Η εγκατάλειψη των ορεινών αγρών στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας και η μετατροπή τους σε εκτάσεις χαμηλής φυσικής βλάστησης καταδεικνύεται σε χαρτογράφηση που έκανε το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το WWF Ελλάς. Παράλληλα, γίνεται εμφανής μια «μετατόπιση» των δασικών εκτάσεων.
Η μελέτη αεροφωτογραφιών από τα έτη 1960, 1971 και 2007 δείχνει ότι, σε σχέση με την κατάσταση του 1960, οι εκτάσεις χαμηλής φυσικής βλάστησης έχουν αυξηθεί και επεκταθεί εις βάρος κυρίως γεωργικών εκτάσεων (58%) αλλά και δασών (40%). Τα τελευταία περίπου 50 χρόνια, οι γεωργικές εκτάσεις της βορειοδυτικής Κορινθίας έχουν περιοριστεί σχεδόν στη μισή έκταση αυτής που καταλάμβαναν το 1960, καθώς από 121.527 στρέμματα μειώθηκαν σε 63.493. Συγκεκριμένα από το 1960 μέχρι και το 2007 εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκτάσεις 58.034 στρεμμάτων.
Επιπλέον, 29.410 στρέμματα δάσους υποβαθμίστηκαν σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η καθαρή απώλεια δασών ανέρχεται σε μόλις 1.169 στρέμματα καθώς περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα γεωργικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης μετατράπηκαν σε δάσος εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Ουσιαστικά στην Κορινθία παρατηρήθηκε μια αλλαγή στη χωρική κατανομή των δασών τα οποία πλέον εντοπίζονται στα ορεινά του νομού, κυρίως στα δυτικά των Τρικάλων Κορινθίας.
Η «Χαρτογράφηση των αλλαγών σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας» υλοποιήθηκε από την ομάδα εργασίας της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ (Ι. Γήτας, Ν. Οικονομάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θ. Καταγής, Χρ. Καρυδάς, Χαρά Μηνάκου Χαρά, Δ. Κασαμπαλής, Ελευθερία Βράνια, Μ. Μελιάδης) και του WWF Ελλάς (Ναταλία Καλεβρά, Εύη Κορακάκη, Π. Κορδοπάτης, Κ. Λιαρίκος, Παναγιώτα Μαραγκού, Θ. Γιαννακάκης, Κ. Παραγκαμιάν, Δ. Πουρσανίδης).