Η σύγκρουση στην Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή

Διάβασα της δηλώσεις της Κυρίας Ζωής Γεωργαντά, στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δεν είναι νέα η σύγκρουση στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και της νέας διοίκησης της Αρχής, χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2010. Υπήρξαν έντονες επιστημονικής αξίας, λόγοι


Διάβασα της δηλώσεις της Κυρίας Ζωής Γεωργαντά, στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δεν είναι νέα η σύγκρουση στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και της νέας διοίκησης της Αρχής, χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2010. Υπήρξαν έντονες επιστημονικής αξίας, λόγοι. Τα παλαιά στελέχη της ΕΣΥΕ, είχαν διαφορετικές απόψεις για την έρευνα, την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και τη λήψη αποφάσεων, από αυτή του νέου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ από το οποίο παραιτήθηκε για να αναλάβει την διεύθυνση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η «σύγκρουση» πήρε διαστάσεις, έφθασε μέχρι τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν, ο οποίος έλυσε τις διαφορές των διαφορετικών απόψεων χρήζοντας τον κ. Ανδρέα Γεωργίου, μόνο αρμόδιο να παίρνει τις αποφάσεις/ευθύνη στοιχείων και να τις κοινοποιεί στην Eurostat, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έλυσε τον γόρδιο δεσμό. Αυτή η αντιπαλότητα, κράτησε και καλά κρατεί, έχει επιχειρήματα, η αντιπαλότητα, στο εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ.

Ενόχλησαν οι προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις του διευθυντή της Eurostat κ. Walter Radermacher. Σε συνέντευξή του ο Διευθυντής της Eurostat, αμέσως μετά την εγκατάσταση του νέου διευθυντή, δήλωσε «τώρα εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και θα βρίσκεται σε εγρήγορση για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία! Η συνέντευξη του δημοσιεύτηκε στο φύλο της 2011-01-30 της Καθημερινής, στις δηλώσεις του αυτές έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.

Ρωτήθηκε από το συνεργάτη της εφημερίδας: α) μετά τη μεγάλη αναθεώρηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων το Νοέμβριο του 2010, αν υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, β)κατά την αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος τον Νοέμβριο, έχουν ενταχθεί, στη γενική κυβέρνηση, δαπάνες των ΔΕΚΟ και άλλων τομέων δραστηριοτήτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν έπρεπε, τη δεδομένη στιγμή/χρόνο, να ενταχθούν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ στη γενική Κυβέρνηση, γ) αν αμφισβητεί ακόμα την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.λπ. Ο κ. Walter Rademacher δήλωσε τα εξής:

-Η σημαντική αναθεώρηση του περασμένου Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε από την Στατιστική Αρχή, έπειτα από μια μακρά περίοδο συμμετοχής της Eurostat και με την παροχή τεχνικής βοήθειας από άλλες χώρες, σε αυτή τη βάση η Eurostat ήρε τις επιφυλάξεις της για τα ελληνικά στοιχεία τα οποία τους δόθηκαν τον Απρίλιο 2010.

– Η Eurostat δεν ήγειρε καμία επιφύλαξη για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την ορθή καταγραφή του EDP που έχουν κάνει οι ελληνικές στατιστικές αρχές.

-Όλες οι χώρες οφείλουν να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες. Πολλές άλλες χώρες έχουν σε επαναπροσδιορισμό μεμονωμένων επιχειρήσεων εντάσσοντας τις στη γενική κυβέρνηση.

– Αυτά τα στοιχεία(ΔΕΚΟ, Νοσοκομείων κ.λπ.) έχουν βελτιωθεί από ένα εντελώς ανεπαρκές επίπεδο στο παρελθόν. Θα πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες βελτίωσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους, για όλες τις χώρες, υπόκεινται σε αναθεώρηση, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία βελτιώνονται. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο».

Μια γενική οικονομική τοποθέτηση. Για την Ελλάδα και κάθε άλλη οικονομία αναπτυγμένης χώρας, το δημοσιονομικό έλλειμμα, από μόνο του, δεν αποτελεί μέγεθος το οποίο μπορεί να κλονίσει την οικονομία της χώρας ή να ανατρέψει τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ατυχές ότι δόθηκε τέτοια και τόση έκταση, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, τη φήμη της χώρας μας. Ο χρηματομεσίτης στην Αμερική Polson, είχε αμοιβές 1 δις, δολάρια το 2007, 2 δις. δολάρια το 2008, 2,3 το 2009 και φέρεται να εισέπραξε 5 δις. δολάρια το 2010, και μιλάμε για μια εθνική οικονομία ότι αποτελεί το δημοσιονομικό έλλειμμα 30 δις. πρόβλημα καταστροφής της χώρας, να το επικαλούνται επαναλαμβάνοντάς το, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και οι δικοί μας; Πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί, πρωτίστως, η ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα, το πελατειακό κράτος, το μεγάλο συνολικό χρέος(δημόσιο-ιδιωτικό εξωτερικό χρέος) και δεν φαίνεται προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο κ. Walter Rademacher, αναφέρετε με ιδιαίτερη έμφαση και επιμένει να θεωρεί, για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, ευθύνη είχε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, ήταν αναξιόπιστη και στη θέση της ιδρύθηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία, από την επομένη της συστάσεως της, απέκτησε την εμπιστοσύνη της Eurostat! Θα πρέπει να υπενθυμίσω για την Ελλάδα, υπεύθυνη υπηρεσία η οποία έχει την ευθύνη συγκέντρωσης και επεξεργασίας των πρωτογενών στοιχείων που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτό το ξέρει η Eurostat. Δεν μπορούσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος να ελέγξει τα στοιχεία του ΓΛΚ τα οποία της διαβιβάζονται, μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχεται. Αυτό σημαίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κακολογήθηκε και διασύρθηκε, χωρίς λόγο/αιτία.

