτών και διαδηλωτών;