Η Μαρία και η Αννα Πετράκη είναι πλέον παρελθόν. Ενα παρελθόν πρόσφατο και εξαιρετικά ακριβό για την κάθε μία από τις ηθοποιούς οι οποίες ερμήνευσαν τις δύο αδελφές στην επιτυχημένη σειρά του Μega «Το νησί». Η Γιούλικα Σκαφιδά και η Ευγενία Δημητροπούλου, με τον απόηχο να τις ακολουθεί, συνεχίζουν τη διαδρομή τους και ετοιμάζονται για τις πρεμιέρες τους.
Στη Ζάκυνθο του Ξενόπουλου μας μεταφέρει ο «Κόκκινος βράχος», με τη Γιούλικα Σκαφιδά να ερμηνεύει τη 17χρονη Φωτεινή Σάντρη, που ένας μεγάλος έρωτας θα της αναστατώσει τη ζωή. «Με μεγάλη αγάπη για τη φύση,αυτό το αγοροκόριτσο,το αγρίμι,θα χάσει την ανεμελιά του με την έλευση του εξαδέλφου από την Αθήνα. Ενας έρωτας, ένα πάθος που δημιουργεί προσδοκίες και εν τέλει μια προδοσία θα την οδηγήσουν στο τέλος της» λέει η ηθοποιός.
«Εχω κι εγώ μια αθωότητα στη ζωή μου,όχι όμως σαν της Σάντρη, που αποδεικνύεται εγκληματική. Εχω κι εγώ μια ηρεμία. Την αφέλεια όμως και την αγνότητά της έπρεπε να τις κατανοήσω και να τις τραβήξω στα άκρα.Εψαξα να βρω πώς είναι το να πρωτοερωτεύεσαι» . Οσο για την αυτοκτονία, «ίσως επειδή είμαι λίγο ρομαντική,δεν τη βρίσκω ακραία κίνηση. Η ηρωίδα μου αυτοκτονεί από προδοσία και από ντροπή.Σήμερα δεν ξέρω αν φέρονται έτσι οι άνθρωποι.Δεν πεθαίνει κανείς από αγάπη. Ισως ελάχιστοι. Είμαστε μάλλον ξεδιάντροποι».
«Το θέμα για μένα είναι να βρίσκομαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.Αυτό συνέβη το 2002, όταν ο Κώστας Κουτσομύτης, που τον είχα δάσκαλο στη σχολή, με πήρεμέσα από οντισιόν για “Τα παιδιά της Νιόβης”». Επειτα ακολούθησε η επόμενη και στη συνέχεια έπρεπε να πάρω τα ηνία της εξέλιξής μου» λέει η Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία στράφηκε στο θέατρο ύστερα από κάποιες παραστάσεις- όπως ο «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εμπρός. «Νιώθω τυχερή που μπορώ να κάνω τη δουλειά που σπούδασα και να ζω από αυτήν» καταλήγει.
Η παράσταση βασίζεται σε μια σύνθεση της νουβέλας «Κόκκινος βράχος» του Ξενόπουλου, του θεατρικού που ο ίδιος διασκεύασε για την Κυβέλη με τον τίτλο «Φωτεινή Σάντρη», και με στοιχεία από την αυτοβιογραφία του «Ζωή σαν μυθιστόρημα».
Παράλληλα με τις παραστάσεις της ξεκινά γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά του Μega «Είναι μακριά ακόμα Μπαμπαστρούμφ;», που θα προβληθεί μετά τις γιορτές.
Στο «Νησί» ήταν η μοιραία κόρη του Γιώργη Πετράκη. Τώρα η Ευγενία Δημητροπούλου κάνει την έκπληξη και αναλαμβάνει τον ρόλο της πρώτης βασιλοπούλας στο πολυθέαμα για παιδιά «Οι βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους», στην ανανεωμένη σκηνή του Ακροπόλ. «Νωρίτερα είχα κανονίσει να είμαι σε κάποια άλλη δουλειά,η οποία όμως τελικά δεν έγινε. Οταν συνάντησα τη Σοφία Σπυράτου και μου εξήγησε το σκεπτικό της,ένιωσα μέσα μου κάτι πολύ θετικό και είπα το “ναι”. Νομίζω ότι το “Νησί” βοήθησε στην επιλογή μου – άλλωστε δεν πέρασα από ακρόαση.Ξέρω ότι η συγκεκριμένη σειρά μου έδωσε τη δυνατότητα να με δουν άνθρωποι της δουλειάς με αποτέλεσμα τώρα να έρχονται πιο εύκολα και πιο πολλές προτάσεις». Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα και ενώ απόψε δίνεται η τελευταία παράσταση του «Αμλετ» με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την ίδια στον ρόλο της Οφηλίας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, η Ευγενία Δημητροπούλου επιστρέφει για λίγο νοερά στο «Νησί» της: «Είχα καλό ένστικτο για τη σειρά.Και αυτό το λέω γιατί κάποιοι αποχώρησαν όταν καθυστέρησαν τα γυρίσματα.Εγώ όμως ένιωσα ότι έπρεπε να μείνω και να το κάνω και ας μην είχα τη δυνατότητα να είμαι σε άλλη δουλειά» επισημαίνει, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η εμπειρία θα την ακολουθεί για καιρό.
Κόρη φιλολόγων που πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Πύργο Ηλείας και τα εφηβικά στη Λαμία, ξεκίνησε για να σπουδάσει στη Νομική, αλλά τελικά παρακολούθησε σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών, όπου πήρε υποτροφία, και στη συνέχεια φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου. «Για εμένα το θέατρο ήταν ένας παιδικόςδιακαήςπόθος που δεν τολμούσα να τον εκφράσω στην οικογένειά μου- φοβούνταν την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Στο σχολείο έπαιζα στο θεατρικό εργαστήρι και μετά μπήκα στη θεατρική ομάδα της Νομικής.Εκεί ήρθαν για casting από τις “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη και με διάλεξαν.Μετά πέρασα από ακρόαση στο Εθνικό για τον “Ερρίκο Δ΄ ”, που ανέβασε ο Δημήτρης Μαυρίκιος. Ξεκίνησα πρόβες πριν καν μπω στη σχολή. Να σκεφθείτε ότι δεν ήξερα ότι οι πρόβες γίνονται σε καθημερινή βάση» λέει σήμερα.
«Προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμη και να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.Η αγορά είναι μικρή και ο επαγγελματισμός που έχει ο καθένας μας είναι κάτι που τον ακολουθεί.Εχω επίγνωση ότι το 90% των ηθοποιών είναι σήμερα άνεργοι». Πού χωρούν λοιπόν τα παραμύθια; «Πιστεύω ότι θέλουμε να τα ακούμε,αρκεί να έχουν μέσα τους αλήθεια και να είναι τίμιος ο τρόπος που τα διηγούμαστε.Οσο για τα παιδιά,ομολογώ ότι τα θεωρώ το πιο δύσκολο κοινό γιατί ό,τι έχουν να σου πουν θα σου το δείξουν».
Μύθος της Ανατολής που έγινε παραμύθι στα χέρια των αδελφών Γκριμ, η παράσταση του Θεάτρου Ακροπόλ περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό, τραγούδια, ακροβατικά και 17μελή θίασο.
«Κόκκινος βράχος»,σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη Εθνικό Θέατρο,πρεμιέρα στις 14/10
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