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Απριλίου του 2010 τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, με τη συμμετοχή της Euroσtat δεν ήταν η ορθή απόφαση, αυτό γιατί περιελήφθησαν, στη γενική κυβέρνηση, οι ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία και άλλοι φορείς, εγγυήσεις οι οποίες έχουν καταπέσει, καμία δεν αφορά τη γενική κυβέρνηση, το λέγει και ο ίδιος «…πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό μεμονωμένων επιχειρήσεων, εντάσσοντάς τις στη γενική κυβέρνηση», μεμονωμένων, όχι η οικονομία της χώρας. Η αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2010, έβλαψε τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δεν θα έπρεπε να επιτραπεί. Ο δείκτης του Νοεμβρίου 15,7%, δεν είναι συγκρίσιμος με τον αντίστοιχο δείκτη των άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Με μεγάλη άνεση ο Διευθυντής της Eurostat αναφέρετε αρνητικά για την καταργηθείσα Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το ερώτημα είναι: Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, αναφερόταν στην Eurostat, της κοινοποιούσε όλα τα στοιχεία, όλους τους δείκτες, αν ήταν αναξιόπιστη, φτιαχτά τα στοιχεία, η Eurostat τι έκανε, δεν διάβαζε/μελετούσε ότι έπαιρνε από την Ελλάδα; Eχω ίδια εμπειρία, η παραποίηση στατιστικών στοιχείων δεν είναι εύκολη δουλεία, όταν τα στοιχεία τίθενται υπόψη επιστημόνων αναλυτών. Μετά από τόσα χρόνια αγαστής συνεργασίας πως η Eurostat, «ανακάλυψε» την αναξιοπιστία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε χρόνο ρεκόρ. Δεν αισθάνεται ότι έχει την κύρια ευθύνη Eurostat ή είναι ανεπαρκής, αφού δεν ήξερε να μελετά τα στοιχεία τα oπoια της διαβιβάζονταν από τα άλλα μέλη-χώρες.

Η αναφορά του κ. Walter Radermacher σε αναξιόπιστους δείκτες δημοσιονομικού ελλείμματος για το έτος 2009, δεν αφορούν τη καταργηθείσα Στατιστική Υπηρεσία, αυτό γιατί όλοι ο δείκτες, πριν τη λήξη του έτους, αποτελούν εκτιμήσεις, οι δείκτες αυτοί μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους και κατά συνέπεια δεν αποτελούν υλικό συμπερασμάτων, είναι ενδείξεις, εργαλείο χειρισμών από τις κυβερνήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση της χώρας μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση απεχώρησε από την εξουσία αρχάς Οκτωβρίου, τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής τα χειρίστηκε η νέα κυβέρνησα, η οποία κατάργησε την Στατιστική Υπηρεσία και ίδρυσε τη νέα Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά συνέπεια ο δείκτης ελλείμματος ήταν έργο και ευθύνη της νέας κυβέρνησης η οποία έχει την ευθύνη του οριστικού δείκτη ελλείμματος, της οικονομικής χρήσης

Προκαλεί εντύπωση η αλλαγή θέσης της ηγεσίας της Eurostat σε χρόνο ρεκόρ: η αναξιόπιστη Στατιστική Υπηρεσία, μετατράπηκε σε αξιόπιστη Στατιστική Αρχή την 09/03/2010, με μια μόνο αλλαγή στο στελεχιακό της δυναμικό, τον Πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής, ο οποίος ανάλαβε υπηρεσία τον Αύγουστο του 2010. Όλο το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό είναι το ίδιο. Είναι αξιόπιστη η Στατιστική Αρχή η οποία, τον Νοέμβριο του 2010 οριστικοποίησε το έλλειμμα που είχε υπολογιστεί σε 13,5% τον Απρίλιο, σε 15,7 %, τον Νοέμβριο, περιλαμβάνοντας στη Κεντρική Κυβέρνηση τις δαπάνες των ΔΕΚΟ, Νοσοκομείων κ.λπ. οι οποίες δεν υπολογίζονται στο δείκτη δημοσιονομικού ελλείμματος, άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης και συνεπώς, δεν είναι συγκρίσιμος δείκτης, λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδος. Και για να οριστικοποιηθεί ο δείκτης χρειάστηκε η Στατιστικής Αρχή της Ελλάδος, τη συμμετοχή της Eurostat και τη τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες! Αυτά θυμάται η Κυρία Γεωργαντά, φαίνεται ότι η σύγκρουση απόψεων θα συνεχιστεί σε βάρος της έρευνας και τις επεξεργασίας στοιχείων της οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.